Orcaella

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Orcaella
Régi rajzok a kúposfejű delfinről (Orcaella brevirostris)
Régi rajzok a kúposfejű delfinről (Orcaella brevirostris)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Cetancodontamorpha
Alrend: Whippomorpha
Csoport: Cetaceomorpha
Alrendág: Cetek (Cetacea)
Részalrend: Fogascetek (Odontoceti)
Csoport: Delphinida
Öregcsalád: Delphinoidea
Család: Delfinfélék (Delphinidae)
Alcsalád: Orcininae
Nem: Orcaella
J. E. Gray, 1866
Elterjedés
A két faj elterjedési területe
A két faj elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Orcaella témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Orcaella témájú kategóriát.

Az Orcaella az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a delfinfélék (Delphinidae) családjába tartozó nem.

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe az alábbi 2 élő faj tartozik:

Nemrég a tudomány úgy tartotta, hogy az Orcaella cetnem csak egy fajt tartalmaz, a kúposfejű delfint, de 2005-ben a legújabb genetikai vizsgálatok után, kitudódott, hogy az ausztráliai delfin közeli rokona a kúposfejű delfinnek. Emiatt az ausztráliai delfint az Orcaella nembe helyezték át.[1][2] Az új molekuláris genetikai vizsgálat eredménye, azt mutatja, hogy az Orcaella-fajok közeli rokonságban állnak az Orcinus cetnem egyetlen ma élő fajával, az úgynevezett kardszárnyú delfinnel, és együtt alkotják az Orcininae alcsaládot.[3][4]

A hagyományos rendszerezés szerint a ma is élő Orcinus és az Orcaella nemek alkotják együtt az Orcininae nevű alcsaládot; azonban ezzel egyes rendszerezők nem értenek egyet, és az Orcaella-t áthelyeznék a Globicephalinae alcsaládba, az Orcinus-t pedig incertae sedis állapotban tartanák; legalábbis egyelőre.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ross, G. J. (2006). Review of the conservation status of Australia's smaller whales and dolphins. Department of the Environment and Water Resources.
  2. Beasley, I., Robertson, K. M. and Arnold, P.. 2006. Description of a New Dolphin, the Australian Snubfin Dolphin Orcaella heinsohni sp. n. (Cetacea, Delphinidae). Marine Mammal Science 21: 365 -400
  3. LeDuc, R.G., Perrin, W.F., Dizon, A.E. (1999). Phylogenetic relationships among the delphinid cetaceans based on full cytochrome b sequences. Marine Mammal Science 15, 619–648.
  4. May-Collado, L., Agnarsson, I. (2006). Cytochrome b and Bayesian inference of whale phylogeny. Molecular Phylogenetics and Evolution 38, 344-354.
  5. Cunha, H. A. (2011). „Phylogenetic Status and Timescale for the Diversification of Steno and Sotalia Dolphins”. PLoS One 6 (12), e28297. o. DOI:10.1371/journal.pone.0028297. PMID 22163290.  

Források[szerkesztés]

Kúposfejű delfin (Orcaella brevirostris)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Orcaella című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.