Palazzo Cellammare (Nápoly)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nápoly történelmi központja
Világörökség
Palazzo Cellamare
Palazzo Cellamare
Adatok
OrszágOlaszország
TípusKulturális helyszín
KritériumokII, IV
Felvétel éve1995
Elhelyezkedése
Palazzo Cellammare (Nápoly)
Palazzo Cellammare
Palazzo Cellammare
Pozíció Nápoly térképén
é. sz. 40° 50′, k. h. 14° 15′Koordináták: é. sz. 40° 50′, k. h. 14° 15′
A Wikimédia Commons tartalmaz Palazzo Cellammare témájú médiaállományokat.

A Palazzo Cellamare egyike a legszebb 16. századi nápolyi reneszánsz épületeknek. A Vomero dombhoz támaszkodik, szabálytalan elrendezésű.

Története[szerkesztés]

Az eredeti épületet Giovanni Francesco Carafa herceg építtette, majd a 18. században átkerült Antonio Giudice, Cellamare hercegének tulajdonába. Barokk díszítését a 18. század elején kapta. Sok elegáns ünnepség színhelye volt. A 18. század végén - 19. század elején művészek lakták (például Angelica Kauffmann, a királyi család arcképfestője), majd ide gyűjtötték a környék szerzetestemplomaiból a képeket a király számára.

Leírása[szerkesztés]

A portál Ferdinando Fuga alkotása. Külön figyelmet érdemel két belső udvar, melyeket szobrok, szőkőkutak valamint a kettős lépcsőház díszít. A belső kialakítás és díszítés megőrizte eredeti formáját, annak ellenére, hogy jelenleg magánlakosztályok működnek benne. A freskók Pietro Bardellino, Giacinto Diano, Alessandro és Fedele Fischetti művei. Nehézkes és óriás méretű kapuja a lejtős oldal elején nyílik. Parkját egy 16. századi reneszánsz díszkút díszíti.

Források[szerkesztés]