Orszáczky Miklós

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Orszáczky Miklós
Az Ausztráliából hazalátogató Orszáczky beszél a fiatal zenészeknek a Pataky Művelődési Központban, díszvendégként 2003. június 12., a Kőbányai Rock-iskola záróvizsgáján
Az Ausztráliából hazalátogató Orszáczky beszél a fiatal zenészeknek a Pataky Művelődési Központban, díszvendégként 2003. június 12., a Kőbányai Rock-iskola záróvizsgáján
Életrajzi adatok
BecenévOrszáczky Jackie
Született1948. május 8.
Budapest
Elhunyt2008. február 3. (59 évesen)
Sydney
Pályafutás
Műfajokprogresszív rock, jazz-rock, soul, funk
Aktív évek19662008
EgyüttesÚj Rákfogó
Syncom
Mogyorósi-trió
Dogs
Syrius
Rákfogó
Hangszerbasszusgitár, ének,
Tevékenységbasszusgitáros, énekes, zeneszerző
A Wikimédia Commons tartalmaz Orszáczky Miklós témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Orszáczky Miklós, másként Jackie Orszaczky (Budapest, 1948. május 8.Sydney, 2008. február 3.) basszusgitáros, énekes, zeneszerző.

A kezdetek[szerkesztés]

Gyerekkorában klasszikus zenét tanult, zongorázott, hegedült. 1966-tól rockzenekarokban kezdte pályafutását.[1] Első saját dalát, a „Tiltakozó ének” című szerzeményt, a Metro játszotta. 1967-ben saját bluesegyüttest alapított, mellyel Rolling Stones- és Cream-dalokat adtak elő. Ezután rövid ideig a Dogs, illetve a Mogyorósi trió tagja volt.

A Syrius és a Rákfogó[szerkesztés]

1969-ben csatlakozott a Syriushoz, ekkor vált igazán ismertté. A progresszív rock iránymutató egyéniségévé vált. 1970-ben az Ifjúsági Magazin szavazásán két kategóriában (basszusgitár, ének) is a legjobbnak bizonyult a szakma szerint. A zenekarral sikert sikerre halmoztak, elsősorban külföldön. Ausztráliában egyéves turnén voltak, ahol 1971-ben megjelent „Devil's Masquerade” című lemezük, amit hazatérésük után itthon is kiadtak „Az ördög álarcosbálja” címmel. Az együttes itthon falakba ütközött, ezért Orszáczky 1973 nyarán kilépett a zenekarból. Csatlakozott a Babos/Kőszegi/Szakcsi-féle Rákfogóhoz.[2]

Ausztrália[szerkesztés]

1974 tavaszán Ausztráliába disszidált. Ott először a Bakery, majd a Marcia Hines tagja, zeneszerzője volt. Saját zenekart is alakított Bermoidoa néven. Rengeteg más zenekarban is szerepelt a távoli kontinensen.

Utolsó koncertje 2008. január 24-én éjszaka volt Sydney külvárosában, a Surry Hillsben lévő Macquarie Hotelben.

Családja[szerkesztés]

Feleségül vette a partnerét, Tina Harrod énekesnőt, akivel többször is hazalátogattak. Házasságukból született Mia, a kislányuk.

Halála[szerkesztés]

Vértes György felvétele

Orszáczky Miklós 2008. február 3-án rákbetegség következtében 59 éves korában elhunyt.

Díjai[szerkesztés]

Lemezválogatás[szerkesztés]

  • 1971: Devil's Masquerade (Syrius)
  • 1975: Morning in Beramiada
  • 1994: Most, múlt, lesz (Syrius)
  • 1994: Family Lore, Jackie Orszaczky és a Grand Masters
  • 1994: 100%
  • 2001: Deserted Downtown (Tátrai Tiborral)
  • 2004: Shacked Up In Paradise, Tina Harrod, producer: Jackie Orszaczky

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jackie Orszaczky című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.