Makói ortodox zsinagóga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ortodox zsinagóga (Makó) szócikkből átirányítva)
Makói ortodox zsinagóga
TelepülésMakó
Ország Magyarország
Vallászsidó
Irányzatortodox
Építési adatok
Stílusromantika
Építés kezdete1895
Építés befejezése1895
Rekonstrukciók évei2002
Tervezőnem ismert
Alapadatok
Hosszúság20 m m
Szélesség9,30 m m
Toronynincs
Elhelyezkedése
Makói ortodox zsinagóga (Magyarország)
Makói ortodox zsinagóga
Makói ortodox zsinagóga
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 15′ 17″, k. h. 20° 31′ 17″Koordináták: é. sz. 46° 15′ 17″, k. h. 20° 31′ 17″
A Wikimédia Commons tartalmaz Makói ortodox zsinagóga témájú médiaállományokat.

A makói Ortodox zsinagóga a város egyik páratlan értékű és szépségű épülete, Makó egyetlen jelenleg is álló zsinagógája, egyúttal Magyarország második legnagyobb ortodox zsinagógája.

Története[szerkesztés]

Az egyhajós zsinagóga 1895-ben épült fel romantikus stílusban az 1872-ben önállósult ortodox közösség által. Harmonikusan illeszkedik a mellette lévő lakóházhoz, amelyet a Giba-féle térkép 1824-ben zsidóházként tüntet föl. Eleinte imaházként, tüzelőtárolóként, gondnoki lakásként használtak. Az ortodox zsinagóga felépülése után téli imateremmé alakult át, mivel fűthető volt.

Homlokzata lépcsőzetes, hármas tagolású, az épület maga Északnyugat-Délkelet tájolású. Vízszintes tagolóelemként ívsor, párkány és négyzetes fogazatos falsík funkcionál. Külső mérete 9,30×20 méter. A homlokzathoz két toldalék kapcsolódik, a kórus feljáró és az udvari bejáró. Előtte féltetős belépő található. Belső udvarában emlékpark található a mártírok emléktábláival.

Belsejében téglából készült emelvényen áll a kovácsoltvas ráccsal körülvett bima, vagyis a Tóra-olvasó asztal. A Tóra emelvényt a zsinagóga keleti falához építették. A fal díszes festésén Júda oroszlánjai láthatók, mancsukban Mózes kőtábláit tartva. A mennyezetre arany csillagokat festettek, amik az égboltot jelképezik. Az épület belseje később kettős karzattal bővült.

Az épület az 1990-es évekre igen rossz, közel életveszélyes állapotba került. 1999-ben döntés született helyreállításáról. Egy évvel később az akkori magyar kormány, Makó város önkormányzata és a MAZSIHISZ támogatásából, valamint a hívek adakozásából elkezdődött a renoválás 80 millió forint értékben. A zsinagóga felújított épületét 2002. március 10-én adták át.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]