Pallavicini-kastély (Ópusztaszer)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pallavicini-kastély (Ópusztaszer)
Ország Magyarország
TelepülésÓpusztaszer
Épült? - 1910
Stílushistorizáló
CsaládPallavicini család
Elhelyezkedése
Pallavicini-kastély (Ópusztaszer) (Magyarország)
Pallavicini-kastély (Ópusztaszer)
Pallavicini-kastély (Ópusztaszer)
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 29′ 30″, k. h. 20° 04′ 10″Koordináták: é. sz. 46° 29′ 30″, k. h. 20° 04′ 10″
A Wikimédia Commons tartalmaz Pallavicini-kastély (Ópusztaszer) témájú médiaállományokat.

A Pallavicini-kastély a mai Ópusztaszeren (6767 Ópusztaszer, Tóhajlat 133.) helyezkedik el, a korábbi Sövényházán, Csongrád-Csanád vármegyében.

A Pallavicini család nem központi kastélyként használta, hanem inkább vadászlakként, ünnepélyek, fogadások színhelyéül szolgált. A Pallavici család vásárlással jutott a birtokhoz 1803-ban. A kastélyt az 1879-es nagy árvíz idején elpusztult kastély helyett, az 1800-as évek végén építették a munkálatokat 1910-ben fejezték be.

Az épület egy alagsori, pince részből, egy földszinti és egy emeleti részből áll. Az akkoriban szokásos hintófeljáró is része a kastélynak, de ez ma nem látható, mivel a korábbi rendszerben a közút nem a kastély előtt, hanem az mögött húzódik, így ez a rejtett érték sokak számára rejtett is marad. A kastélyhoz az 1980-as években a modern 4 szintes épületet is csatoltak, amelynek bejárata már a közút irányába mutat, így sem stílusban, sem elhelyezkedésben nincs semmi közös a két épületben.

A második világháborút követően teljesen kifosztották. Az 1960-as évektől kezdve a kastély pszichiátriai otthonként funkciónál napjainkban is. A néhány éve elhunyt Pallavicini Károly őrgróf tudomásul vette, hogy nem kaphatja vissza az államtól.

Az épülethez tartozó kertben még találhatóak korabeli fák az uradalmi időkből, amely leginkább láthatóak a kívülállók számára, és védettséget is élveznek.

Források[szerkesztés]