Pedro Navarro

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Pedro Navarro (Navarra, 1460 körül – 1528. augusztus 28.) spanyol hadmérnök és tábornok, Oliveto grófja. Részt vett a cambriai‑i liga háborúiban.

Navarrában született, korai életéről keveset tudunk, katonai pályafutását 1485-ben kezdte Aragóniai János bíboros szolgálata alatt. Harcolt Itáliában a berber kalózok ellen, mint condottieri (zsoldosvezér). 1500‑ban Gonzalo Fernández de Córdoba szolgálatában részt vett Kefalónia ostromában, amelyet az ottomán uralom alól szabadítottak fel. Itt a vájárok irányításával jelentősen hozzájárult a török erőd elestéhez. Ezután Nápolyba ment, 1502-ben Canosát, 1503‑ban pedig Tarantot védte meg sikeresen a franciáktól. Még ugyanebben az évben nagy szerepet játszott a spanyolok oldalán a gariglianoi csatában, ennek elismeréseképpen kapta az Oliveto grófja címet. Ezután ismét a törökök ellen fordult; egy expedíciós hadjárat után személyesen vezette a spanyol hadsereget Bejaja, Algír, Tunisz és Tripoli ellen (1510). A sikeres észak-afrikai harcok után visszatért Itáliába, ahol a franciák ellen küzdött. Nagy erőfeszítései ellenére Ravennánál serege vereséget szenvedett, maga pedig francia fogságba került. II. Ferdinánd aragóniai király hajlandó volt váltságdíjat fizetni érte, de Navarro mégis I. Ferenc francia király szolgálatába lépett. 1515-1516‑ig részt vett Milánó ostromában, a marignano-i csatában pedig a svájci hadak ellen harcolt. Mikor a spanyolok elfoglalták Genoát, 1523‑ban spanyol fogságba esett, de a madridi béke (1526. január 14.) értelmében szabadon engedték. Miután a spanyoloknál és az olaszoknál kegyvesztetté vált, végleg visszatért a franciák oldalára. 1527‑ben Itáliában ismét hadifogságba esett, a rákövetkező évben a nápolyi Castel Nuovo börtönében vesztette életét, állítólag egy párnával fojtották meg.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Pedro Navarro, Count of Oliveto című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.