Pécsi Mecsek FC

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Koordináták: é. sz. 46° 04′ 07″, k. h. 18° 11′ 45″

Pécsi MFC
Pécsi MFC.svg
Pécsi MFC
Csapatadatok
Teljes csapatnév Pécsi Mecsek Futball Club
Becenév Munkás, Pamacs
Székhely Pécs, Magyarország
Alapítva 1950
Klubszínek piros-fekete
Stadion PMFC Stadion
Vezetőedző Robert Jarni
Elnök Matyi Dezső
Bajnokság NB I
Nemzeti sikerek
Magyar Kupagyőztes 1 alkalommal
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Jelenlegi szezon
Soccerball current event.svg 2014–2015-ös szezon
Hivatalos honlap
Pécsi MFC honlapja

A Pécsi Mecsek FC (korábban: Pécsi Munkás SC) magyar labdarúgócsapat, székhelye a Baranya megyei Pécsett található. Jelenleg a magyar élvonalban szerepel.

A csapat legnagyobb sikerét 1990-ben aratta, amikor elhódította a magyar kupát. Majd 2009-ben a Ligakupában ezüstérmes lett a csapat.

Történelem[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ezredforduló előtt[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Pécsi MFC története több, mint fél évszázadra nyúlik vissza. 1950. augusztusában alakult meg a mostani klub elődje, a Pécsi Dózsa, amely ekkor még lila-fehérben játszott.[1]

A pécsi csapat néhány évig alacsonyabb osztályokban szerepelt, majd 1955-ben, a Kőbányai Dózsa visszalépésének köszönhetően bemutatkozhatott az élvonalban. Az első NB1-es mérkőzésén a Pécsi Dózsa a Szombathely csapatát győzte le 3-0 arányban, akkor még a verseny utcai sportpályán.[2] A kezdetekben jól szerepelt a csapat az élvonalban, csupán egyszer, az 1958/59-es idényt kellett a másodosztályban töltenie, de az egy év kihagyást gyorsan feledtették a játékosok, azonnal visszajutottak az első osztályba.

1970-ben rangos ellenfelek ellen szerepelt az alakulat az Európai Városok Kupájában. Pécsre látogatott a Fabio Capello-t is a soraiban tudó Juventus, valamint a Newcastle United is. Ez utóbbi fölött itthon 2-0 arányban diadalmaskodott és továbbjutott, ahol azonban a torinói csapat bizonyult erősebbnek.[3]

1973. februárjában jelentős változásokon ment át a pécsi labdarúgás: a város öt csapata, a Pécsi Dózsa, a Helyiipari SK, az Ércbányász, a Pécsi Bányász és az Építők egyesüléséből létrejött a Pécsi Munkás Sport Club (PMSC). Az új egylet és új csapat 1973. március 4-én mutatkozott be a nagyközönség előtt a Szeged csapata ellen, ekkor már a lila-fehér helyett piros-fekete színekben. A PMSC 1975-ben kiesett a legmagasabb osztályból, visszatérésére két évet kellett várniuk a szurkolóknak, ekkor a csapat első helyen végzett a másodosztályban.

A csapat 1996-ban a pályán elért eredmények alapján kiesett volna az első osztályból, az újabb élvonalbeli évet csak a létszámbővítésnek köszönhette, egy évvel később viszont már nem volt menekvés, a csapat a 17. helyen zárt, így búcsúzott a legjobbaktól. Ennek az időszaknak a 2000-es évad tavaszi idénye vetett véget: a Gázszer FC indulási jogát megvásárolva a PMFC újra az élvonalban szerepelhetett (a másodosztályú indulási jogot eladta a REAC-nak).

Új évezred[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az új évezredet tehát, a legfelső osztályban kezdte a mecseki csapat, ami nem volt tartós, hamarosan ismét a második vonal következett. A feljutásra 2003-ig kellett várni, ekkor a csapat ismét a másodosztály bajnokaként került fel az NB1-be.

A csapat 2006-2007-es szezonban a 15. helyezést érte el, amely biztos kiesést jelentett (ötödik alkalommal esett ki a csapat az első osztályból). Az uránvárosi klubot Matyi Dezső, magyar befektető, üzletember vásárolta meg, aki gőzerővel látott neki, hogy a csapatot minél hamarabb ismét felvigye az első osztályba. Változatos időszak következett, amikor sűrűn váltották a vezetőedzők egymást a csapat kispadján (Botos Antal, Márton Gábor, Várhidi Péter, Kiss László)[4][5]

A 2010-2011-es szezonban a PMFC az első helyet szerezte meg a nyugati csoportban és ezzel újra kivívta a jogot, hogy az elsőosztályú nemzeti bajnokságban szerepeljen a 2011-2012-es szezonban. A szezont Mészáros Ferenccel kezdte meg a csapat, akit azonban a tavaszi idényben, április 2-án leváltottak, helyét az idény végéig az eddigi másodedző, Mink Olivér vette át.[6][7] A bajnoki szezon végétől Supka Attila vette át a vezetőedzőséget.

A klubot működtető PMFC Sport Kft. többségi tulajdonosa, Matyi Dezső 2013. december 27-én rendkívüli sajtótájékoztatón váratlanul bejelentette, hogy a "PMFC-MATIAS működését biztosító Alexandra cégcsoport, illetve azon belül a Matias Borászat [...] 2014. január 1-től megszünteti a finanszírozást a pécsi futballban".[8]

Játékoskeret[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2013. július 27-i állapot szerint.

No. Poszt Játékos
1 HUN K Gőcze Gergő
2 HUN KP Beke Péter
3 HUN K Helesfay Donát
4 HUN V Nagy József
5 CAN KP James Manjrekar
6 HUN V Balogh Béla
7 HUN KP Wittrédi Dávid
8 HUN KP Márkvárt Dávid
9 HUN KP Heffler Norbert
10 HUN CS Frőhlich Roland
14 CRO V Andrej Causić
15 HUN V Gajág Gergő
No. Poszt Játékos
17 HUN KP Horváth Adrián
18 HUN V Lantos Levente (C)
19 HUN KP Gránicz Patrik
20 HUN V Turi Tamás
21 CRO V Danijel Romić
22 HUN V Mohl Dávid
25 HUN KP Rácz Ferenc
27 HUN KP Kővári Róbert
32 HUN KP Szatmári Lóránd
33 Nigéria V Eke Uzoma
60 HUN CS Pölöskey Péter

Híres játékosok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Híres edzők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szezonok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]