Otello (opera, Rossini)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Otello (Rossini) szócikkből átirányítva)
Otello
opera
Eredeti nyelvolasz
AlapműOthello
ZeneGioacchino Rossini
SzövegkönyvFrancesco Berio di Salsa
Felvonások száma3 felvonás
Főbb bemutatók1816. december 4.
A Wikimédia Commons tartalmaz Otello témájú médiaállományokat.

Az Otello (olaszul Otello, ossia il moro di Venezia) Gioachino Rossini háromfelvonásos operája. Szövegkönyvét Francesco Berio di Salsa írta Shakespeare azonos című drámája alapján. Ősbemutatójára 1816. december 4-én került sor a nápolyi Teatro di San Carlóban. Magyarországi ősbemutatójára 1842-ben került sor a Pesti Nemzeti Színházban.

Szereplő Hangfekvés
Otello, Ciprus mór kormányzója tenor
Desdemona, a felesége szoprán
Rodrigo, velencei nemes tenor
Jago, zászlós tenor
Emilia, Jago felesége mezzoszoprán
Elmiro, Desdemona apja basszus
Lucio tenor
Velencei dózse tenor
Gondolás tenor

Cselekmény[szerkesztés]

Helyszín: Velence
Idő: 15. század vége

Első felvonás[szerkesztés]

Otello hősként tér vissza Velencébe, miután legyőzte a törököket és azt reméli, hogy végre elnyerheti Desdemona kezét. Rodrigo, a dózse fia, a Desdemona által korábban kikosarazott Jago és Desdemona apja, Elmiro gyűlölik a férfit és vesztét akarják. Elmiro megszerzi Desdemona szerelmes levelét, így Otello hiába várt életjelre tőle. Ez elég féltékenységének felébresztéséhez. Otello hosszas távolléte miatt Desdemona is kételkedni kezd a férfi hűségében. Otello éppen Rodrigo és Desdemona esküvőjének napján érkezik Velencébe és számonkéri az asszonytól hűségét, majd magával viszi és feleségül veszi.

Második felvonás[szerkesztés]

Desdemona odaadással szereti ugyan Otellót, de a férfi féltékenysége tovább lángol és továbbra is azt hiszi, hogy a lány Rodrigót szereti. Ezt megerősíti jago is, aki bosszúból hírbe hozza Desdemonát a dózse fiával. Otello dühében párbajra hívja ki és legyőzi Rodrigót. Időközben Desdemonát az apja megvetéssel és utálattal bünteti.

Harmadik felvonás[szerkesztés]

Desdemonát halálfélelem gyötri és bánatát megosztja egyik bizalmasával. A vihar leple alatt Otello belopózik a hálószobájába és azt állítja, hogy Jago ölte meg Rodrigót. Desdemona kétségbeesik, mivel felismeri a zászlós cselszövését. Otello azonban félreérti: azt hiszi, hogy Desdemona Rodrigót gyászolja, ezért féltékenységében megöli a nőt. Amikor azonban elméje kitisztul és átlátja Jago cselszövését, bánatában öngyilkos lesz.

Híres áriák[szerkesztés]

  • Assisa a pie d'un salice - Desdemona áriája (harmadik felvonás)

Források[szerkesztés]

  • Kertész Iván: Operakalauz, Fiesta és Saxum Bt., Budapest, 1997
  • Batta András: Opera, Vince Kiadó, Budapest, 2006