Pellet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fapellet
Uránpellet

A pellet olyan, nagy nyomáson préselt szálas, rostos anyag, amelyet vagy saját anyaga, vagy belekevert kötőanyag tart össze. A néhány milliméteres átmérőtől a több centiméteres átmérőjű anyagrudakat alkot az alapanyag és a használt pellettálási technológia függvényében. A legáltalánosabban ismert pellet-fajta a nyúltáp.

A cukoriparban pelletnek nevezik a kilúgzott, szárított, majd pelletált répaszeletet, amelyet takarmányként értékesítenek. A vevők kérésére melaszt is bele szoktak keverni.

A porszerű, aprószemcsés vagy szálas anyagok pellettálásának előnye, hogy nagyobb anyagdarabok nyerhetők belőle.

A gyógyszeriparban a pellet ún. felépítéses granulálással készült kompakt, sima felületű, gömbszimmetrikus gyógyszerforma. Számos gyógyszerkészítmény tartalmaz pelleteket kapszulában, de tablettában is.

Pellet a tüzeléstechnikában[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A tüzeléstechnikában egyre inkább elterjed a fapelletek, fabrikettek használata, ahol fűrészport préselnek pellet formába, ami így a fűrészpornál könnyebben ég el, ugyanakkor a fánál jóval homogénabb szemcseméretű és emiatt automatizált házi tüzelőrendszerekben a tűzifánál jobban hasznosítható. A fapellet legelterjedtebb mérete a 6 mm-es átmérőjű és 2–5 cm-es hosszúságú.

A "folyékony fának" nevezett pelletet kb 20–25 évvel ezelőtt fejlesztették ki német nyelvterületen és Skandináviában.

A fapellet szállításának háromféle lehetséges módja van:

  • 15 kg-os zsákokban,
  • 1000 kg-os zsákokban, ún. "big bag"-ekben,
  • fluid (folyékony) formában.

Égetése ún. pelletkazánokban lehetséges. Amióta sikerült folyékonnyá tenni a fát a pelletelési eljárás során, azóta nagy különbség nincs a gáz és olajkazánokkal szemben. Mindegyik rendszerben van üzemanyagtartály, égetőfej és erre a célra kialakított hőcserélő. A tűzelőanyag továbbítási rendszerük leginkább a carborobotokéhoz hasonlít. A fapellettel üzemelő kazán égőfejét elhagyó láng hőmérséklete 800-1000 °C közötti. A füstgáz hőmérséklete 70-100 °C. Így megállapítható, hogy a rendszer 90%-os hatásfokú! A családi házas pellettartály általában 1 m³ fapelletet tud befogadni. Égés után, a minőségtől függően, 0,5–1 kg salakanyag keletkezik, amely a kazán salaktálcájára jut. A 35 kW-os kazán kb. 4 hét alatt égeti el az 1 m³-es fapellet csomagot. Így takarítására ritkán kerül sor. E tisztítás kb. 5 percet vehet igénybe.

A pelletfűtés azért környezetbarátabb a fafűtésnél, mert újrahasznosított alapanyagot használ. A pellet nedvességtartalma 10%-nyi a fa 40%-ával szemben. Ezért hatásfoka jobb a tűzifánál. A szabályozott égés miatt a károsanyag kibocsátása is alacsonyabb.

2008 nyarán megalakult a Magyar Pellet Egyesület, a szakmai szervezet - melynek tagjai a hazai pellet- és pelletkészülék gyártó illetve forgalmazó vállalkozások, megújuló energiával foglalkozó szakértők, intézmények és civil szervezetek - legfőbb célkitűzése az ágazat fejlesztése. A külföldi pelletes szakmai szervezetekkel való kapcsolat kiépítésén túl egyebek közt a hazai pelletszabvány kidolgozását is feladatának tartja az MPE.

A számok tükrében:

Fa pellet:

Hő érték (MJ/kg) 18.5 Hő érték(kWh/kg) 5.14 Hamu-tartalom (%) 0.5-1

Energiafű pellet: Hő érték (MJ/kg) 16.5 Hő érték(kWh/kg) 4.58 Hamu-tartalom (%) 7.5-11

A leggyakrabban használt anyagok, a pellet előállítás során a faforgács és a fűrészpor. A pellet tiszta üzemanyag, amelynek magas az energiaértéke, könnyű a tárolása és szállítása.

MIÉRT pellet üzemanyag?

A fa egy olyan alapanyag, amelyet az ember ősidők óta használ, hogy az energiát nyerjen belőle. A legtöbb alpesi régiót erdők borítják Ez azt jelenti, hogy több millió hektár erdõ - és az erdő csak növekszik. Ezért a fa egy olyan üzemanyag, amely mindig rendelkezésre áll regionális szinten. Ezt az üzemanyag forrást nem érintik a más üzemanyag-válságok. A normál fához képest, gyakorlatilag páratartalom mentes és a rendkívül magas a hőhozama a valós hozam közel 90%.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Tuzáné, Kovács Anita: A pellet Kisalföld újság Építész Magazin III.évf/12. szám 16. oldal ISSN 1787-0674

Kapcsolódó anyagok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]