Oscar Romero

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Oscar Romero mellszobra

Oscar Romero (Ciudad Barrios, El Salvador 1917. augusztus 15.San Salvador, 1980. március 24.) érsek, vértanú.

Óscar Romero ( pastel )

Világszerte mint a szegények püspökét, a nép jogainak védelmezőjét és vértanúját tisztelik.

Szegény, hétgyermekes családba született, 1930-ban lépett be a szemináriumba, San Miguelben, majd teológiai tanulmányait San Salvadorban és Rómában végezte. 1942-ben szentelték pappá. 1943-ban tért haza, ahol püspöki titkárként és káplánként szolgált. 1966-tól a salvadori püspöki konferencia titkára, majd 1970-ben szentelik püspökké, San Salvador segédpüspöke. Dolgozott lapszerkesztőként is, majd 1974-ben megyés püspök lesz, Santiago de Maria egyházmegyében. 1977-től San Salvador érseke.

Carlos Humberto Romero tábornok csalással került hatalomra, és 1977-re nagyon feszültté vált a helyzet. 1977. február 28-án egy tüntetés alkalmával 30 embert öltek meg és több mint 400 sebesült volt. A diktatúra ellen a különböző érdekvédelmi szövetségek a Ligas Populares nevű szervezetbe tömörültek, az egységes fellépés érdekében. Ebben vett részt Rutilio Grande SJ jezsuita szerzetes, aki már korábban kiállt a földmunkások jogaiért és az evangelizációért, de 1977. március 12-én két társával megölték.

A fenti események hatására Oscar Romero érsek felhagyott korábbi semleges álláspontjával, és Grande atya ravatalánál nyíltan a szegények oldalára állt, elítélte az üldözéseket. Konkrét segítséget is nyújtott, egy jogsegélyszolgálatot működtetett, prédikációiban leleplezte a diktatúra rémtetteit, látogatta a vidéki közösségeket, ahol a halálosztagok működtek. Emiatt ölték meg San Salvadorban, egy szentmise alatt a Gondviselés Nővéreinek templomában.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Magyar katolikus lexikon XI. kötet, 696.oldal, Szent István Társulat, Budapest, 2006