Országos Igazságszolgáltatási Tanács

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) a bíróságok központi igazgatását végző, továbbá az ítélőtáblák és megyei bíróságok elnökeinek tevékenységét felügyelő testület. Megalakítása előtt a bíróságok igazgatása az igazságügyi miniszterhez tartozott.

1997. december elsején kezdte meg működését. A második Orbán-kormány által átalakított bírósági rendszerben soron kívül lejárt a 2009-ben megválasztott 15 fős OIT elvileg 2015-ig tartó mandátuma, 2012. január 1-jétől az Országos Igazságszolgáltatási Tanács ellenőrző szerepét a 15 fős Országos Bírói Tanács, igazgatási feladatait pedig az Országos Bírósági Hivatal[1] vette át.[2][3]

Tagjai[szerkesztés]

Elnöke a Legfelsőbb Bíróság elnöke volt, illetve további 14 tagja is volt:

A tanács póttagjai bírák, általában bírósági elnökök vagy kollégiumvezetők voltak.

Utolsó tagjai[szerkesztés]

Korábbi tagjai[szerkesztés]

Működése[szerkesztés]

Az OIT nem nyilvános üléseket tartott legalább havonta egyszer, és napirend szerinti előterjesztéseket, javaslatokat tárgyaltak meg tagjai. Határozatait nyílt szavazással szavazta meg, de titkos szavazást tartott személyi kérdésekben. A tanács akkor volt határozatképes, ha tagjainak legalább kétharmada jelen volt. Az üléseken állandó meghívottként részt vett az OIT Hivatalának vezetője, és esetenként más meghívottak is.

Az OIT döntéseinek előkészítését, illetve azok végrehajtását az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala (OITH) végezte.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  • Jog Jogportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap