Peer-kódex

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Peer-kódex első levele.

Peer-kódex néven ismeretes egy késő középkori magyar nyelvemlék.

A XVI. század elején keletkezett, 298 levél terjedelmű munka hat ismeretlen nevű másoló műve. A kódex tartalma és külső jegyei alapján többen a kiváló scriptoriummal és festőműhellyel rendelkező nagyvázsonyi pálos kolostor szerzeteseiként tevékenykedő scriptorok munkájának tartják,[1] de a bizonyítékok nem elég meggyőzőek ahhoz, hogy egyértelműen kijelenthető lenne a pálos eredet.[2] A kompiláció imádságokat, legendákat, éneket tartalmaz. (pl. Ének Szent László királyról, Vásárhelyi András éneke a Szűz Máriához, Apáti Ferenc feddő éneke). Nevét egykori tulajdonosáról, Peer Ferenc kegyesrendi tanárról kapta, jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeum birtokában van. A Volf György-féle Nyelvemléktárnak a II. kötetében jelent meg 1874-ben.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Pálos kódexek. [2018. augusztus 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. augusztus 14.)
  2. Peer-kódex

Források[szerkesztés]

  • Magyar irodalmi lexikon. Szerk. Ványi Ferenc. Budapest: Studium. 1926. 641–642. o.   (reprint kiadás, Kassák Kiadó, Budapest, 1993, ISBN 963-7765-38-7)
  • Peer-kódex. A nyelvemlék hasonmása és betűhű átirata. Közzéteszi KACSKOVICS-REMÉNYI Andrea, OSZKÓ Beatrix, Budapest, Argumentum Kiadó, Magyar Nyelvtudományi Társaság, 2000. (Régi Magyar Kódexek, 25.)

További információk[szerkesztés]

  • a Peer-kódex betűhű szövege az Ómagyar korpusz ban
  • A Peer-kódex és töredéke. Újabb kérdések és válaszok a Peer-kódex keletkezéséről; tan., sajtó alá rend. Németh Dániel; Magyarságkutató Intézet, Bp., 2021 (A Magyarságkutató Intézet kiadványai)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]