Országok GDP szerinti listája (PPP)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Országok listájának bruttó hazai termék vásárlóerő-paritáson alapuló változata.

A GDP (PPP) a vásárlóerő-paritáson (PPP) alapuló bruttó hazai terméket (GDP) jelenti. Ez a cikk az országok listáját tartalmazza a becsült GDP (PPP) szerint. Ezt az értéket a pénzügyi és statisztikai intézmények piaci vagy kormányzati hivatalos árfolyamok alapján számítják ki. Az ezen az oldalon megadott adatok a nemzetközi dolláron alapulnak , amely a közgazdászok által használt szabványos mértékegység. Egyes régiók, amelyeket nem tekintenek külön országnak, mint például Hongkong, szintén megjelennek a listán, ha külön joghatósági területeknek vagy gazdasági területeknek minősülnek.

Világtérkép[szerkesztés]

A GDP (PPP) 2022-es világtérképen.[* 1]
  > 20 billió $
  > 10 billió $
  > 5 billió $
  > 2 billió $
  > 1 billió $

2023-as lista[szerkesztés]

A Nemzetközi Valutaalap listája (2010-2020)[szerkesztés]

A GDP érték magában foglalja az összes árut és szolgáltatást, amit az adott nemzet az adott évben határai között előállított. A GDP dollárbeli értéke a vásárlóerő-paritás (PPP) alapján – tehát nem a hivatalos valutaárfolyam segítségével – került kiszámításra. Néhány hagyományosan nem önálló országnak tekintett régió, mint például az Európai Unió, vagy Hong Kong szintén feltüntetésre került a táblázatban, amennyiben törvényileg elkülönülő gazdasági egységet képeznek.

A vásárlóerő-paritás alapján tett összehasonlítás hasznosabb eredményre vezet a nominális GDP alapján tettnél a nemzeti belső piac felmérésekor, mivel a PPP alapú számítás kalkulál a helyben előállított áruk, szolgáltatások árával és az ország inflációjával, nem pedig a nemzetközi piacon kialakuló árakkal számol, melyek eltorzíthatják az egy főre eső tőkekülönbségeket.[7] Nem alkalmazható azonban hatásosan az országok közötti pénzügyi tranzakciók nyomonkövetésére és azonos áruk különböző országokban való minőségének összehasonlítására.[8] A PPP metódusát gyakran alkalmazzák a világszintű szegénységi küszöb megállapítására, az ENSZ pedig az úgynevezett Emberi fejlettségi index (Human Development Index, HDI) kiszámítására használja.[7]

Megjegyzés[szerkesztés]

  1. Az IMF adatain alapuló összesítés. Ahol IMF adat nem volt elérhető, ott a CIA World Factbook adatait használtuk.

1 Nem foglalja magában Hongkongot, Makaót vagy a Kínai Köztársaságtól különálló közigazgatási területeket (Tajvan, Pescadores, Quemoy és a Matsu).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. World Economic Outlook Database, October 2023 Edition (angol nyelven). IMF.org . International Monetary Fund. (Hozzáférés: 2023. április 11.)
  2. WEO Database, October 2023. Report for Selected Countries and Subjects: World, European Union (angol nyelven). IMF.org . International Monetary Fund, 2023. október 10. (Hozzáférés: 2023. október 10.)
  3. GDP, PPP (current international $). data.worldbank.org . (Hozzáférés: 2023. július 5.)
  4. Real GDP (purchasing power parity). Central Intelligence Agency. (Hozzáférés: 2022. november 9.)
  5. The World Factbook - World. CIA.gov . (Hozzáférés: 2022. november 9.)
  6. The World Factbook - European Union. CIA.gov . (Hozzáférés: 2022. november 17.)
  7. a b Part 4. Applications and Limitations of ICP Data (PDF). (Hozzáférés: 2014. május 20.)
  8. PPP Versus the Market: Which Weight Matters?, imf.org, March 2007, Volume 44, Number 1

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

GDP/capita (PPP) CIA – The World Factbook Archiválva 2013. április 24-i dátummal a Wayback Machine-ben

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]