P. Tóth Béla

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
P. Tóth Béla, dr.
P toth bela.jpg
dr. P. Tóth Béla
Született 1947. október 17. (67 éves)
Budapest, magyar
Nemzetisége magyar
Házastársa P. Tóth Béláné
Gyermekei Béla, Zsigmond, András
Foglalkozása lelkész, pszichológus

P. Tóth Béla, dr. (Budapest, 1947) református lelkész, a Telefon-lelkigondozás alapítója és vezetője.

Pályája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Budapesten született református lelkészi családban. Gödöllőn nőtt fel, majd a budapesti Madách Imre Gimnáziumban érettségizett. Budapesten teológiát, Edinburgh-ban és Oxfordban filozófiát és angol irodalmat hallgatott, majd az ELTE-n pszichológiából doktori fokozatot szerzett.

1982 óta Szentendre református lelkipásztora. A Telefon-lelkigondozás megalapítója és vezetője (1984–), az Európai Pásztorál-pszichológiai Konferencia főtitkára (19891993). A Columbia Theological Seminary-n (USA) vendég-tanár (1990), az American Journal of Pastoral Counseling (19982006), majd a Spirituality in Mental Health (2006–) szerkesztőségi tagja. Az ELTE BTK Pszichológia Szakán előad (19952001).

Nemzetközi konferenciákon vett részt Finnországban, Svédországban, Angliában, Németországban, Olaszországban, Romániában, Japánban, Ausztráliában és az USA-ban. Számos magyar és külföldi publikáció szerzője.

A Szentendrei Református Egyházközség lelkipásztoraként vezeti a Szentendrei Református Gimnázium megalapításának és kiépítésének munkálatait (1991–), annak elindulása (1999) óta református hittant, filozófiát (2004–) és pszichológiát (2003–) tanít a gimnáziumban.

Családi állapot[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nős, felesége Bodonhelyi Zsuzsanna, tanár. Három gyermekük van (Béla, Zsigmond, András).

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]