Paul Ranson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Paul Ranson
Ranson Nabis-kosztümben Paul Sérusier portréfestménye
Ranson Nabis-kosztümben
Paul Sérusier portréfestménye

Született1864. március 29.
Limoges
Meghalt1909. február 20. (44 évesen)
Párizs
Nemzetiségefrancia francia
Stílusaszimbolista
divizionista
IskoláiJulian Akadémia
A Wikimédia Commons tartalmaz Paul Ranson témájú médiaállományokat.

Paul-Élie Ranson (Limoges, 1864. március 29.Párizs, 1909. február 20.) francia designer és szimbolista festő, a párizsi Ranson Akadémia alapítója.

Életútja[szerkesztés]

Atyja egy sikeres helyi politikus volt Limoges-ban, anyja nem sokkal születése után meghalt, Ranson neveltetése anyai nagyszüleire hárult. A nagyszülőktől jó nevelést kapott, folyamatosan iskoláztatták, végül az École des Arts Décoratifs Limoges-ban tanult művészettörténetet, itteni tanárai felismerték művészi tehetségét, s azt tanácsolták a családnak, hogy a fiút taníttassák tovább Párizsban. Így 1888-ban Párizsba ment tanulni a Julian Akadémiára, ahol Tony Robert-Fleury volt a mestere.

Nagyon hamar összeismerkedett jeles fiatal képzőművészekkel, köztük Pierre Bonnard, Maurice Denis, Ker-Xavier Roussel, Aristide Maillol, Félix Vallotton és Édouard Vuillard. Közeli barátja lett Paul Sérusier, aki megalapította a Nabis csoportot. Ranson is a Nabis csoporthoz csatlakozott, a tagok szombatonként Ranson műtermében találkoztak a Boulevard Montparnasse-on. Előbb a Paul Gauguin körül kialakult Pont-aveni iskola, majd a saját maguk által kialakított művészelmélet és festéstechnika nyomán működtek szimbolista és divizionista stílusban.

Paul Ranson, Paul Sérusier és Marie-France Ranson a Ranson-műteremben (1900)

Ranson elsősorban festő volt, de mellette faliszőnyegeket is tervezett. 1892-től a Théatre d'Art díszítő munkáit végezte Bonnard-ral, Vuillard-ral és Sérusier-vel együtt. 1893-94-ben a Revue Blance-nak készített litográfiákat.

1908-ban Ranson és felesége a Nabis csoport vezetőjének egyetértésével megalapították a Ranson Akadémiát, itt főleg a Nabis csoport tagjai oktattak, Pierre Bonnard, Maurice Denis, Roger Bissière, Ker-Xavier Roussel, Moïse Kisling, Gustave Singier és Aristide Maillol. Ranson 1909-ben bekövetkezett halála után Ranson felesége, Marie-France Ranson és fia, Michel Ranson menedzselte az Akadémiát. A Ranson Akadémián híres diákok nevelkedtek, például Roger de la Fresnaye, Alfred Gold, Paul Eliasberg, Ivo Hauptmann, Tamara de Lempicka, Otto Niemeyer-Holstein, Jean Le Moal, Maria Helena Vieira da Silva és Gino Severini.

Képek (válogatás)[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • A modern festészet lexikona. Budapest : Corvina, 1974. 306. p.
  • Művészeti lexikon I–IV. Főszerk. Zádor Anna, Genthon István. 3. kiad. Budapest: Akadémiai. 1981–1983.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]

Nabis