Pazuzu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pazuzu démon, Asszíria, i. e. 1000 k.

Pazuzu az ókori Közel-Kelet egyik legriasztóbb küllemű démona. Az ábrázolásokon általában ember formájú, rémisztő fejjel, saskarmokkal és szárnyakkal látható. Szerepe szerint azonban Pazuzu az istenek szolgálatába állt, tehát rémisztő külseje ellenére sem volt gonosz, az újasszír korszakban (i. e. 883 - 612) a betegség szellemeinek legfőbb elűzője.

Pazuzu kisebb, kőből vagy fémből készült feje közkedvelt amulett volt, melyet elsősorban a terhes asszonyok viseltek, hogy megóvják gyermeküket a gonosz Lamastu istennőtől. A fémből vagy kőből készült lamastu-lapok ijesztő Pazuzut ábrázoltak, aki visszaűzi Lamastut az alvilágba.

Pazuzu felel ezek mellett még a szelekért, a sáskákért és a viharokért.

A tömegkultúrában[szerkesztés]

Pazuzu az 1971-es Az ördögűző című regényben és annak filmadaptációjában a Regan MacNeilt megszálló gonosz szellemként szerepel.[1] Az alak feltűnik a Gorillaz együttes több videóklipjében,[2][3] illetve Russel Hobbs dobjain is.[4]

A House of Ashes videójátékban Pazuzu többféle ábrázolása is feltűnik.[5][6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Rosemary Guiley: The Encyclopedia of Demons and Demonology. (angolul) New York: Infobase Publishing. 2009. 197. o. ISBN 978-1-4381-3191-7 Hozzáférés: 2022. augusztus 23.  
  2.  Humility (angol nyelven). Gorillaz. (Hozzáférés ideje: 2022. augusztus 23..)
  3.  Rhinestone Eyes (angol nyelven). Gorillaz. (Hozzáférés ideje: 2022. augusztus 23..)
  4.  Désolé ft. Fatoumata Diawara (Episode Two) (angol nyelven). Gorillaz. (Hozzáférés ideje: 2022. augusztus 23..)
  5. Harrison Abbott: Who is Pazuzu: The Evil Demon that Haunts Players in ’House of Ashes’ (angol nyelven). Newsweek, 2021. június 11. (Hozzáférés: 2022. augusztus 23.)
  6. Ez a szakasz részben vagy egészben a Pazuzu című angol Wikipédia-szócikk References in popular culture című fejezete ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Reader’s Digest: Misztikus történetek gyűjteménye

További információk[szerkesztés]