Paula és Paulina

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Paula és Paulina
(La usurpadora)
Gabriela Spanic
Gabriela Spanic
Műfajtelenovella, szappanopera, romantikus, dráma

AlkotóInés Rodena
Író
RendezőBeatriz Sheridan
Főszereplő
FőcímPandora: La usurpadora
FőcímzeneJosé Antonio «Potro» Farias
ZeneszerzőJosé Antonio 'Potro' Farías

Formátum4:3 (SD) NTSC, sztereó
SzlogenA 90-es évek legendás sorozata visszatér, a telenovellák legnagyobb sztárjaival.
Ország Mexikó
Nyelv
Évadok1
Epizódok102
Gyártás
Vezető producerSalvador Mejía
ProducerNathalie Lartilleux
Részenkénti játékidő40 perc
GyártóTelevisa
ForgalmazóTelevisa
Sugárzás
Eredeti adóMexikó Televisa
Eredeti sugárzás
  •  Mexikó
  • 1998. február 9. - 1998. július 24.
  •  Magyarország
  • 1999. június 21. - 1999. december 13.
  •  Brazília
  • 1999. június 22. - 1999. november 9.
– 1998. július 24.
Első magyar adó
Státuszbefejezett
Kronológia
ElőzőHuracán (1998)
KövetkezőTitkok és szerelmek (1998)
Kapcsolódó filmPaula és Paulina – A befejező film (1998)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Paula és Paulina (eredeti cím: La usurpadora, szó szerint: A bitorlónő) 1998-ban vetített mexikói televíziós filmsorozat, amelyet a Televisa csatorna készített, 1998-ban készült. Az alkotója Inés Rodena, az írói Carlos Romero, Alberto Gómez és Dolores Ortega, a rendezői Beatriz Sheridan, Karina Duprez, Ernesto Arreola és Manuel Barajas, a főszereplői Gabriela Spanic és Fernando Colunga, a zeneszerzője José Antonio 'Potro' Farías, a producere Nathalie Lartilleux. A tévéfilmsorozat a Televisa gyártásában készült, a Televisa forgalmazásában is jelent meg. Egyike volt az utolsó telenovelláknak, amelyben Libertad Lamarque játszott; ebben a sorozatban Abuela Piedad Brachót alakította. Az 1971-es venezuelai La usurpadora telenovella remake-je. Műfaját tekintve telenovella, szappanopera, romantikus filmsorozat és filmdráma-sorozat.

A Paula és Paulina egymástól elszakított ikerpár történetét mutatja be. Amikor a két nő véletlenül találkozik, a gazdag és önző Paula[1] arra kényszeríti hasonmását, hogy vegye át helyét és szerepét a Bracho családban, hogy addig ő vidáman élhesse életét.

A telenovellát a világ számos országában bemutatták. A 102 epizódból álló sorozatot elsőként a mexikói Televisa csatorna sugározta, Magyarországon 1999 júniusában tűzte műsorára az RTL Klub kereskedelmi csatorna. Mivel a sorozat nagyon sikeres volt számtalan országban, készült egy befejező film is utána, ami szintén nagy nézettséget ért el.

2019-ben készítettek egy 25 részes reboot-ot. Az új Paula és Paulina Magyarországon az RTL Gold tévécsatornán került képernyőre 2020. július 13-tól.[2]

Cselekmény[szerkesztés]

Paulina Martínez Cancúnban él, egy helyi bárban dolgozik. Itt találkozik Paula Brachóval, aki a megszólalásig hasonlít rá. A két lány azonban csak külsőre egyforma; Paula nagyravágyó és önző, a gazdagok unalmas életét éli, míg Paulina kedves és szerény.

Paula amint megpillantja hasonmását, rögtön megfogalmazódik benne a terv, miszerint helyet cserél Paulinával egy évre, hogy míg Paulina helyettesíti otthonában, addig ő külföldre utazhasson szeretőjével, Alessandro Farinával. Pénzt ajánl a lánynak, aki azonban nem fogadja el Paula ajánlatát.

Paula nem hagyja annyiban a dolgot, és csapdát állít Paulinának: drága karkötőjét elrejti a lány táskájában, majd jelenetet rendez, végül a bár igazgatója megtalálja az értékes ékszert Paulinánál. Paula ekkor egy látszólag nagylelkű gesztussal nem jelenti fel Paulinát, azonban most már rá tudja kényszeríteni a helycserére. Időközben Paulina édesanyja meghal, vőlegénye pedig elhagyja, hogy feleségül vehessen egy gazdag asszonyt. Paula alaposan felkészíti Paulinát miképp viselkedjen a Bracho-házban, hogyan játssza el tökéletesen Paula szerepét. Viszont elfelejt szólni a szeretőjéről, a festő Donatóról (Giovan D'Angelo), ezért a lány később kénytelen a titkába beavatni a férfit.

Paulina elutazik Mexikóvárosba, ahol lassanként megismeri a Bracho-családot: Carlos Danielt, Paula férjét, aki imádja feleségét és aki iránt Paulina első pillantásra gyengéd érzelmeket táplál; Piedadot, az iszákos nagymamát, aki azonnal megkedveli a lányt és mindenben támogatja; Estefaníát, Carlos Daniel megkeseredett húgát, aki házassági problémái elől a vallásba menekül; Willyt, Estefanía férjét, akinek viszonya van Paulával, Carlos Daniel problémás gyerekeit: Carlitost és Lisette-t, valamint Rodrigót, Carlos Daniel bátyját, aki gyűlöli Paulát.

Paulina munkához lát, hogy rendbe hozza a család életét, a bonyodalmak azonban csak ezután kezdődnek. A család nagy része ellenségesen fogadja, hiszen még mindig a gonosz és önző Paulát látják benne, Gema pedig az első perctől gyűlöli, hiszen Carlos Daniel neki is tetszik. Azonban egy idő után Rodrigo rájön a lány titkára, amit Piedad már az első perctől kezdve tud, és le is leplezi, valamint fény derül Paula házasságtörő üzelmeire is. A gonosz asszony mit sem sejtve hazatér a családjához, de hamarosan az újabb utazást tervezi, ezúttal a milliomos Douglas Maldonadóval, aki kölcsönével megmentette a Bracho gyárat. Azonban az utazás során egyre súlyosabb rosszullétek jönnek rá, kórházba kell szállítani, valamint itt derül fény arra is, hogy ő volt Maldonado régi szerelme, Noelia, aki gátlástalanul átverte. Az asszony hosszú ideig éber kómában fekszik, de hamarosan kiderül, hogy színlelte a betegségét, hogy Douglas ne gyűlölje meg őt. A Bracho család a véletlennek köszönhetően talál rá a klinikán, látszólag élőhalott állapotban. Eközben Carlitos, akinek hiányzik az anyja, elindul, hogy megkeresse őt; útközben egy árokba esik, beüti a fejét és amnéziás lesz. A gyerekre két szegény asszony: Chabela és Cenobia talál rá. Chabela a gondozásába veszi a fiút szomszédjával, Mojarasszal együtt, és bár szeretné visszajuttatni őt a szüleihez, egyben ragaszkodni is kezd hozzá. Eközben Willy viszonyt kezd az egyik gyári munkáslánnyal, Vivianával, annak ellenére, hogy Estefaniától fia fog születni. Viviana a gyári munkások vezetőjének, Leandrónak a menyasszonya, aki otthagyja a férfit Willy hazug ígéretei miatt (gazdag embernek adja ki magát, pedig csak a felesége és a Brachók pénzéből él). Miután megerőszakolja a lányt, az aggódik, hogy teherbe esett, ezért feljelenti a férfit, akit fogdába is csuknak, de az óvadék letétele után megszökik, és folyamatosan szökésben hol visszatér a városba, hol elmegy szórakozni. Leandro egy ideig a titkárnő Veronicával jár, majd visszatalál Vivianához, akit feleségül vesz.

Paulina közben munkát kap a gazdag Lourdes asszony házában, és itt találkozik első szerelmével, Osvaldóval is, aki feleségül vette Lourdest a pénzéért. Ám amikor a lány tudomást szerez Carlitos eltűnéséről, azonnal visszamegy a Bracho családhoz, de előtte még elmondja Lourdesnek, hogy a férje az ő első szerelme volt és hogy csak a pénzéért vette feleségül. Estefania, Gema és Willy börtönbe juttatják Paulinát személyiségbitorlás, gyermekrablás és csalás vádjával és a rendőrségen derül ki, hogy Paula és Paulina ikertestvérek. De az igazság győz és mindent sikerül tisztázni: a tárgyaláson nem csak a lány ártatlansága derül ki, valamint hogy az egész helycserének Paula volt az értelmi szerzője, hanem itt tudja meg Carlos Daniel, hogy a felesége még a saját sógorával is megcsalta.

Paulina mellett sokan kiállnak: a festő Donato, Douglas Maldonado, sőt még korábbi zsarolója, a jó útra tért Luciano Alcantara is. Osvaldo is megbánja korábbi viselkedését, és mielőtt elválna Lourdes-től, annak pénzén ügyvédet fogad Paulinának, aki pedig bűnhődni akart testvére szabadságáért cserébe. A per lezárulta és Paulina felmentése után a lány nem költözik a Bracho-házba, hiszen Paula a visszatérés szándékával él. Színjátékába, hogy súlyos beteg, és csak megjátssza, hogy lebénult, egyedül ápolónőjét, Elvirát avatja be. Miközben Paulina igyekszik megszakítani minden gyengéd szálat, ami a Bracho családhoz, és különösen Carlos Danielhez köti, Edmundo Serrano elkezdi ostromolni szerelmével, és feleségül kéri őt. Paula, hazaköltözve a Bracho-házba, elkezdi intrikáit, aminek egyetlen célja az, hogy tönkretegye a család életét és rengeteg pénzt szedjen ki belőlük. Viselkedése ellenére Paulina szentül hisz benne, hogy Paula beteg, és ezért viselkedik így. Carlos Daniel, aki ezt nem bírja elviselni, átmenetileg Monterreybe megy pihenni, ahol megismer egy Isabel nevű nőt. Bár románc alakul ki köztük, Carlos Daniel nem tudja elfelejteni Paulinát, ezért békében elválnak útjaik. Paula, aki elkezd unatkozni, egyre gonoszabb dolgokat talál ki: szövetkezik Willyvel, hogy felgyújtsák a Bracho porcelángyárat. Terveiről tudomást szerezve Elvira ellene fordul, ezért Paula el akarja tenni láb alól. Vitatkozásuk közben autóbalesetet szenvednek: Elvira azonnal meghal, Paula viszont kórházba kerül, ahol, érezve, hogy meg fog halni, megbánja korábbi tetteit, és miután a Bracho-család minden tagja megbocsát neki, meghal.

Willy ennek ellenére is véghez akarja vinni tervét. A gazembert, akinek már korábban is több rendőrségi ügye volt, végül utoléri az igazságszolgáltatás, de ebbe Estefania beleőrül, és szanatóriumba kerül. Paulina azt tervezi, hogy mindennek ellenére hozzámegy Edmundo Serranóhoz, de végül győz a szerelem, és összeházasodnak Carlos Daniellel.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang Megjegyzés
Paula Montaner Martínez de Bracho Gabriela Spanic Orosz Anna Carlos Daniel felesége, Paulina ikertestvére.
Paulina Martínez Carlos Daniel szerelme, Paula ikertestvére.
Carlos Daniel Bracho Fernando Colunga Lux Ádám Piedad unokája, Rodrigo öccse, Paula férje, Paulina szerelme.
Abuela Piedad Bracho Libertad Lamarque Kassai Ilona A Bracho testvérek nagymamája, a család feje.
Rodrigo Bracho Marcelo Buquet Tarján Péter A legidősebb Bracho-fivér, a Bracho-gyár vezetője.
Patricia Bracho Jessica Jurado Prókai Annamária Rodrigo felesége.
Estefania Bracho de Montero Chantal Andere Náray Erika A Bracho fivérek húga, Willy felesége. Fidelina lánya.
Guillermo «Willy» Montero Juan Pablo Gamboa Csík Csaba Krisztián Estefania férje, Paula szeretője.
Carlos «Carlitos» Bracho Sergio Miguel Bíró Attila Carlos Daniel kisfia.
Lisette Bracho María Solares Bogdányi Titanilla Carlos Daniel kislánya.
Gema Durán Bracho Dominika Paleta Udvarias Anna A Bracho-testvérek unokatestvére, szerelmes Carlos Danielbe.
Fidelina Magda Guzmán Pásztor Erzsi Házvezetőnő a Bracho-házban, Estefania édesanyja.
Lalita Pérez Paty Díaz Makay Andrea Cseléd a Bracho-házban, egy darabig Paula bizalmasa.
Panchito Tito Guízar Kenderesi Tibor Kertész a Bracho-háznál.
Pedro Emiliano Lizárraga Vári Attila A Bracho-család sofőrje.
Cachita Cienfuegos Ninón Sevilla Gruiz Anikó Szakácsnő a Bracho-házban.
Adela Gabriela Carvajal Oláh Orsolya Cseléd a Bracho-házban.
Luciano Alcántara Mario Cimarro Kálid Artúr Gema barátja, Paula szeretője, szemtanú a helycserénél.
Czvetkó Sándor
Alessandro Farina Enrique Lizalde Melis Gábor Multimilliomos üzletember, Paula szeretője.
Donato d'Angeli Giovan D'Angelo Galbenisz Tomasz Festő, Paula szeretője.
Douglas Maldonado Miguel de León Selmeczi Roland Paula régi szeretője, egy ideig Paulinába is szerelmes.
Braulio Miguel Córcega Versényi László Douglas Maldonado inasa.
Verónica Soriano Adriana Fonseca Zakariás Éva Titkárnő a Bracho-gyárban, egy ideig tetszik Carlos Daniel-nek
Leandro Gómez Alejandro Ruiz Bozsó Péter Munkás a Bracho-gyárban, szerelmes Vivianaba.
Estela Renata Flores Csizmadia Gabriella Titkárnő a Bracho-gyárban, Estefania bizalmasa.
Memo Pedro Sicard Seder Gábor Munkás a Bracho-gyárban.
Felipe Héctor Álvarez Szokol Péter Munkás a Bracho-gyárban.
Celia Alonso Andrea García Csampisz Ildikó Paulina barátnője.
Filomena Tamayo María Luisa Alcalá Halász Aranka Paulina barátnője.
Viviana Carillo Anastasia Acosta Ullmann Zsuzsa Munkás a Bracho-gyárban, egy ideig Willy szeretője, majd Leandro felesége.
Abigail Rosales Meche Barba Némedi Mari Viviana keresztanyja.
Isabel «Chabela» Rojas Silvia Derbez Bókai Mária Cenobia testvére, egy ideig ők vigyáztak Carlitosra.
Cenobia Rojas Silvia Caos Erdélyi Mari Chabela testvére, egy ideig ők vigyáztak Carlitosra.
Luis Felipe Benítez «Mojarras» René Muñoz Vizy György A Rojas-nővérek barátja.
Macrina Olvera Consuelo Duval Dudás Eszter A Rojas-nővérek barátja.
Amador Mario Carballido Juhász György Rendőrfelügyelő.
Merino Jaime Garza Wohlmuth István Rendőrfelügyelő.
Osvaldo Reséndiz Antonio De Carlo Kiss József Paulina régi szerelme, később Lourdes férje.
Lourdes Irán Eory Molnár Zsuzsa Osvaldo felesége, egy ideig Paulina munkaadója.
Doña Zenaida Gloria Morel Várnagy Katalin Lourdes édesanyja.
Silvano Piña Humberto Elizondo Papp János Börtönigazgató.
Emiliana Maricruz Nájera Bessenyei Emma Börtönőr.
Ricarda Angelina Peláez Pápai Erzsi Börtönőr.
Eulalia Irma Torres Soproni Ági Nővér a női börtönben.
Genoveva «Tamales» Sarmiento Rebeca Manríquez Rab a börtönben.
Dr. Fulgencio Mendive Fernando Torre Laphame Komlós András Börtönorvos.
Edmundo Serrano Arturo Peniche Haás Vander Péter Paulina ügyvédje, szerelmes Paulinába.
Juan Manuel Montesinos Héctor Parra Breyer Zoltán Először Paulina, később Paula ügyvédje.
Zoraida Zapata Laura Zapata Andresz Kati Ügyész.
Castro bíró Óscar Morelli Varga Tamás
Titkár Ricardo Hernández Crespo Rodrigo
Cabañas Bernhard Seifert Katona Zoltán A Bracho-család ügyvédje.
Mayo Fernando Sáenz Orosz István Paula ügyvédje.
Dr. Varela Javier Herranz Juhász György A Bracho-család orvosa.
Csuha Lajos
Holl Nándor
Dr. Pedroza Julio Monterde Pataky Imre A Bracho-család orvosa.
Dr. Galicia Rafael Amador Rosta Sándor Paula orvosa.
Elvira Azela Robinson Kéri Kitty Nővér, Paula cinkostársa
Beatriz Adriana Nieto Serrano ügyvéd titkárnője.
Fabiola Alcántara Esther Rinaldi Somlai Edina Luciano felesége.
Isabel Vidal Yessica Salazar Agócs Judit Carlos Daniel szeretője Monterreyben.
Mauricio Artiana Eduardo Luna Lippai László Willy barátja.
Paula Martínez Nuria Bages Illyés Mari Paula és Paulina édesanyja.
Carolina Carrillo Raquel Morell Menszátor Magdolna Tanár Carlitos iskolájában.

Érdekességek[szerkesztés]

A sorozat előző változatai[szerkesztés]

A sorozat a La Usurpadora című, Inés Rodena által írt rádiónovellán alapszik, melyből háromszor készítettek televíziós változatot a Paula és Paulina előtt:

  • Az első változat az 1971-es venezuelai La usurpadora, melynek főszereplői Marina Baura és Raúl Amundaray.
  • A második verzió az 1981-ben készült El Hogar que yo robé, amelyben a főszerepet Angélica María és Juan Ferrera játszotta).
  • A harmadik adaptáció az 1987-ben forgatott La Intrusa, itt a főszerepeket Mariela Alcalá és Victor Cámara kapta (az eredeti alapanyagot ennél ugyanaz a Carlos Romero adaptálta, mint az 1998-as változatot, mi több, a Paula és Paulina alapja ez a 11 évvel korábbi verzió).
  • Ismert egy negyedik, 1997-ben, Venezuelában adásba küldött sorozat is, az Amor Mio, amelynek története részben egyezik a fentebbi sorozatokéval, ám a stáblistán Inés Rodena írónő neve helyett Isamar Hernández neve jelent meg.[10]
  • A történet modernizált, kolumbiai-amerikai-mexikói koprodukcióban készülő változatát 2013-ban mutatta be az USA egyik spanyol nyelvű csatornája, az UniMás ¿Quién eres tú? (Ki vagy te?) címmel, Laura Carmine és Julian Gil főszereplésével. A telenovella alkotói több ponton eltérnek a korábbi forgatókönyvektől: az írók megváltoztatták az ikrek motivációit és családi hátterét, régi karakterek helyére újak kerültek, a porcelángyáros Brachókat a szállodatulajdonos Esquivel família váltotta fel.[11]
  • Ugyancsak jelentősen átírt, modern, aktuálpolitikai utalásokkal átszőtt adaptáció a 2019-es La Usurpadora, szintén a Televisa gyártásában. Fő producere Carmen Armendáriz. Több karakter neve a 21 évvel korábbi változatból megmaradt. Szereplői Sandra Echeverría (Paola és Paulina) és Andrés Palacios (Carlos Bernal). A történet szerint Paola a mexikói elnök menyasszonya. A mini-teleregény a Fábrica de Sueños ("Álomgyár") című antológia része, amelyben régi, nagy sikerű televisás telenovellákat csomagolnak újra a mai történetmesélési trendeknek megfelelően, igényes, akciódús, pörgős és feszes, 25 részes formában. Carmen Armendariz producernő a La Usurpadora új verziójáról Archiválva 2019. június 7-i dátummal a Wayback Machine-ben

A folytatás[szerkesztés]

A sorozatnak még abban az évben, 1998-ban készült egy közel másfél órás folytatása film formájában, melynek Más allá de la usurpadora a címe.

Egy évvel az esküvő után Paulina és Carlos Daniel boldogan élnek, egy lányuk is született, Paulita. Paulina sokszor érzi rosszul magát, ezért felkeresi a család orvosát, aki közli vele hogy súlyos beteg, már csak 6 hónapja van hátra. Egy új szereplő, Raquel lesz a gyerekek dadája. Kedves és jószívű lánynak látszik, ám valójában nem szereti a gyerekeket, viszont meg akarja szerezni Carlos Danielt. Paulina nem akarja egyedül hagyni Carlos Danielt a három gyermekkel, ezért elmondja Raquelnek hogy halálos beteg, és elkezdi felkészíteni a nőt, hogy átvehesse helyét a családban és gondját viselje a gyerekeknek.

Estefanía állapota egyre javul, napról napra jobban érzi magát és vissza akarja kapni a fiát. Rodrigo és Patricia – akik időközben nevelték a kisfiút – azonban nem akarják visszaadni neki. Estefanía megszökik a klinikáról és elrabolja a fiút Rodrigoék házából.

Eközben a Bracho-házban Paulina és Carlos Daniel házassági évfordulóját ünnepli a család és a barátok. Raquel siettetné a dolgokat, ezért meg akarja mérgezni Paulinát. Itallal kínálja a nőt, azonban egy szerencsés véletlennek köszönhetően a méreggel teli pohár Raquelhez kerül.

Paulina elájul, Raquel pedig azt hiszi, hatni kezdett a méreg. Paulinát a mentők kórházba szállítják. Nem sokkal később Raquel is rosszul lesz, így ő is kórházba kerül. A kórházban kiderül, hogy Paulina leleteit összecserélték, nem beteg, hanem újra várandós. Raquel bevallja, hogy Paulinát akarta megmérgezni és bocsánatot kér. A Brachók nem jelentik fel, Raquel pedig elköltözik a házból.

Pár nappal később az egész család összegyűlik, és készítenek egy közös fotót a családról: Paulináról, Carlos Danielről, a gyerekekről, Piedad mamáról, Rodrigóról és Patriciáról, Estefaníáról, és a fiáról és persze Fidelináról.

A forgatás után[szerkesztés]

Sajnos a forgatás óta már több, a sorozatban szereplő színész is elhunyt. Az alábbiakban róluk emlékezünk meg.

  • 1999. december 24-én tüdőgyulladásban meghalt Tito Guízar. Don Panchitót alakította a sorozatban. A forgatási munkálatok befejezése után pár héttel érte a halál.[12][13]
  • 2000. január 14-én tüdőrákban elhunyt Meche Barba, aki Abigaíl Rosales szerepét játszotta, a sorozatban ő volt Viviana keresztanyja. A színésznő a Paula és Paulina után már csak a Rosalinda című sorozatban szerepelt.[14][15]
  • 2000. május 11-én René Muñoz, a Mojarrast megformáló színész rákban meghalt.[16][17][18]
  • Libertad Lamarque (Piedad nagymama) 2000. december 12-én halt meg szívelégtelenségben (92 éves volt). Hamvait az Atlanti-óceánban szórták szét, Miami partjainál. Utolsó szerepe Piedad de la Luz volt a Carita de ángel című gyermekeknek szóló telenovellában.[19][20][21]
  • Irán Eory, aki a sorozatban Lourdest, Osvaldo későbbi feleségét, valamint a María című sorozatban Victoria de la Vegát, Luis Fernando édesanyját formálta meg, egy agyembólia után hunyt el 2002. március 10-én.[22][23]
  • 2002. április 6-án Silvia Derbez (Chabela nagymama) tüdőrákban halt meg. A betolakodó című sorozat volt az utolsó munkája, amelynek felvételét gyengesége miatt nem tudta folytatni, ezért egy másik színésznő vette át az általa alakított Sagrario szerepét. A forgatás befejezése után nem sokkal hunyt el.[24][25][26]
  • 2004. január 1-jén elhunyt Fernando Torre Lapham, aki egy kisebb szerepben, Dr. Mendiveként, a börtön orvosaként tűnt fel a sorozatban.[27][28]
  • Gloria Morel (Doña Zenaida) 2005. április 15-én meghalt szívrohamban.[29]
  • Oscar Morelli, a Castro bírót alakító színész 2005. június 6-án hunyt el.
  • Silvia Caos a sorozatban Chabela nagymama testvérét, Cenobiát alakító színésznő rákban, 2006. április 16-án elhunyt.[30][31]
  • Beatriz Sheridan, a sorozat egyik rendezője 2006. április 30-án hunyt el szívelégtelenségben.[32][33]
  • Julio Monterde, aki a Bracho család orvosát, Dr. Pedrozát alakította 2006. december 15-én meghalt.[34][35][36]
  • 2008. szeptember 28-án 78 éves korában egy stroke következtében elhunyt Miguel Córcega színész és rendező, aki a sorozatban Brauliót személyesítette meg.[37][38] Színészként az Árva angyal című sorozat volt az utolsó munkája, melynek a forgatása alatt halt meg. A sorozatban Anselmo atyát alakította, szerepét Héctor Gómez vette át.
  • 2010. június 5-én hunyt el Irma torres aki a sorozatban Eulaliát játszotta.
  • 2013. június 3-án helyi idő szerint hétfő reggel elhunyt Enrique Lizalde, aki a sorozatban Alessandro Farinát alakította. A magyar közönség leginkább az Esmeralda sorozatból ismerhette, amelyben Don Rodolfo Penarrealt formálta meg, de ismerős lehet még a María, a Camilla, és A betolakodó című telenovellákból is. Utolsó szerepe a nálunk is bemutatott Mindörökké szerelemben volt, de a neve még az Amit a szív diktál című sorozat főcímében is feltűnik. A halálát májrák okozta.[forrás?]
  • 2015. január 1-re virradóra, életének 94. évében szívelégtelenség következtében elhunyt Ninón Sevilla, aki Cachitát, a szakácsnőt játszotta.
  • 2015. március 12-én 83 éves korában, szívroham következtében elhunyt Magda Guzmán, aki Fidelinát, a család házvezetőnőjét, Estefania édesanyját alakította. Utolsó szerepe az itthon is bemutatott A szív parancsa című novellában volt 2012-ben, ezután visszavonult.
  • 2016. február 21-én 73 éves korában elhunyt Maria Luisa Alcalá, aki Filomenát, Paulina barátnőjét alakította. Álmában érte a halál.
  • 2021. május 14-én 67 éves korában cukorbetegség szövődményeiben elhunyt Jaime Garza, ő volt Merino nyomozó.

DVD kiadás[szerkesztés]

A sorozat 2005-ben DVD-n is megjelent, rövidített verzióban.[39] Jellemzők:

  • Formátum: színes, teljes képernyő, NTSC
  • Nyelv: spanyol
  • Felirat: nincs
  • Régiókód: 1
  • Képméretarány: 1.33:1
  • Lemezek száma: 1
  • Kiadás dátuma: 2005. március 8.
  • Játékidő: 403 perc
  • Extrák:
    • A színészek életrajza
    • Interaktív menük
    • Közvetlen jelenetválasztás
    • Fotógaléria
  • Forgalmazó: Xenon Pictures

Szinkronstáb[szerkesztés]

  • Főcím, szövegek, stáblista felolvasása: Tóth G. Zoltán
  • Magyar szöveg: Kiss Katalin
  • Hangmérnök: Hidvégi Csaba
  • Vágó: Ari Péter, Szabó Péter István
  • Rendezőasszisztens: Albecker Gabriella
  • Gyártásvezető: Szegedi Anita
  • Szinkronrendező: Miklósi Judit, Hornyák Mihály
  • Producer: Kovács Zsolt
  • Szinkronstúdió: Szinkron Systems
  • Megrendelő: RTL Klub

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. eredeti nyelven Paola
  2. Érkezik Az új Paula és Paulina (magyar nyelven). Media1, 2020. június 30. [2020. június 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. június 30.)
  3. Gabriela Spanic és María Morena. [2012. július 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 12.)
  4. YouTube: Főcímdal - brazil verzió. (Hozzáférés: 2008. június 30.)
  5. El Povenir: Actuará Gabriela Spanic en la nueva telenovela "Doña Bárbara". [2008. május 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. június 30.)
  6. YouTube: Gabriela és Spanic és Sergio Miguel - Muévete. (Hozzáférés: 2009. augusztus 13.)
  7. YouTube: Gabriela Spanic presentando premio con Fernando Colunga. (Hozzáférés: 2009. szeptember 27.)
  8. Promo "CANAL DE LAS ESTRELAS" con Gabriela Spanic (1998). (Hozzáférés: 2018. február 1.)
  9. Roba miradas La Usurpadora. (Hozzáférés: 2018. június 19.)
  10. Alma Latina: The Biggest Mexican Telenovelas Database: La Usurpadora. (Hozzáférés: 2008. június 30.)
  11. http://www.escenatv.com/2012/09/primeras-escenas-de-quien-eres-tu.html
  12. tribunadeloscabos.com.mx: Un día como hoy. (Hozzáférés: 2009. augusztus 19.)[halott link]
  13. El Periódico de México: Efemérides de Diciembre. [2009. szeptember 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 19.)
  14. terra.com.mx: Muere la actriz Meche Barba. [2016. március 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 19.)
  15. critica.com.pa: Muere actriz "Meche" Barba. (Hozzáférés: 2009. augusztus 19.)
  16. network54.com: Biografía de René Muñoz. (Hozzáférés: 2009. augusztus 19.)
  17. lasnotasmexico.com: Alcanzó la fama René Muñoz por su papel de "San Martín de Porres".. [2008. december 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 19.)
  18. don-alfredo-mayo.com: René Muñoz - Biografía. [2009. április 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 19.)
  19. sitiohispano.com: Muere en México Libertad Lamarque, La novia de América. (Hozzáférés: 2009. augusztus 19.)
  20. Fotograma.com: Falleció Libertad Lamarque. [2011. május 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 19.)
  21. Los Andes Online: Murió, a los 92 años, Libertad Lamarque. [2012. január 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 19.)
  22. SDP Noticias: Dejó huella Irán Eory en cine, teatro y televisión. [2010. április 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 19.)
  23. La Jornada Virtu@l: Murió Irán Eory de una hemorragia cerebral. (Hozzáférés: 2009. augusztus 19.)
  24. eluniverso.com: Muere villana de telenovelas mexicanas Silvia Derbez. (Hozzáférés: 2009. augusztus 19.)[halott link]
  25. elnuevodiario.com: Silvia Derbez, otra gran actriz que muere en abril. [2009. április 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 19.)
  26. network54.com: Biografía de Silvia Derbez. (Hozzáférés: 2009. augusztus 19.)
  27. tribunadeloscabos.com.mx: Un día como hoy. [2016. március 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 19.)
  28. La Jornada: Falleció el actor mexicano Fernando Torre Lapham. [2016. március 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 19.)
  29. absolutenow.com: Celebrity Death Date by First Name. (Hozzáférés: 2009. augusztus 19.)
  30. tvrage.com: General Information (Silvia Caos). [2015. május 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 19.)
  31. IMDb.com: Biography for Silvia Caos. (Hozzáférés: 2009. augusztus 19.)
  32. esMás.com: Muere Beatriz Sheridan. [2008. június 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 19.)
  33. El Siglo de Torreón.com.mx: Muere Beatriz Sheridan. (Hozzáférés: 2009. augusztus 19.)
  34. El Universal.com.mx: Muere el actor Julio Monterde. [2014. szeptember 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 19.)
  35. La Jornada: Muere el actor Julio Monterde tras 17 días de hospitalización. (Hozzáférés: 2009. augusztus 19.)
  36. terra.com.mx: Deja Monterde 60 años de trabajo actoral. [2016. március 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 19.)
  37. entertainment.oneindia.in: Miguel Corcega dies from stroke in Mexico. [2012. július 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. szeptember 30.)
  38. People en Español: Miguel Córcega dies at 78. (Hozzáférés: 2008. szeptember 30.)
  39. Amazon.com: La usurpadora dvd. (Hozzáférés: 2009. augusztus 22.)

További információk[szerkesztés]