Peć

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Peć (Pejë)
Bajrakli Mosque, Peć, Kosovo.JPG
Bajrakli mecset
Peć címere
Peć címere
Közigazgatás
Ország  Koszovó
Körzet Peći körzet
Község Peć község
Jogállás város
Irányítószám 30000
Körzethívószám +381
Testvérvárosok
Népesség
Teljes népesség ismeretlen +/-
Földrajzi adatok
Tszf. magasság 550 m
Terület 21 km²
Időzóna CET (UTC+1)
CEST (UTC+2)
Elhelyezkedése
Peć (Koszovó)
Peć
Peć
Pozíció Koszovó térképén
é. sz. 42° 39′, k. h. 20° 17′Koordináták: é. sz. 42° 39′, k. h. 20° 17′
Peć weboldala

Peć (ejtsd: Pecs, albánul Pejë vagy Peja, szerbül Пећ / Peć, törökül İpek) város Koszovó nyugati részén, az azonos elnevezésű közigazgatási kerület székhelye. A kerület 602 km²-nyi területen fekszik, beleértve Peć városát is, valamint 95 községet, melyek 28 területi közösség közt oszlanak el. 2011-ben a kerület teljes lakossága mintegy 95 723 fő volt, melyből mintegy 60 000 Peć városában él.

Nevének eredete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Peć nevének jelentése szerb nyelven annyit tesz, mint barlang, amely talán a közeli Rugova-völgy barlangjaira utal, ahol az ortodox szerzetesek meghúzták magukat. A Raguzai Köztársaság idejéből fennmaradt dokumentumok alapján a város nevét időnként forno-furnace, azaz tűzhely, kemence jelentéssel fordították.

Az albán Peja és Pejë elnevezés eredete eltér a szerbtől. A város további elnevezései: latinul Pescium és Siparantum , görögül Επισκιον [Episzkion], ottomán török nyelven ايپك (İpek).

Földrajza[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Peći utcakép

A város és a közigazgatási kerület a Prokletije hegység lábainál terül el, nem messze a Rugova-völgytől.

Éghajlata[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

éghajlati jellemzői
Hónap Jan. Feb. Már. Ápr. Máj. Jún. Júl. Aug. Szep. Okt. Nov. Dec.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az illír-korszak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A mezolitikumi ember életének régészeti emlékeit találták meg a várostól észak-keletre, a Prokletije hegységben. Az indoeurópai nyelvet beszélő, törzsi társadalomba szerveződő illírek Kr. e. 1000 körül, a bronzkor végén és a vaskor hajnalán tűntek fel a Balkán-félsziget nyugati vidékein. Ők – a docleatae törzs – alapították a várost, közel a Rugova-völgy déli bejáratához. A különböző illír államalakulatokban szerepe volt a Nyugat-Balkán belső területein és az Adriai-tenger mellett található városok közti kapcsolatban.

Az ókor időszaka[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Róma az első (Kr. e. 229227), a második (Kr. e. 220219) és a harmadik (Kr. e. 168) illír háborúban sorra legyőzte az illír királyságokat. A birodalom az elfoglalt, s gyarmatokká lett területek egészét előbb Illyricum provinciává, később – a császárkorban (Kr. u. 9) – a déli területet Dalmácia provinciává szervezte. A város municipium volt. Ez jelzi, hogy lakói bennszülöttekből ‒ valószínű latinizált illírekből ‒, és nem római telepesekből tevődött össze. E korban több megnevezése ismeretes a városnak: Picaria, Pescijum, Siparant(um). A négy évszázados római jelenlét gazdasági és kulturális felemelkedést hozott az illírek lakta területeknek, így a városnak is, amely ebben az időszakban ugyancsak megtartotta – földrajzi elhelyezkedéséből adódóan – a provincia közlekedésében betöltött jelentős szerepét.

A kereszténység nagyon korán, már a Kr. u. 1. században megjelent az illírek lakta területeken. I. (Nagy) Theodosius (347395 ‒ uralkodott: 379‒395) 379-ben a déli részeken három püspökséget szervezett. A három közül az északi volt Praevalitania egyházmegye Scodra székhellyel. Theodosius elhatárolódva az eretnekmozgalmaktól csak azoknak engedélyezte a katolikus keresztény megnevezés használatát, akik elfogadták a Szentháromságot, úgy ahogy azt az első nikaiai zsinat 325-ben meghatározta. A Római Birodalom 395-ös kettészakadásával a Drinustól keletre lévő területek a Keletrómai Birodalomhoz kerültek, de ekkor még a nyugat-balkáni területek, felekezeti értelemben (joghatóságilag), a kereszténység római ágához tartozotak.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Peć című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Peć témájú médiaállományokat.