Szigeti Endre Szakgimnázium és Szakközépiskola

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Péter András Gimnázium és Szigeti Endre Szakképző Iskola szócikkből átirányítva)
Gyulai SZC Szigeti Endre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
Alapítva1942
HelyMagyarország, Szeghalom
Típusszakképző iskola
IgazgatóHegyesi Sándor
OM-azonosító203069
Elérhetőség
CímSzeghalom, Ady Endre út 3.
Elhelyezkedése
Gyulai SZC Szigeti Endre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Békés vármegye)
Gyulai SZC Szigeti Endre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
Gyulai SZC Szigeti Endre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
Pozíció Békés vármegye térképén
é. sz. 47° 00′ 54″, k. h. 21° 10′ 45″Koordináták: é. sz. 47° 00′ 54″, k. h. 21° 10′ 45″
Térkép
A Gyulai SZC Szigeti Endre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája weboldala

A Szigeti Endre Szakképző Iskola Békés vármegyében, Szeghalmon működő szakközépiskola.

Az iskola névadója[szerkesztés]

Szigeti Endre[szerkesztés]

Szigeti Endre (1927-1936) Szigeti István és felesége Koós-Patai Margit kedves kisfiuk, Szigeti Endre (1927-1936) korai halálát életük végéig gyászolták. Szigeti István elhatározta, hogy vagyonát egy mezőgazdasági középiskola létesítésére hagyja. A szerető és mindig bánatos édesanya szívesen tette magáévá a gondolatot, s így jött létre 1942. január 29-én az az ajándékozási szerződés, amelyben Szigeti Istvánék 40 kat. hold 861 négyszögöl területű ingatlanukat az egyháznak adományozták mint célvagyont, azzal a rendeltetéssel, hogy ennek segítségével egy mezőgazdasági középiskolát létesítsen és tartson fenn a szeghalmi református egyház. Az ajándékozási szerződés függelékeként megszerkesztették Szigeti Istvánék az Alapítólevelet is. Ebben az alapítólevélben kikötötték, hogy a mezőgazdasági középiskola és ennek tangazdasága elhalt kisfiuk, Szigeti Endre nevét viselje, s megígérték, hogy az alapítvány elfogadása, illetve az iskola létesítése esetében összes meglévő és ezután megszerzendő vagyonukat ugyanerre a célra fogják hagyományozni. A munka megindult, és a szeghalmi református Szigeti Endre Mezőgazdasági Középiskola I. osztályát 1942. szeptember 1-jén megnyithatták.[1]

A szakgimnázium története[szerkesztés]

1942-ben Szigeti István birtokadományából mezőgazdasági középiskola létesült a gimnázium keretei között. A később önállósult iskolát az adományozó korán elhunyt gyermekéről, Szigeti Endréről nevezték el.

Mivel Nagy Miklóst 1946-ban kultuszminiszteri államtitkárrá nevezték ki, így az igazgató dr. Pásztor József, majd Boör Ferenc lett. 1948 nyarán államosították a középiskolát. 1951-től 1975-ig Sándor Jenő vezetésével végezte eredményes munkáját a gimnázium tantestülete. 1954-ben leánykollégium létesült a Kárász kastélyban. A forradalom hatására 1956 októberében a tantestület úgy döntött, hogy a gimnázium kapja vissza a régi nevét. A tantestület akarata csak 1957 novemberében valósult meg.

1966-ban mezőgazdasági gépszerelő szakközépiskolai képzés kezdődött, majd 1978-tól gépi forgácsolás váltotta fel ezt a szakmát. 1975-től 2007-ig Vaszkó Tamás volt a gimnázium igazgatója. A gimnázium alapításának 50. évfordulóján 1976-ban országos ünnepséget rendeztek. Emlékkönyvben dolgozták fel az elmúlt öt évtized sikereit, küzdelmeit. (Péter András Emlékkönyv).

Az iskola életében fontos szerepe van a hagyományápolásnak. 1984-ben az öregdiákok Nagy Miklósnak, 1986-ban Péter Andrásnak emeltek szobrot az iskola parkjában. 1990-ben Péter András születésének 150. évfordulóján iskolazászlót avattak, a szaktantermeket kiváló tanáregyéniségekről nevezték el: Fülöp Károly, Jermendy László, dr. Pásztor József, dr. Fényes Imre. A diákság 20 év óta minden november végén diáknapokkal emlékezik a névadóra. A tantestület gondozza Sinka István költő irodalmi hagyatékát. Emellett az utolsó két évtizedben hat alapítványt jegyeztek be a diákok támogatására.[2]

Jelenleg[szerkesztés]

2015-ben a két intézmény ismét különvált, tovább működnek Péter András Gimnázium és Kollégiumként, valamint a Gyulai Szakképzési Centrum (SZC) Szigeti Endre Szakképző Iskolájaként. 2017. szeptember 1-től érvényesen a GYSZC SZESZI-t átnevezték, Gyulai SZC Szigeti Endre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája lett.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az iskolák névadói. [2009. április 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. június 2.)
  2. A Gimnázium története. [2009. december 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. június 2.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]