Pártos és Társa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Pártos és Társa cég udvara az 1930-as években

A Pártos és Társa cég megalakulásáról annyi ismeretes, hogy 1918-ban telepítette át a Budapest VII. kerület József főherceg utcai műhelyét Kispestre az Üllői út 78. szám alá. Pártos felismerte a feszmérők gyártásában rejlő üzleti lehetőségeket, de pénz hiányában nem tudott elsőként megjelenni termékeivel a piacon. Mivel nem rendelkezett kellő tőkével, így licencvásárlásra nem gondolhatott, mint például az EKA. Az új Üllői úti műhely 1000 négyszögöles területe biztosította a későbbi bővítések lehetőségét. A bejárati, utcai fronton helyezték el az irodákat, az udvar egyik szárnyán állt a műhely, míg az árukat fészerben tárolták. A második műhelyt az 1930-as években építették meg.

Gyártmányok[szerkesztés]

A gyártmányválaszték jelentősen kibővült. Gyártottak különféle ipari hőmérőket, (a lázmérők kivételével) oxigénpalackok mérőműszereit, szénsav- és oxigénhez való reduktorokat, vágó- és hegesztő pisztolyokat. Ezen túlmenően vízórák javításával is foglalkoztak.

Szállítottak a Röck Gépgyárnak, az Oxygén és Dissous Gyárnak, a Ganznak, a Ganz és Társa-Danubius Villamossági-, Gép-, Waggon- és Hajógyár Rt.-nek, az Egyesült Izzónak, likőr és szeszgyáraknak, textilgyáraknak stb.

Fejlődése és megszűnése[szerkesztés]

A vállalkozás létszáma lassan, de folyamatosan bővült. A II. világháború éveiben már elérte az 50-52 főt. A munkások zöme kispesti volt zömében saját nevelésű. A háború éveiben a családi üzemet is bekapcsolták a haditermelésbe. Alvállalkozóként ugyanazokat a termékeket gyártották, lényegesen nagyobb mennyiségben. A fővállalkozó a Weiss Manfréd és a Dunai Repülőgépgyár volt.

A nyilas hatalomátvétel után a gyártulajdonost Auschwitzba deportálták.

A cég 1949-ben, annak államosításakor beolvadt a Mechanikai Mérőműszerek Gyárába

Források[szerkesztés]

  • Koroknai Ákos: A Ganz Műszer Művek története (Ganz M. M. 1975)