Orson (képregény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
U.S. Acres
Orson, néha Orson farmja
Orson (képregény).gif
Orson,Tocsi,Csipike és Tojgli egy képsorindító logóban
Ország  USA
Nyelv angol
Megjelenés 1986. március 3. –
1989. május 7., de 2010-től ismétlénsként megtalálható a Garfield.com-on
Megalkotta Jim Davis
Magyar nyelvű kiadás
Magazin Garfield magazin egy ideig,majd Zseb-Garfield a 61-től a 91. számig

Az Orson vagy Orson Farmja (eredeti nyelven:US Acres, néhol Orson's Farm) egy amerikai képregény, amit Jim Davis alkotott és rajzolt 1986. március 3-tól. A képregény sikerének ellenében 1989. május 7-én a képregényt abbahagyták. Később 2010. október 6-tól a Garfield.com-on ismétlésként felrakják a képregény képsorait.
Magyarországon egy ideig a Garfield magazinban szerepelt, majd a Zseb-Garfieldban is szerepelt a 61.-től a 91. könyvben.

A képregény fordítója, Boronyák Rita megőrizte az eredeti angol nevét a főszereplő malacnak, a képregény címét Egyesült Állatok-ként fordította. Mikor azonban a Garfield és barátai c. rajzfilmsorozat eljutott Magyarországra, a szinkron-szöveg írását Bálint Ágnes készítette, aki a sorozatnak a Gömbi gazdasága címet adta.

Karakterek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Orson[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bálint Ágnes fordítása alapján Gömbi. Egy kövér, kissé naiv, okos malac. Kiskorában elválasztották az édesanyjától, ám leesett a furgonról, amin vitték, és egy másik farmon kötött ki.Ott összeismerkedett az összes állattal, és ő lett a farm vezére. Gyakran szeret olvasni, néha beleéli magát a könyveibe.Van, amikor amit olvas az a valóságban is megtörténik. Ha baj van akkor gyakran öltözik szuperhősnek, Pandúr Röfinek (a magyar képregényben inkább Szuper Röfi).Először 1986. március 3-án jelent meg.

Tóbiás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bálint Ágnes fordításában Koki. Egy kapzsi kakas. Általában reggelente ő ébreszti a többieket, de gyakran elhanyagolja ezt. Imád másokkal tréfálkozni, legfőképpen az ijedős Tocsival. Ő védi meg a csirkéket a veszélyes lényektől, de amúgy szereti kerülni a munkát.Először 1986. április 14-én jelent meg.

Tocsi[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bálint Ágnes fordításában Hápi. Egy iszonyatosan gyáva kacsa. A lehető legtöbb dologtól fél, még attól is amitől nem kellene.Egy úszógumit visel.Először 1986. augusztus 4-én jelent meg.

Csipike[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bálint Ágnes fordításában Pepi. Egy kiscsibe.Az anyja elhagyta őt és Tojglit, ezért Orson keltette ki őket, e miatt gyakran hívja Orsont Maminak.Gyakran vadászik kukacokra, de ezek mindig elbuknak, mivel a kukacok túljárnak az eszén.Először 1986. május 22-én jelent meg.

Tojgli[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bálint Ágnes fordításában Toncsi. Egy kiscsibe, akinek nem sikerült kikelni, csak a lába kelt ki.A tojása tele van mindenféle dologgal, amire szüksége van, pl. TV, rádió, számítógépes játékok, stb.Először 1986. május 27-én jelent meg.

Biri[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bálint Ágnes fordításában Bubi. Egy birka, Bari testvére.A képregényben egy kicsit buta. Nagyon laza, nehezen lehet feldühíteni.Először 1986. július 20-án jelent meg.

Bari[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy birka, Biri nővére. Gyakran nem ért egyet Birivel.Gyakran agresszív, gyakran kerül összetűzésbe Tóbiással.Először ugyanakkor jelent meg, mint amikor Biri.

Mellékszereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Cody - Egy fehér, fekete pöttyös kutya, gyakran támadt más szereplőkre, főleg Tóbiásra és Tocsira.Először 1987. december 1-jén jelent meg.
  • Blue - Egy kék macska, Cody legjobb barátja.Először 1986. december 14-én jelent meg.
  • Mort, Gort, és Wort - Amíg Orsont nem vették el az édesanyjától, addig gyakran labdáztak vele. A Garfield és barátaiban később gyakran meglátogatják Orson farmját, főleg hogy ellopják a termést.

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben az U.S. Acres című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]