Oxyura vantetsi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Oxyura vantetsi
Evolúciós időszak: Pleisztocén - holocén
Természetvédelmi státusz
Kihalt
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Galloanserae
Rend: Lúdalakúak (Anseriformes)
Család: Récefélék (Anatidae)
Alcsalád: Halcsontfarkú réceformák (Oxyurinae)
Nemzetség: Halcsontfarkúrécék (Oxyurini)
Nem: Oxyura
Bonaparte, 1828
Faj: O. vantetsi
Tudományos név
Oxyura vantetsi
Worthy, 2005
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Oxyura vantetsi témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Oxyura vantetsi témájú kategóriát.

Az Oxyura vantetsi a madarak (Aves) osztályának lúdalakúak (Anseriformes) rendjébe, ezen belül a récefélék (Anatidae) családjába tartozó fosszilis faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Az Oxyura vantetsi Új-Zéland északi szigetén élt, a pleisztocén kortól, egészen a 16. századig, amikor is a maorik túlvadászták.

Felfedezése, leírása és neve[szerkesztés]

E kihalt madárfaj holotípusának kövületeit, 1967-ben Új-Zéland északi szigetén, a Poukawa-tó mentén fedezték fel. Ezt a Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa múzeumban őrzik.[1] Az Oxyura vantetsi a tudományos faj-nevét az ausztrál ornitológusról, Gerard Frederick van Tetsról (1929–1995) kapta, aki 1983-ban, elsőként felismerte, hogy közeli rokonságban áll a szálkás récével (Oxyura australis). De mivel nem készített hivatalos leírást a felfedezéséről, ez a réceféle 2004-ig feledésbe merült. Aztán Trevor Henry Worthy, a holocénkori Poukawa-tó menti 13 000 vízimadár csont közül, kiválasztotta a 19 biztosan Oxyura vantetsihez tartozó csontot, és tisztább leírást készített a madárról. Az Oxyura vantetsi körülbelül tíz százalékkal kisebb volt, minta a ma is élő szálkás réce. Ez a 19 csont a következőket foglalja magába: bal felkarcsontok, bal felkarcsont végek, jobb felkarcsontok, valamint jobb felkarcsont végek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Oxyura vantetsi; holotype. Collections Online. Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa. (Hozzáférés: 2010. július 18.)

Források[szerkesztés]

  • Tennyson, A. & Martinson, P.: Extinct birds of New Zealand. Te Papa Press, 2006, ISBN 0-909010-21-8
  • Worthy, T. H. (2005): A new species of Oxyura (Aves: Anatidae) from the New Zealand Holocene. Longmann Symposium. - Memoirs of the Queensland Museum, 51: 255-272.
  • Worthy, T. H. (2004): The Holocene fossil waterfowl fauna of Lake Poukawa, North Island, New Zealand (PDF full text, Online, 652 kilobytes)
  • Horn, P. L (1983): Subfossil avian deposits from Poukawa, Hawkes Bay, and the first record of Oxyura australis (Blue-billed Duck) from New Zealand. Journal of the Royal Society of New Zealand 13: 67-78.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a New Zealand Stiff-tailed Duck című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]