Ostia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ostia (Ostia Lido)
Ostia légi felvételen
Ostia légi felvételen
Közigazgatás
Ország Olaszország
RégióLazio
MegyeRóma
VédőszentHippói Szent Ágoston
Irányítószám
  • 00121
  • 00122
Körzethívószám06
Népesség
Teljes népesség94 506 fő (2014) +/-
Földrajzi adatok
Tszf. magasság7 m
Terület15,3603 km²
IdőzónaCET (UTC+01:00)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 41° 43′ 60″, k. h. 12° 16′ 44″Koordináták: é. sz. 41° 43′ 60″, k. h. 12° 16′ 44″
A Wikimédia Commons tartalmaz Ostia témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Ostia (/ɒstɪə/), (más néven Ostia Lido vagy Lido di Roma vagy Lido di Ostia) település Olaszországban, a Római kerületben, a Tirrén-tenger partján. Az Ostiai szuburbikárius egyházmegye püspöki székvárosa.

Fekvése[szerkesztés]

A Tirrén-tenger mellett, Acilia közelében, a Tiberis folyó (Tevere) torkolatánál található, Róma városának kedvelt fürdőhelye.

Története[szerkesztés]

A település 1884-ben alakult, Ostia Antica ókori római kikötőváros romjainak közelében. Első lakói Ravennából és Romagnából érkezett parasztok voltak. Mellette 1924-ben nyílt meg a Róma–Lido-vasútvonal, az új falu hamarosan a rómaiak kedvenc tengeri üdülőhelye lett, miközben számos szecessziós stílusú ház is felépült a vízparton.

Kapcsolódik a központi Római új Via Ostiensehez, melyet 1907-ben nyitottak meg, ekkor kapta meg végső építészeti jellegét; köszönhetően számos új épületnek, mint a Stile Littorio . Új infrastruktúrák, mint a Rómába vezető második út (Via del Mare), a sétány, és a repülőtér épültek meg ebben az időszakban.

A második világháború után sok tengerre néző fürdőlétesítmény épült, és Ostia fontos turisztikai célponttá vált. Ostia új, Cristoforo Colombo nevű sugárútja kapcsolódik Róma EUR negyedéhez. Az 1970-es években azonban nyilvánvalóvá vált a tenger szennyezettsége, ami átmenetileg csökkentette Ostia üdülőhely népszerűségét is.

Lido di Ostia Centro vasútállomás[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Galéria[szerkesztés]

Nevezetességek[szerkesztés]