Portál:Érd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(P:É szócikkből átirányítva)



Üdvözlünk  

PortálVitalapCikkekJavaslatok

Üdvözlünk az Érd-portálon! Ezen a portálon megtalálhatsz mindent Érdről, nevezetességeiről, városrészeiről, történetéről, alapítóiról és minden másról, ami Érdről szól.

Ajánló: ÉrdÉrdligetÓfaluMagyar Földrajzi MúzeumKutyavár
Érd  

Érd (németül Hanselbeck, horvátul Andzabeg) megyei jogú város a budapesti agglomerációban, Pest vármegyében. A Duna-parti település Tárnok-tól keletre, Diósdtól nyugatra terül el a Tétényi-fennsík és az Érdi-tető dombokkal tagolt vidékén. Érdliget és Ófalu a Duna egykori árterületén fekszik.

Érd 1979 óta város, 2006 óta megyei jogú város. A nagy kiterjedésű település kerületekre oszlik. Főbb részei: Tusculanum, Érdliget, Ófalu-Óváros (a Dunánál), Érd-Parkváros, Postás-telep, Újfalu (Erzsébetváros), Újtelep.

Koordináták: é. sz. 47,37837°, k. h. 18,92200°

Tovább a szócikkhez…

Érd nevezetességei  

Érden is található egy minaret, ez Ófaluban van. Nem messze tőle van a Szapáry-kastélyrom, a Kálvária-hegy és a Kakukk-hegy. Érdligeten van a Kutyavár és a Berza-kert. Ezektől nyugatra, a Tusculanum nevű városrészben van a Harangjáték (Érd), a Magyar Földrajzi Múzeum és több szép, nagy tér is. Érd nyugati részén van a Czabai-kert és a Fundoklia-völgy.

MinaretSzapáry-kastélyromKálvária-hegyKakukk-hegyKutyavárBerza-kertHarangjátékMagyar Földrajzi MúzeumCzabai-kertFundoklia-völgy


Cikkajánló  

Ófalu Érd Megyei Jogú Város délkeleti része, Budapest és a Duna ölelésében. Északi határa Érdliget, nyugati határa a Tusculanum. Déli részén van a Minaret, a Szapáry-kastélyrom, a Kálvária-hegy, és a Kakukk-hegy.

Legkönnyebben a Volánbusz járatatval lehet eljutni autó nélkül, autóval pedig a Felső utcán. A 6-os és a 7-es főút közös szekciója is érinti Ófalut. Itt nincs vasúti megálló és állomás, de az ehhez a városrészhez legközelebbi vasúti megállóhely Nagytétény-Érdliget.

Tovább a szócikkhez…

Képajánló  
További portálok  
  • Érd Érd-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap