Pegazus hadművelet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pegazus hadművelet
Market Garden hadművelet
Dátum1944. október 22.1944. október 23.
HelyszínHollandia
Casus belliAz arnhemi csata alatt a Rajna túlpartján rekedt brit ejtőernyősök evakuálása
EredményA brit ejtőernyősök megmentése sikeres volt
Harcoló felek
 Egyesült Államok Németország
Parancsnokok
Egyesült Királyság David Theodore Dobie alezredes (1. brit légiszállítású hadosztály) Walter Model
Wilhelm Bittrich
Haderők
101. légi szállítású hadosztály 506. ejtőernyős gyalogezred (506th PIR) 5. Easy századaPáncélos hadosztály

A Pegazus hadművelet egy, a szövetségesek által végrehajtott evakuálási hadművelet volt a II. világháborúban. Fő célja az arnhemi csata alatt a Rajna túlpartján rekedt brit ejtőernyősök átmenekítése.[1] A feladatot a 101. légi szállítású hadosztály 506. ejtőernyős gyalogezredének (506th PIR) 5. százada, betűjeléből eredően az Easy század hajtotta végre.

Előzmény[szerkesztés]

A II. világháború legnagyobb, legmerészebb ejtőernyős hadművelete volt a Normandiai partraszállás után. Célja Hollandia nyugati részének elfoglalása volt. Ez lehetővé tette volna a szövetségesek számára a Ruhr-vidék bekerítését. A hadműveletet a brit Bernard Montgomery tábornagy készítette.

A terveket gyorsan, alig két hét alatt készítették el, valamint nem vették figyelembe a hírszerzési jelentéseket, a földet érési zónákat messze jelölték ki a célpontoktól. Ezért a hadművelet kudarcba fulladt.

Az arnhemi csata a Market Garden hadművelet legfontosabb ütközete volt a terv sikeres végkimenetele szempontjából. Az angol, lengyel és német egységek 1944. szeptember 17. és szeptember 25. között harcoltak a városért, valamint annak környékéért. A cél legalább az egyik Rajna híd megszerzése és biztosítása volt, amellyel utat nyitottak volna a brit XXX. hadtest továbbnyomulásának a Ruhr-vidék felé.

A Market Garden hadműveleti tervének összeomlása után szükségessé vált az Arnhemben és környékén rekedt katonák evakuálása.

Hadművelet[szerkesztés]

Hadművelet leírása[szerkesztés]

A hadművelet október 22-én 23:00-kor kezdődött. Az Easy század és a Kanadai Királyi Műszaki egység emberei 23 rohamcsónakon szelték át a Rajnát.

A bal és a jobb szárnyat 8-8 emberből álló, középen a századparancsnok, Leo Jack Heaps hadnagy vezetése alatt még egy egység alkotta.

A művelet közel 1 órán át tartott, mely során több alkalommal fordultak a két part között.

Művelet eredménye[szerkesztés]

Az akció teljes sikerrel végződött. 140 embert hoztak át sértetlenül, beleértve Gerald Lathbury dandártábornokot is.

Művelet után[szerkesztés]

1944. szeptember 24-én James M. Gavin tábornok kidolgozta a Berlin hadműveletet, a Szövetséges katonák Arnhemből való kivonására. Ezzel sikerült közel 2000 szövetséges katonát kimenekíteni a tűzvonalból. A Market Garden sikertelensége folytán az európai hadszíntéren a háború áthúzódott az 1945-ös évre.

Emlékezet[szerkesztés]

Az eseményt megemlítik Az elit alakulat c. 10 részes sorozatban, mely az Easy század történetét mutatja be. Az ötödik rész egyik főbb cselekménye.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az 1. brit légiszállítású ezred maradékát holland ellenállók bújtatták
  2. Keresztutak

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Operation Pegasus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]