Patyomkin-falu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Patyomkin-falvak olyan állítólagos „ál-falvak” voltak, melyeket Grigorij Alekszandrovics Patyomkin miniszter állíttatott fel II. Katalin cárnő látogatása előtt (1787) a Dnyeper folyó partján, hogy megtévessze a cárnőt. Úgy tartják, Patyomkin, aki a hadjáratot vezette a Krím-félszigetre, falusi házak homlokzatait állíttatta fel, hogy lenyűgözze az uralkodót az újonnan meghódított terület gazdagságával.

A modern történészek szerint ez a történet azonban legjobb esetben is erős felnagyítása a valójában történteknek, és a pletykát valószínűleg Patyomkin politikai ellenfelei terjesztették el. A miniszter a valóságban nagy erőfeszítéseket tett a krími területek fejlesztésére, és valószínű, hogy parasztokat küldött előre, hogy tegyék rendbe a területeket, amelyeket a cárnő meg fog látogatni. Az álfalvak legendája nagyrészt kitaláció. Patyomkin a valóságban valódi településeket alapított és erődöket építtetett, az út pedig, amelyen megmutatta az uralkodónak mindazt, amit elért, megerősítette helyzetét.

Így aztán miközben a „Patyomkin-falu” kifejezés a politikában úgy terjedt el, mint a kellemetlen tények hamis eredményekkel való elrejtésének szinonimája, a valóságban ilyen Patyomkin-falvak valószínűleg nem léteztek.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]