Paracoccidioidomycosis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Paracoccidioidomycosis
Paracoccidioides brasiliensis
Paracoccidioides brasiliensis

Osztályozás
BNO-10B41.
BNO-9116.1
Adatbázisok
DiseasesDB29815
eMedicinemed/1731 
MeSH IDD010229
A Wikimédia Commons tartalmaz Paracoccidioidomycosis témájú médiaállományokat.

A paracoccidioidomycosis egy gombás fertőzés, melyet a Paracoccidioides brasiliensis gombafaj okoz.

Betegség[szerkesztés]

A paracoccidioidomycosis egy szistémás mikózis, melyet a Paracoccidioides dimorf gomba okoz. Gyakran fertőződnek meg a nyálkahártyák, a nyirokcsomók, a csontok és a tüdő. Az első fertőzés általában egy tünetmentes betegség, amely a histoplasmosishoz hasonló.

Fiatalokban a betegség progresszív formája magas lázzal és gyengeséggel jár, generalizált lymphadenopathia és tüdőgyulladás figyelhető meg. A leggyakoribb a paracoccidioidomycosis felnőttkori formája, amelyet valószínűleg a betegség ismételt fellángolása okoz.

Kezelés[szerkesztés]

A paracoccidiodomycosis hagyományos gyógyszerei a szulfonamidok.

Oliveira Ribeiro kezdte használni őket és több mint ötven évig jó eredményekkel használták. A legjobb gyógyszereknek a sulfadimethoxime, szulfadiazin és a cotrimoxazole bizonyultak. A kezelés általában biztonságos, de súlyos mellékhatások is jelentkezhetnek, mint a Stevens Johnson szindróma és az agranulocytosis. A teljes gyógyuláshoz néha 3 éves kezelés szűkséges, de a visszaesés sem ritka.

Gombaellenes gyógyszerek, mint az Amphotericin B és a Ketoconazole szintén hatékonyak lehetnek a fertőzés kezelésében de a szulfonamidoknál sokkal költségesebbek.

Külső hivatkozások[szerkesztés]