P2 – A rettegés új szintje

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
P2 – A rettegés új szintje
(P2)
2007-es kanadai–francia–amerikai film
RendezőFranck Khalfoun
ProducerAlexandre Aja
Erik Feig
Műfaj
ForgatókönyvíróFranck Khalfoun
Alexandre Aja
FőszerepbenRachel Nichols
Wes Bentley
Zenetomandandy
OperatőrMaxime Alexandre
VágóPatrick McMahon
Gyártás
OrszágUSA, Kanada
Nyelvangol
Forgatási helyszínToronto
Játékidő98 perc
Költségvetés8 millió dollár (becsült)[1]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóMagyarország Fórum Hungary
USA Summit Entertainment
BemutatóUSA 2007. november 9.
Magyarország 2008
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel7 766 240 dollár[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

P2 – A rettegés új szintje (P2) 2007-ben bemutatott amerikai-kanadai horror-thriller, melyet Franck Khalfoun írt és rendezett, valamint készítette Khalfoun, Alexandre Aja és Grégory Levasseur. A főszereplők Rachel Nichols és Wes Bentley. A trió Khalfoun, Aja és Levasseur már korábban is dolgozott együtt a 2006-os Sziklák szeme című francia / amerikai horrorfilmen.

A Metacritic oldalán a film értékelése 37% a 100-ból, ami 15 véleményen alapul.[3]A Rotten Tomatoeson a P2 – A rettegés új szintje 35%-os minősítést kapott, 69 értékelés alapján.[4]

A film címe egy földalatti parkoló, a garázs egyik szintjén, ahol a film is játszódik. A történet egy fiatal üzletasszony, Angela Bridges (Rachel Nichols) körül forog, aki karácsony szentestéjén bennreked a belvárosi Manhattan irodaházba, ahol dolgozik. Emberrablója a pszichopata-magányos Thomas (Wes Bentley), a mélygarázs megszállott biztonsági őre, aki már egy ideje vadászott Angelára, és most végre elkapja, majd megkezdődik a gyilkos macska-egér játék.

Cselekmény[szerkesztés]

Egy fiatal üzletasszony, Angéla Bridges (Rachel Nichols) Manhattanben dolgozik egy belvárosi irodaházban. Karácsony szentestéjén, késő estig marad benn dolgozni, mielőtt még részt venne a családi összejövetelen. A maga módján a kocsiját az irodaház alatti mélygarázs második szintjén (P2) parkolta le, és a lány hamarosan arra lesz figyelmes, hogy a kicsi nem indul el. Miután kap egy kis segítséget a biztonsági őrtől, Thomastól (Wes Bentley), azzal az ajánlattal áll a nő elé, hogy meghívja egy kis ünnepi vacsorára, de Angéla ehelyett egy taxit hív, melyet a Hallban vár meg. Amikor a taxi megérkezik, rájön hogy be van zárva a hall ajtaja, majd visszafut a parkolóba. Lassan a fények kialszanak és Angéla a mobilja fényének segítségével kószálgat az elhagyatott parkolóban. Hirtelen Thomas megtámadja és kloroformmal elaltatja és megkötözi őt, utána elviszi az irodájába.

Később Angéla homályban felébred Thomas irodájának belsejében, miután Thomas átöltöztette fehér ruhába és magassarkút adott rá, ám a lábánál hozzá van láncolva az asztalhoz. Thomas azt mondja Angélának, hogy szereti őt annak ellenére is, amiért ilyen "sok bűnt" követett el. Angélát folyamatosan figyelte az irodájában lévő CCTV-n keresztül és felvette. Angéla próbálja erőszakosan fenyegeti Thomast hogy engedje el, de ő továbbra is fogva tartja, még arra kényszerítve őt, hogy hívja fel a családját és hazudja azt nekik, hogy beteg és emiatt ne keressék. Angela megpróbál elmenekülni, de nem tud Thomas Rottweiler miatt. Thomas elviszi a lányt a második szint parkolójához, ahol megmutatja neki Jim Harpert (Simon Reynolds) székhez kötözve. Thomas úgy véli, hogy Jim gonosz volt vele, amiért részegen kikezdett Angélával egy irodai bulin. Ahogy a zseblámpájával többszörösen megüti a lekötözött férfit, az autójával nekitolja a falnak nagy erővel, melytől meghal. A gyilkosság közepette Angélának sikerül elmenekülnie a kocsiból, miután a magassarkúból kibújt. Míg Thomas elrejti a bizonyítékokat, Angéla talál egy biztonságos búvóhelyet, ahol a hátrabilincselt kezeit nyugodtan a lábai alatt előre tudja hozni. Ezután a mobilján felhívja a 911-et, majd visszasiet az irodába, hogy ellopjon néhány kulcsfontosságú kártyát. Ezt követően a lifthez rohan és belép, Thomast maga mögött hagyva. Angéla míg a liftben tartózkodik, a panelen keresztül segítséget kér. Meghall egy hangot, melyről úgy tűnik, mint hogy ha az üzemeltető hangja lenne, de aztán rájön, hogy Thomasé az. Thomas egy magasabb emeleten, tűzoltótömlőt dob a lift tetejére és elárasztja a liftet, hogy kicsalja onnan a lányt. Az elárasztás közepette, Karl Donson (Philip Akin) holtteste beesik a liftbe és eltalálja Angélát. Angéla amíg bujkál a parkolóban, Thomas zaklatottan a hangszóróba lejátszik egy számot: Elvis Presley – Blue Christmas. A nő közben talál egy vészüzemi tűzoltóbaltát és elkezdi elpusztítani a kamerákat egyenként, miután a maga módján az irodához megy, hogy felvegye a harcot. Ahogy belép, nem találja Thomast sehol, csak egy videót lejátszva, ahogyan molesztálja testét, miközben ő el van kábulva. Rövid harc után, Thomasnak sikerül kiütnie Angélát.

Angélának sikerül megszöknie az irodából, miközben Thomas két rendőrrel beszélget, akik körül akarnak nézni. A lányt Thomas kutyája elkezdi üldözni, és végül sikerül megölnie, miután megharapja a lábát. Megpróbál elmenekülni az egyik autóval az emeleteken keresztül, de Thomas egy másik járművel üldözni kezdi. Azonban, Angéla figyelmetlen lesz és felborul az autóval. Thomas kinyitja az ajtaját; Angéla halált színlelve sikerül Thomast szembe szúrnia és odabilincselni az autóhoz. A cselekvés ideje alatt felveszi a sokkolót a földről, és elkezd kifelé sétálni a helységből, míg Thomas kétségbeesetten könyörög neki, majd "hülye picsának" nevezi. Ő ekkor meggyújtja az autóból kiszivárgott benzint a sokkolóval. Thomast elborítják a lángok, és meghal, amint a kocsi felrobban. Angéla (aki immár vizes, véres és sérült) kinyitja a garázskaput és karácsony másnap reggelén kibiceg Manhattan hideg utcájára, és csak az hallható hogy a tűzoltóság és a mentő megérkezik. Ahogy a képernyő elsötétedik, egy hang azt mondja, hogy Angélának segítségre van szüksége.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szereplő Magyar hang
Rachel Nichols Angela Bridges Kovács Patrícia
Wes Bentley Thomas Barclay Széles Tamás
Stephanie Moore Lorraine Bridges ?
Miranda Edwards Jody McKlennan ?
Simon Reynolds Jim Harper Csuha Lajos
Philip Akin Karl Donson Tarján Péter
Philip Williams Rendőr 1 ?
Arnold Pinnock Rendőr 2 ?
Paul Sun Hyung Doug Tran Phu, Férfi a liftben Kapácsy Miklós
Grace Lynn Kung Kim Phu, Nő a liftben ?

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. P2. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2014. október 23.)
  2. P2 - A rettegés új szintje. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2014. október 23.)
  3. A rettegés új szintje. Metacritic. (Hozzáférés: 2014. október 23.)
  4. P2. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2014. október 23.)

További információk[szerkesztés]