Egyesült Marxista Munkáspárt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(POUM szócikkből átirányítva)
Egyesült Marxista Munkáspárt
Partido Obrero de Unificación Marxista

Adatok
ElnökJoaquín Maurín
Utolsó vezetőAndreu Nin i Pérez

Alapítva1935
Feloszlatva1937 (betiltják)
PártújságLa Batalla
Tagok száma40 000 (1937)

Ideológiamarxizmus, trockizmus, kommunizmus
Politikai elhelyezkedésszélsőbaloldal

Az Egyesült Marxista Munkáspárt (spanyolul Partido Obrero de Unificación Marxista, POUM) spanyol marxista, anarchista párt volt, mely a spanyol polgárháború idején működött. 1937-ben a kommunisták a pártot betiltották.

A POUM-ot 1935-ben Andrés Nin és Joaquín Maurín alapították. Elődszervezetei az ICE és a BOC voltak. Trockij eszméi befolyásolták, de később elszakadt a trockizmustól.

A CNT-FAI anarchista politikai tömörüléshez közelálló szervezet, amelynek milíciája részt vett a spanyol polgárháborúban. Szembekerült a sztálinizmussal, bírálta a Kominternt és a Spanyol Népfrontot, amelynek ennek ellenére tagja volt. A szervezet megpróbálta a népfront-kormányon keresztül vinni radikálisabb forradalmi nézeteit is, de ezek megbuktak, Nin távozni kényszerült a kabinetből. A szervezet az akkori hivatalos kommunista álláspont szerint trockista jellegű volt, és Franco kémei alkották.

1937-ben a spanyol kormány betiltotta. Andrés Nint elrabolták, megkínozták és megölték. Az ezt követő felháborodás miatt a szovjet NKVD-vel kapcsolatban álló „szakértők” közül Gerő Ernőt (mozgalmi nevén Pedrót) kénytelenek voltak visszavonni.

Források[szerkesztés]