Párizs, Texas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Párizs, Texas
(Paris, Texas)
1984-es francia–német–brit–amerikai film
RendezőWim Wenders
ProducerDon Guest
Anatole Dauman
Pascale Dauman
Chris Sievernich
Műfajfilmdráma
ForgatókönyvíróSam Shepard
M. Kitarson
Wim Wenders
FőszerepbenHarry Dean Stanton
Dean Stockwell
Hunter Carson
Nastassja Kinski
Aurore Clement
ZeneRy Cooder
OperatőrRobby Müller
VágóPeter Przygodda
Gyártás
GyártóRoad Movies Filmproduktion
Argos Films
WDR
Channel Four Films
Pro-ject Filmproduktion
Ország Franciaország

Németország
Egyesült Királyság

Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő145 perc
Költségvetés1 162 000 £[1]
Forgalmazás
Forgalmazó20th Century Fox
BemutatóFranciaország 1984. május 19. (cannes-i premier)
USA 1984. november 9.
Magyarország 1985. december 5.
Díj(ak)Arany Pálma
1 BAFTA-díj
Bevétel
  • 2 208 837 $ (világszerte)
  • 2 181 987 $ (Amerikai Egyesült Államok)
További információk
SablonWikidataSegítség

Párizs, Texas (eredeti címe: Paris, Texas) 1984-ben bemutatott filmdráma, rendezője Wim Wenders. A filmet az 1984-es cannes-i fesztiválon mutatták be, ahol elnyerte a fesztivál fődíját az Arany Pálmát.

Tartalom[szerkesztés]

Középkorú, elhanyagolt külsejű férfi botorkál a mexikói sivatagban. Belép egy lepusztult kocsmába és szó nélkül elájul. A helyi orvos csak egy névjegyet talál nála, kiderül, a férfi öccsének a telefonszáma van rajta. Travis (Harry Dean Stanton) – a sivatagi férfi – négy éve tűnt el, azóta semmit nem tudnak róla. Walt (Dean Stockwell), Travis öccse, egy jól menő plakátkészítő vállalkozás tulajdonosa jön el lerongyolódott bátyjáért, s a kocsival nekivágnak a Los Angelesig vezető útnak.

Travis hosszú kilométereken keresztül egy szót sem szól, ám lassan megered a nyelve, beszélgetni kezdenek. Kiderül, a férfi négy évvel ezelőtt őrjöngő féltékenységében felgyújtotta lakókocsijukat, melyben gyönyörű fiatal feleségével (Nastassja Kinski), és kicsiny gyerekével éltek. Otthonuk szörnyű pusztulását ugyan túlélik, de elsodródnak egymástól: Travis teljesen eltűnik, gyerekük Waltékhoz kerül, s a fiúcska nem is igen emlékszik már, hogy kik voltak igazi szülei. Jane (a feleség) sem adott életjelt magáról, az egyetlen fogódzó egy houstoni bank, ahonnan minden hónap ötödikén pénzt küld a gyermekét nevelő Waltéknak.

Kiderül: Párizs (Paris) egy település Texas államban, amit Travis mint a szülei megismerkedésének – és talán fogantatásának – helyszínét tart számon, vett is egy darab semmire sem használható földet ott.

Travis-nek nem csak testvérével és annak feleségével kell újra megbarátkozni, nem csak a négyéves remetelét szociális defektusait kell leküzdenie, de gyerekét is ismét meg kell hódítania. A nehezen induló barátkozást – és Travis vágyát, hogy újra lássa feleségét – a férfi úgy oldja fel, hogy vesz egy kocsit, és fiával együtt nekivágnak Houstonnak, hogy megkeressék Jane-t.

A találkozó létrejön, de megdöbbentő körülmények közt: Jane egy peep-show-ban mutogatja magát, Travis pedig végül vendégként oson be hozzá. Elkezd beszélni magáról, négy évvel ezelőtti érzéseiről, s Jane lassacskán ráeszmél, hogy a tükör mögött nem egy perverz vendég ül, hanem a férje. Travis, miután beszámol korábbi érzéseiről, feláll és elmegy, mindössze egy hotelszoba számát hagyja maga után. A hotelben a gyerek vár szüleire, apja azonban meghagyja az életet kettejüknek és újra nekivág magányos útjának.

Wenders a filmről[szerkesztés]

Wenders az „el-nem-beszélés” filmjének tartja a Párizs, Texas-t. A dolgok lehetetlenségét próbálja ábrázolni. A rendező nagy fokú szabadságot adott színészeinek. A forgatásokra csak néhány vázlatosan felrajzolt képpel érkezett, és számos változtatást közösen beszéltek meg. A már felvett jeleneteket javították újra és újra. „A Párizs, Texas-ban minden a helyszínen született: a beállítást a történés határozta meg.” – mondja.

Díjak, jelölések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]