Seattle öt napja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ostrom Seattle-ben szócikkből átirányítva)
Seattle öt napja
(Battle in Seattle)
2007-es amerikai–német–kanadai film
RendezőStuart Townsend
Producer
Vezető producer
  • Ashok Amritraj
  • Gavin Wilding
  • Scott Fischer
Műfaj
ForgatókönyvíróStuart Townsend
Főszerepben
ZeneMassive Attack
OperatőrBarry Ackroyd
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok

Németország

Kanada
Nyelvangol
Forgatási helyszínVancouver
Játékidő100 perc
Forgalmazás
ForgalmazóNetflix
Bemutató2007. szeptember 8.[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Seattle öt napja vagy Ostrom Seattle-ben (eredeti cím: Battle in Seattle) 2007-ben bemutatott politikai akció-thriller, amelyet elsőfilmes rendezőként Stuart Townsend írt és rendezett. A főbb szerepekben Martin Henderson, Michelle Rodriguez, Charlize Theron, Woody Harrelson és Connie Nielsen látható.

Világpremierje 2007. szeptember 8-án volt a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon. 2008 májusában bemutatták a Seattle-i Nemzetközi Filmfesztiválon, majd 2008. szeptember 19-én korlátozott számú moziban is.

Cselekmény[szerkesztés]

A film az 1999-es tiltakozást mutatja be, amikor aktivisták ezrei tömegesen érkeznek Seattle-be, hogy tiltakozzanak a WTO 1999-es miniszteri konferenciája ellen. A tiltakozók úgy vélik, a Kereskedelmi Világszervezet hozzájárul a gazdagok és a szegények közti szakadék növekedéséhez. A WTO azt állítja, orvosolja az egyenlőtlenségeket, és csökkenti az éhezést, a betegségeket és a halálozást a világban.

A film részletesen bemutatja több fiktív szereplő történetét 1999-ben, amikor a tüntetők Seattle utcáin tiltakoztak a WTO ülése ellen. Ábrázolja a konfliktust békés és a vandál tüntetők között, akiknek tetteiről a média széles körben beszámolt. Bár a tüntetés békésen kezdődött és a WTO-tárgyalások megakadályozását tűzte ki célul, a rendőrség könnygázzal kezdte támadni a tömeget, miután az nem volt hajlandó megtisztítani az utcákat. A helyzet kiterjedt zavargásokhoz és szükségállapothoz vezetett, amelynek során a tüntetők a seattle-i rendőrséggel és a washingtoni nemzeti gárdával kerültek szembe.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[2]
Martin Henderson Jay Csőre Gábor
Michelle Rodriguez Lou
Charlize Theron Ella Orosz Anna
Woody Harrelson Dale Stohl András
André Benjamin Django Király Attila
Connie Nielsen Jean Kisfalvi Krisztina
Ray Liotta Jim Tobin polgármester Széles László
Tzi Ma kormányzó Várkonyi András
Ivana Miličević Carla Molnár Ilona
Channing Tatum Johnson Markovics Tamás
Jennifer Carpenter Sam Kiss Eszter
Joshua Jackson Randall

Bemutató[szerkesztés]

A filmet 2007 szeptemberében mutatták be a 2007-es Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon[3], valamint a 2008-as Seattle-i Nemzetközi Filmfesztivál nyitófilmje volt. Bemutatták a South by Southwest Filmfesztiválon,[4] a Vancouveri Nemzetközi Filmfesztiválon, a Clevelandi Nemzetközi Filmfesztiválon és a Floridai Filmfesztiválon is.[5] A film forgalmazását a ThinkFilm szerezte meg,[3] de mivel a cég pénzügyi problémákkal küzdött, a jogokat végül a Redwood Palms Pictures kapta meg,[6] aki 2008. szeptember 19-én adta ki a filmet.

Bibliográfia[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Freebase-adatdump. Google
  2. ISzDb - Seattle öt napja (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. június 1.)
  3. a b ThinkFilm’s offensive wins 'Battle'”, The Hollywood Reporter, 2007. szeptember 13. (Hozzáférés ideje: 2023. március 31.) 
  4. South by Southwest Film Festival - 2008”, MTV, 2008. március 11. (Hozzáférés ideje: 2023. március 31.) 
  5. “The Deal” and Battle in Seattle” Bookend 10th Sarasota Film Festival”, IndieWire, 2008. február 28. (Hozzáférés ideje: 2023. március 31.) 
  6. Exclusive: Stuart Townsend’s Battle in Seattle”, ComingSoon.net, 2008. szeptember 19. (Hozzáférés ideje: 2023. március 31.) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle in Seattle című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]