Orix-szövőmadár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Orix-szövőmadár
Nászruhás hím
Nászruhás hím
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Verébalakúak (Passeriformes)
Család: Szövőmadárfélék (Ploceidae)
Nem: Euplectes
Faj: E. orix
Tudományos név
Euplectes orix
(Linnaeus, 1758)
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Orix-szövőmadár témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Orix-szövőmadár témájú kategóriát.

Euplectes orix Schönbrunn2008b.jpg

Az orix-szövőmadár vagy oryx-szövőmadár (Euplectes orix) a madarak (Aves) osztályának a verébalakúak (Passeriformes) rendjéhez, ezen belül a szövőmadárfélék (Ploceidae) családjához tartozó faj.

Elterjedése, élőhelye[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Afrika déli részén szinte mindenütt megtalálhatóak kolóniái. Előfordul Botswana, Namíbia, a Dél-afrikai Köztársaság, Zimbabwe és Mozambik szinte teljes területén, kivéve Namíbia északi részének és Botswana középső területeinek sivatagos területeit és egy keskeny sávot amely végighúzódik Zimbabwe nyugati részén és a dél-afrikai Transvaal északi területein.

Nyílt, füves területek lakója, többnyire valamely állandó vízforrás közelében él.

Alfajai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Euplectes orix orix
  • Euplectes orix nigrifrons
  • Euplectes orix sundevalli
  • Euplectes orix turgidus

Megjelenése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A madár hossza 12-14 centiméter, testtömege 14-19 gramm. a tojók valamivel kisebbek, mint a hímek. A fajnál nagyon kifejezett ivari dimorfizmus figyelhető meg. A tojók és a fiatal madarak tollazata fakó barnás-homokszínű, nagyon hasonlítanak egy nőstény házi verébre. Nászidőszakon kívül a hímek tollazata is hasonló. Ezzel szemben a hímek a nászidőszak során a szövőmadárfélék között is kifejezetten színes madárnak számítanak. Tollazatuk ilyenkor fejük hátsó felén, hátukon és farukon fénylő vörös színűvé válik. Az arcuk és hasuk viszont egészen sötét fekete színű lesz a szaporodási időszakban. Szárnyuk és farkuk színe azonban ilyenkor is az egész évben megszokott fakóbarnás színű marad. Mindkét ivar csőre rövid, kúpos, alkalmas magvak kicsippentésére és feltörésére.

Életmódja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A faj a költési időszakon kívül nagy csapatokban él. Tápláléka vadon élő fűfélék és termesztett gabonafélék magvai.

A fiókanevelési időszakban viszonylag sok rovart is fog, hogy a fiókák nagy fehérjeigényét fedezni tudja.

Szaporodása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az ivarérettséget egyéves korban éri el. A kifejlett hímek miután nászruhát öltöttek elejtik násztáncukat, hogy elcsábíthassák a tojókat. Valamely magas, nyílt helyre, többnyire egy-egy magasabb nádszál végére kiülnek és onnan hallatják párhívó hangjukat. Amikor feltűnik egy tojó a közelben egészen izgatottak lesznek, tollaikat felmeresztik és így ugrálnak a nádszálak között.

A költési időszak időpontja az esős évszak függvényében változik. A fészek fűből szőtt kerek építmény. A hímek fészküket a magas fű közé, a nádasba építik, de mezőgazdasági területen előfordul, hogy kukoricatáblában vagy cukornádültetvényen is fészkel. a fészkek bejárata oldalról nyílik. A fészekalj 3-4 tojásból áll. Ezeken a tojó 11-14 napig kotlik. A tojások lerakása után a hím elhagyja a tojót és új fészket épít, hogy újabb tojót tudjon elcsábítani. A költés és később a fiókák felnevelése a tojó feladata. A fiatal madarak a kelés után 2 héttel repülnek ki.

Képek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Oryxweber című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  • C. Barlow, T. Wacher & T. Disley: A field guide to birds of the Gambia and Senegal. Pica, Robertsbridge 1997. ISBN 1-873403-32-1
  • T. Barlow & W. Wisniewski: Südliches Afrika. Kosmos, Stuttgart 1998. ISBN 3-440-07665-2
  • Novum állatvilág enciklopédia V.: Madarak II. Szerk. Christopher Perrins, Rita Demetriou, Tony Allan. Szeged: Novum. 2008. ISBN 978-963-9703-41-4 – magyar neve

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]