Orbán István (vegyészmérnök)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Orbán István
Született1939. május 2.
Budapest
Elhunyt2006. január 18. (66 évesen)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásavegyészmérnök
Tisztségeaz MSZMP KB tagja (1988. május 22. – 1989. október 7.)
Iskolái
Kitüntetései
SablonWikidataSegítség

Orbán István (Budapest, 1939. május 2. – Budapest, 2006. január 18.) magyar vegyészmérnök, gyógyszerszakmérnök, az Egis Gyógyszergyár vezérigazgatója, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem címzetes egyetemi tanára. Az Egis Gyógyszergyár, illetve annak jogelődje, az EGYT Gyógyszervegyészeti Gyár volt első és egyetlen munkahelye, melyet csaknem negyedszázadon át igazgatott.

Életpályája[szerkesztés]

A Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett vegyészmérnöki diplomát, ezután 1964-től üzemmérnökként dolgozott. Gyógyszerszakmérnöki diplomája, majd a doktori cím megszerzése után kutatással és műszaki fejlesztéssel foglalkozott. 1978-tól az EGYT főmérnöke, 1980-tól műszaki igazgatója. 1982-től vezérigazgató. Az egykori gyógyszer- és tápszergyárat Közép-Európa egyik vezető kutató- és termelőbázisává fejlesztette. Az 1990. őszi taxisblokád egyeztető tárgyalásai során igen aktív szerepet vállalt a megegyezés tető alá hozásában. 1991-ben az ő irányításával történt meg az Egis részvénytársasággá alakítása.

Társadalmi megbízatásai[szerkesztés]

A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének általános alelnöke volt.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Források[szerkesztés]