Panay

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Panay
Közigazgatás
Ország Fülöp-szigetek
Legnagyobb településIloilo
Népesség
Teljes népesség4 477 247 fő (2015)[1]
Népsűrűség336 fő/km²
Iloilo népességeismeretlen
Földrajzi adatok
FekvéseCsendes-óceán
SzigetcsoportVisayan-szigetek
Terület12 011 km²
Tengerszint feletti magasság2049 m
Legmagasabb pontMount Madia-as
IdőzónaUTC+8
Elhelyezkedése
Panay (Fülöp-szigetek)
Panay
Panay
Pozíció a Fülöp-szigetek térképén
é. sz. 11° 09′, k. h. 122° 29′Koordináták: é. sz. 11° 09′, k. h. 122° 29′
A Wikimédia Commons tartalmaz Panay témájú médiaállományokat.

Panay a Visayan-szigetek nyugati tagja, amely a Fülöp-szigetekhez tartozik. Negrostól ÉNy-ra fekszik. Területe 12 011 km², lakossága 4 millió fő volt 2010-ben. Legnagyobb városa Iloilo City (425 ezer lakossal 2010-ben), ahol nemzetközi repülőtér működik.

Háromszög alakú sziget. A nyugati partja mentén csipkés hegylánc, ÉK-en hullámos felföld, továbbá a part menti alföld jellemzi. Észak-déli irányban húzódik a nyugati parton a Központi Panay-hegység, amelynek legmagasabb csúcsa a 2117 méteres Madias.

Közigazgatásilag négy tartományra van osztva: Aklan, Antique, Capiz és Iloilo. A legnagyobb városok a szigeten - amelyek a négy tartomány székhelyei - Kalibo, San Jose de Buenavista, Roxas City és Iloilo City.

A sziget gazdaságilag legvirágzóbb része DK-en, Iloilo kereskedelmi kikötő körül van, míg Aklan és Antique tartományok É-on és Ny-on az ország legszegényebb vidékei közé tartoznak.

A fő mezőgazdasági termények a rizs, kókuszdió, banán, manilakender, búza, mangó, cukor és dohány. Ásványkincsei az arany, ezüst, réz, mangánérc, márvány, szén, króm, magnetit, kaolin és a só.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Panay című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Panay (insel) című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Readers Digest: Guide to Places of the World, 1995