Periophthalmus darwini

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Periophthalmus darwini
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Öregrend: Percomorpha
Rend: Sügéralakúak (Perciformes)
Alrend: Gébalkatúak (Gobioidei)
Család: Gébfélék (Gobiidae)
Alcsalád: Oxudercinae
Nem: Periophthalmus
Bloch & Schneider, 1801
Faj: P. darwini
Tudományos név
Periophthalmus darwini
Larson & Takita, 2004
Szinonimák
  • Periophthalmus novaeguineaensis (non Eggert, 1935)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Periophthalmus darwini témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Periophthalmus darwini témájú kategóriát.

A Periophthalmus darwini a csontos halak (Osteichthyes) főosztályának a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába, ezen belül a sügéralakúak (Perciformes) rendjébe, a gébfélék (Gobiidae) családjába és az iszapugró gébek (Oxudercinae) alcsaládjába tartozó faj.

Neve[szerkesztés]

Ez a hal a fajnevét, azaz a darwini-t Darwin Harbour-ról kapta, hiszen itt találták meg a holotípusát. Azonban Darwin Harbourt a híres angol természettudósról és az evolúcióelmélet kidolgozójáról, azaz Charles Darwinról nevezték el.

Előfordulása[szerkesztés]

A Periophthalmus darwini előfordulási területe az Indiai-óceán és a Csendes-óceán határán van. Az Ausztráliához tartozó Északi terület és Nyugat-Ausztrália tengerpartjain lelhető fel.

Megjelenése[szerkesztés]

Ez a halfaj legfeljebb 4,6 centiméter hosszú. Az oldalvonala mentén 58-78 pikkely ül. A tarkója tájékán 24-25 pikkely látható. A hátúszóján 5-7 tüske és 10-12 sugár, míg a farok alatti úszóján 1 tüske és 11-13 sugár ül. A többi Periophthalmus-fajtól eltérően a mindkét nembéli hal elülső hátúszója nagyon kicsi. A két hátúszó nincs összekötve. A hasúszók csak félig forrtak össze. Az első hátúszó majdnem teljesen feketés, de a szélein vékony, fehéres sávok vannak; továbbá a töve világosabb. A második hátúszó átlátszó egy fekete sáv kivételével; ennek a tövén több fekete pont és folt látható. A hasúszók és a farok alatti úszók világosak. A fej alján és a hasi részen narancssárga pettyezés van; de ezek eltűnnek a tartósított példányok esetében.

Életmódja[szerkesztés]

Trópusi halfaj, amely egyaránt megél az édes- és brakkvízben is. Az oxigént képes, egyenesen a levegőből kivenni, azzal a feltétellel, ha nedvesek a kopoltyúi és a bőre. A víz alá is lemerülhet.

Felhasználása[szerkesztés]

Ennek az iszapugró gébnek, mint sok más rokonának nincs halászati értéke.

Források[szerkesztés]

  • Periophthalmus darwini Larson & Takita, 2004 FishBase
  • Larson, H.K. and T. Takita, 2004. Two new species of Periophthalmus (Teleostei: Gobiidae: Oxudercinae) from northern Australia, and a re-diagnosis of Periophthalmus novaeguineaensis. The Beagle (Rec. Mus. Art Galleries N. Terr.) 20:x-x.