Pacsay Attila

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pacsay Attila
Életrajzi adatok
Született1970. október 30. (53 éves)
Veszprém
IskoláiLiszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola (–1995)
Tevékenységzeneszerző

Pacsay Attila weboldala
SablonWikidataSegítség

Pacsay Attila (Veszprém, 1970. október 30. –) magyar zeneszerző. Elsősorban a film és a színház területén dolgozik, nevéhez fűződik többek közt a 2007-ben Oscar-díjra jelölt Maestro című animációs rövidfilm zenéje.

Életrajz[szerkesztés]

Pacsay Attila 1995-ben végzett a Budapesti Zeneakadémia zeneszerzés szakán Petrovics Emil tanítványaként. Azóta szabadúszóként dolgozik, tíz nagyjátékfilm, számos rövidfilm, televíziós és színházi produkció zenéje fűződik a nevéhez. 2001 óta a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vizuális kommunikáció szakának művésztanára.

2004-ben az Oscar-díjas "Légy" című animációs film rendezője, Rofusz Ferenc kérte fel legújabb produkciója zeneszerzőjének. 2006-ban az M. Tóth Géza által rendezett "Maestro" című film közreműködőjeként már saját munkái között is tudhat Oscar-díj nevezett alkotást. Ezzel a filmmel egyébként több, mint 50 nemzetközi fesztiváldíjat söpörtek be az alkotók (KGB Stúdió).

2008-ban a szerbiai ANIMANIMA fesztiválon a "Best Sound Design" díjat kapta "Ergo" című filmért. 2009-ben a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) "Legjobb Zene" díjával jutalmazta a zsüri, szintén az "Ergo" című filmért.

Zenéje[szerkesztés]

Leginkább akusztikus hangszerekkel dolgozik, a kortárs zenéből, modern dzsesszből ismert kisebb kamarazenei formációktól a szimfonikus zenekarig sokféle összeállítású együttesre komponál. Szívesen építi be zenéibe a képi környezet hangjait. A környezet neszei, zörejei zenei struktúrákká válnak, a különféle hangszerekkel sajátos hangzásvilágot hoznak létre.

Válogatott művei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]