Oxidopamin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Oxidopamin
6-Hydroxydopamine.svg
IUPAC-név 5-(2-Aminoethyl)benzene-1,2,4-triol
Más nevek 6-hidroxidopamin, 6-OHDA, 2,4,5-trihidroxi-feniletilamin
Kémiai azonosítók
CAS-szám 1199-18-4
PubChem 4624
ChemSpider 4463
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C8H11NO3
Moláris tömeg 169,18 g/mól
Ha másként nem jelöljük, az adatok
az anyag standard állapotára vonatkoznak.
(25 °C, 100 kPa)

Az oxidopamint a kutatásokban a dopaminerg és noradrenerg idegsejtek elpusztítására használják. Az oxidopamin is a monoamin transzportereken jut keresztül a sejtfalon, így szelektív noradrenalin-visszavétel gátlóval (pl. norsalsolinollal) együtt alkalmazva lehetséges csak a dopaminerg idegsejteket elpusztítani. A visszaállításra is van mód, de kutatásban ezt ritkán alkalmazzák.

Az oxidopamint elsősorban a Parkinson-kór gyógyszereinek tesztelésekor használják. Kísérleti állatokban (egerek, patkányok, majmok) ezzel idézik elő a Parkinson-szindrómát. Ehhez az agy substantia nigra nevű területén el kell pusztítani a dopaminerg idegsejtek 90%-át. Ezt érik el oxidopaminnal vagy MPTP-vel. Mindkét szer aktív oxigén előállításával (pl. szuperoxiddal) pusztítja el az idegsejteket.

Az oxidopamint újszülött rágcsálókban a Lesch–Nyhan-szindróma előállítására is használják, ugyancsak állatkísérletekben.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Oxidopamine című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.