Onszen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kültéri medence, Naruko, Mijagi
Útikönyv Hakonenak 1811-ből

Az onszen (温泉) egy kifejezés a japán nyelvben a termálfürdőkre, habár a kifejezés gyakran a fürdési lehetőségeket és a panziókat írja le a termálfürdő körül. Mint egy vulkanikusan aktív országnak, Japán onszenek ezrével rendelkezik ezek mentén. Az onszent hagyományosan tömegfürdőzési helyként használták, és manapság központi szerepet játszik a japán belföldi turizmus irányításában.

Az onszennek rengeteg formája és típusa van, beleértve a kültéri (露天風呂 [roten-buro] vagy 野天風呂 [noten-buro]) és beltéri fürdőket. A fürdők lehetnek publikusak, amit a város tart fenn, vagy magántulajdonban lévők (内湯 [ucsiju]), amik gyakran hotelek, a rjokan nevű hagyományos fogadók vagy a magánszállást reggelivel kínáló hotelek (民宿 [minsuku]) részei.

Az onszen központi szerepet játszik a japán turizmusban, amelyek gyakran vidéki tájakon találhatóak meg, de számos intézményük a városon belül is fellelhető. Ezek fő turisztikai attrakciók, amik japán párokat, családokat vagy céges csoportokat rajzolnak le, akik meg akarnak szabadulni a mozgalmas városi élettől, és lazítani szeretnének. A japánok gyakran beszélnek a „meztelen közösség” (裸の付き合い [hadaka no cukiai])[1] erényének útjában álló felszámolásról, és hogy ismerjük meg az embereket a nyugodt, otthonias környezettel rendelkező rjokanokban, amelyekhez onszent csatolnak. A japán televíziós csatornák gyakran közölnek programokat a helyi onszenekről.

Az onszenek jelenléte a térképeken a ♨ szimbólummal, vagy a 湯 [ju] (jelentése „forró víz”) kandzsival van jelölve. Néha a szimpla ゆ [ju] hiragana karakter is használt, hogy fiatalabb gyerekeknek is érthető legyen.

Roten-buro, azaz kültéri medence Nakanosimánál Nacsikacúra, Vakajamaban
Beltéri onszen Ófuka Onszen

Hagyományosan az onszenek külső elhelyezkedésűek, habár a panziók nagy számban rendelkeznek bentre épített fürdőkkel is. Az onszen definícióként a geotermikusan fűtött, természetesen forró vizekre van használva. Az onszeneket meg kellene különböztetni a szentóktól, amelyek a beltéri közösségi fürdőházak, amelyek fűtött csapi vízzel vannak feltöltve. Az onszenek jogi meghatározásába beletartozik az, hogy a víznek tartalmaznia kell 19 megnevezett kémiai elemet, köztük radont és metabolikus savat, valamit a víznek 25 °C-osnak vagy melegebbnek kell lennie, mielőtt újra felmelegítik. A főbb onszenes üdülőhelyek gyakran széles körű választékot kínálnak spa fürdőkből és mesterséges vízesésekből a fürdőzési területen; a vízeséses szolgáltatás neve 打たせ湯 [utaszeju].

Úgy hiszik, hogy az onszenek vizei gyógyító erővel rendelkeznek, ami az ásványi tartalma miatt származtatható. Egy sajátos onszen számos különböző fürdőt kínál, mindegyik vize különböző ásványi összetételű. A kültéri fürdők kádjai gyakran ciprusfából, márványból vagy gránitból készülnek, a beltérieké csempéből, akrilüvegből, vagy rozsdamentes acélból. A különböző onszenek különböző vizeikkel, és azok ásványtartalmával dicsekednek, plusz ezek az ásványok milyen gyógyító tulajdonságot tartalmaznak. Más szolgáltatások, például masszázs is megtalálható.

Az emberek gyakran utaznak a kollégájukkal, családjukkal, párjukkal vagy a barátaikkal az onszenekbe.

Vegyes fürdés[szerkesztés]

Hagyományosan az onszenekben a férfiak és a nők együtt fürödtek, de amikor a Meidzsi-restauráció idején Japán utat nyitott a Nyugat előtt, a férfiak és a nők fürdőterülete szét lett választva. A vegyes fürdés (混浴 [konjuku]) ma is fennáll néhány különleges onszenben Japán vidéki területein, amelyek szintén megadják a lehetőséget, hogy „csak nők” elkülönítve fürödhessenek, vagy a nemek különböző órákban vehetik igénybe a fürdőt. A férfiak gyakran eltakarják egy kisebb törölközővel a nemi szerveiket, míg a nők egy nagyobb törölközővel az egész testüket, amíg fürdőznek. A gyerekek, mindegy melyik nemhez tartoznak, láthatóak mind a női részen, mind a férfi részen. Japán néhány prefektúrájában, Tokiót is beleértve, ahol a meztelen vegyes fürdőzés meg lett tiltva az embereket kötelezik, hogy viseljenek fürdőruhát vagy egy jugi (湯着 [jugi]) nevű speciális öltözéket a fürdéshez.

Etikett[szerkesztés]

Onszen kosarak

Biztosított tisztaság

Egy onszenen, csak úgy mint egy szentóban, minden vendégtől elvárják, hogy megmossák a testüket és alaposan leöblítsék magukat mielőtt belépnek a forró vízbe. A fürdőállomások fel vannak szerelve zsámollyal, csaptelepekkel, fa vödrökkel, és piperecikkekkel, mint szappan és sampon, közel mindegyik onszen ad eltávolítható zuhanyfejeket a fürdési kényelemhez. Az onszenbe belépni még mindig koszosan vagy szappannyomokkal a testen társadalmilag nem elfogadott.[2]

Fürdőruha

Fürdőruha használata a fürdőkben általában nem megengedett. Azonban néhány modern onszen, inkább vízi park jellegű, megkívánják a vendégektől, hogy hordjanak fürdőruhát a vegyes fürdőkben.

Törölközők

Az onszen vendégei gyakran hoznak magukkal egy kisebb törölközőt, amit mosdóeszközként használnak. A törölköző szintén biztosít egy csöppnyi szerénységet, amíg a mosdóterület és a fürdőterület között sétálnak. Néhány onszen engedélyezi, hogy a törölközőt a fürdőkben is használják, míg mások jelzik, hogy tiltják ezt, mondván, nehezebbé teszik a fürdők takarítását. Néha megszegve a szabályokat elmerítik, vagy bemártják a törölközőt az onszen fürdők vizébe, pedig ez szabályellenes. Ez utóbbi esetben, az emberek általában kiteszik a víz oldalába a törölközőiket, amíg a fürdőt élvezik, vagy összehajtogatva a fejükre helyezik azt.

Zaj

Az onszenek változóak, vannak csendesek, és zajosak egyaránt. Van ahol háttér zenét kapcsolnak és gyakran spriccelő szökőkutak jellemzőek. Az emberek társalognak ebben a nyugtató helyzetben. Általánosságban lármázási tilalmak vannak életben a mosdó és fürdőzési területeken. Azonban a kisebb mennyiségű túlzott energikusság és a fröcskölés csak a gyerekeknél van tolerálva.

Tetoválások

Rengeteg onszen kitiltja a tetovált fürdőzőket, mert Japánban a nyugati radikális nézeteket tekintve, a tetoválások a bűnözés jelképeinek vannak betudva – a jakuzák tradicionálisan bonyolult tetoválásokkal rendelkeznek. Mindenkire nézve szigorú, beleértve nőket, külföldieket, és még akár a kicsi és "békés" tetoválásokat is.[3][4][5]

Gyógymód[szerkesztés]

Japán vulkanikus természeténél fogva bővelkedik forrásokban. Amikor az onszen vize jellegzetes ásványokat és kémiai elemeket tartalmaz, az kimutatja milyen típusú onszen az.

Néhány példa onszentípusokra:

  • Kén onszen (硫黄泉 ió-szen)
  • Nátrium klorid onszen (ナトリウム泉 natoriumu-szen)
  • Hidrogén-karbonát onszen (炭酸泉 tanszan-szen)
  • Vas onszen (鉄泉 tecu-szen)

Japánban, azt mondják az onszeneknek különböző egészségügyi hatásaik vannak.[6]

A japánok hisznek abban, hogy egy jó ázás az onszenben gyógyítja a fájdalmakat és betegségeket, és hogy az onszent látogatni kezeli a betegségeket, mint az ízületi fájdalmakat, krónikus bőrbetegségeket, cukorbetegséget, székrekedést, menstruációs fájdalmakat, stb.

Ezek az egészségügyi ellátások egy központi szerepet adnak a balneoterápiának, amit "Onszen Terápiának" (温泉療法 onszen-rjóhó) neveznek. Az Onszen Terápia egy átfogó fürdési kezelés lefolyása, ami fenntartja az egészséget, normalizálja az egészséget, és megelőzi a betegségeket.

Kockázatok[szerkesztés]

Habár japánok milliói fürdenek onszenekben minden évben, még mindig vannak ellenjavaslatok az onszenek ellen, mert néhány mellékhatás megfigyelhető a használatuk után, például magas vérnyomás, szívbetegség.[7]

Az utóbbi években, a szegényes higiéniájú onszenekben szórványosan megfigyelhető volt a Legionella baktérium.[8][9][10] A szegényes higiénia felfedése oda vezetett, hogy néhány onszen szabályzásai javultak azáltal, hogy a termálfürdők közösségében megmaradjon a jó hírnevük.

Voltak jelentések fertőző betegségekről, amelyek világszerte megtalálhatóak forró vizekben, mint például:

Különböző Naegleria fajok.[11] Amíg a tanulmányok meg nem találták a Naegleria előfordulását a termálfürdők vizében, addig az aggasztó Naegleria fowleri amőba azonosítatlan volt.[11][12] Mindazonáltal, történelmileg kevesebb, mint 5 ügy lett feltárva Japánban, így nem kapcsolható egyértelműen az onszenekhez.

Rengeteg onszen ad ki figyelmeztetést a vendégeknek, hogy nyílt sebbel, vágással és elváltozással ne fürdőzzenek. Továbbá, az elmúlt években az onszenek fokozatosan adtak klórt a vizekhez a fertőzések megelőzése érdekében, habár sok onszen a természetességre törekszik, a klórtalan onszenek ehelyett nem hasznosítják újra a vizet, nem minden nap takarítják őket. Ezek az óvintézkedések, csak úgy mint a megfelelő onszen használat (ne tegyük a fejet a vízbe, alaposan megmosakodni mielőtt belépünk a kádakba) remekül csökkentenek mindenfajta kockázatot a fürdőzők számára.

Választott onszenek[szerkesztés]

Kinoszaki Termálfürdő, Hjógo, képeslap körülbelül 1910-ből
Régi Curu-no-ju Fürdőház Njútó Onszen területén, Akita prefektúra
Téli fürdőzés Curu-no-ju roten-buroban Njútóban, Akita
Kurokava Onszen roten-buro Kjusuban
Japán makákók élvezik a roten-buro nyílt téri onszent a Dzsigokudani Majom Parkban
Jumura-onszen termálfürdős üdülőhelye és erdői Sin onszen, Hjógoban
Dógo Onszen termálfürdők (főépület) Macujamaban, Ehime
Ginzan Onszen Obanazavaban, Jamagata
  • Akagi, Gunma
  • Akaju, Jamagata
  • Arima Onszen, Kobe, Hjógo
  • Aszamusi Onszen, Aomori Prefektúra
  • Aszo, Kumamoto, híres onszen terület az Aszo Hegy mentén, ami egy aktív vulkán
  • Atami Onszen, Atami, Sizuoka, fontos onszen üdülőváros Tokió közelében
  • Avara Onszen, Avara, Fukui Prefektúra
  • Avazu Onszen, Komacu, Isikawa
  • Beppu Onszen, Beppu, Óita Prefektúra, híres a sokszínű fürdőiről
  • Dógo Onszen, Ehime Prefektúra
  • Futamata, Hokkaidó
  • Gero Onszen, Gero, Gifu, híres az ingyenes nyílt fürdőiről a Hida Folyó partján.
  • Getó Onszen, Ivate Prefektúra
  • Ginzan Onszen, Obanazava, Jamagata
  • Hakone, Kanagava, híres onszen üdülőváros Tokió közelében
  • Hanamaki, Ivate
  • Hiraju Onszen, Takajama, Gifu
  • Hokkava Onszen, Sizuoka
  • Ibuszuki Onszen, Kagosima Prefektúra
  • Ikaho Onszen, Ikaho, Gunma
  • Itó, Sizuoka
  • Ivaki Yumoto Onszen, Fukusima Prefektúra
  • Ivamuro, Niigita, híres onszenjeiről az Edo kor óta.
  • Dzsigokudani, Nagano Prefektúra
  • Dzsózankei Onszen, Hokkaidó
  • Kaike Onszen, Jonago, Tottori
  • Kakeju Onszen, Nagano
  • Kanzandzsi Onszen, Sizuoka
  • Katajamazu Onszen, Kaga, Isikava
  • Kavaju Onszen, Tanabe, Vakajama
  • Kindaicsi Onszen, Ivate
  • Kinoszaki, Hjógo
  • Kinugava Onszen, Tocsigi
  • Kurokava Onszen, Aszo, Kumamoto Prefektúra
  • Kuszacu Onszen, Gunma Prefektúra
  • Miszasza Onszen, Miszasza, Tottori Prefektúra
  • Nagaragava Onszen, Gifu, Gifu
  • Szavatari, Gunma Prefektúra
  • Sima, Gunma Prefektúra
  • Nanki-Kacuura Onszen, Nacsikacuura, Vakajama
  • Nanki-Sirahama Onszen, Sirahama, Vakajama Prefektúra
  • Naruko, Mijagi
  • Noboribecu, Hokkaidó
  • Nuruju Onszen, Kumamoto Prefektúra
  • Njútó Onszen, Akita Prefektúra
  • Onneju Onszen, Hokkaidó
  • Ófuka Onszen, Akita
  • Rjudzsin Onszen, Tanabe, Vakajama, egy Japán három híres szépítő onszenjei közül
  • Szabakoju Onszen, Fukusima Prefektúra, a legrégebbi közösségi onszen Japánban
  • Szakunami Onszen, Mijagi
  • Szenami Onszen, Niigita Prefektúra
  • Simabara, Nagaszaki
  • Simobe Onszen, Jamanasi Prefektúra
  • Siobara Onszen, Tocsigi Prefektúra
  • Suzendzsi, Sizuoka Prefektúra
  • Szóunkjo Onszen, Hokkaidó
  • Szukaju, Aomori Prefektúra
  • Szumatakjó Onszen, Sizuoka Prefektúra
  • Szuva, Nagano Prefektúra
  • Takanoju, Akita Prefektúra
  • Takaragava, Gunma, az egyik legnagyobb kültéri onszen Japánban
  • Takarazuka, Hjógo
  • Tara, Szaga
  • Tójako, Hokkaidó
  • Cubame Onszen, Niigata – híres az ingyenes nyitott vegyes fürdőiről
  • Cukioka Onszen, Niigita, Niigata Prefektúra
  • Curamaki Onszen, Kanagava
  • Unazuki Onszen, Kurobe, Tojama Prefektúra
  • Vakura Onszen, Nanao, Isikava Prefektúra
  • Jamanaka Onszen, Kaga, Isikava
  • Jamasiro Onszen, Kaga, Isikava
  • Jubara Onszen, Okajama Prefektúra, az egyik legnagyobb vegyes fürdő a Jubara gát tövénél
  • Judanaka Onszen, Nagano Prefektúra
  • Jufui, Óita Prefektúra
  • Jugavara, Kanagava Prefektúra
  • Jumura Onszen, (Sin Onszen, Hjógo)
  • Junogo Onszen, Okajama Prefektúra
  • Junokava Onszen, Hokkaido
  • Junomine Onszen, Tanabe, Vakajama, az UNESCO világörökségi Cuboju fürdője
  • Juzawa, Niigita
  • Zaó Onszen, Jamagata Prefektúra

Néhány hírneves onszen[szerkesztés]

A Beppu Onszen (別府温泉) egy termálfürdő csoport Beppu városában, Óitában, Japánban. A Beppu Onszen nyolc fő termálfürdő területre oszlik, melyet "Beppu Hatto" néven ismernek. A Beppu termálfürdők legfontosabb jelentősége a forrásainak gazdagságában rejlik. A kibocsátott víz mennyisége nem haladja meg az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkét, amely a világ legnagyobb meleg vizű forrása.

2909 meleg vízű forrás lyuk van a városon belül, és ez több, mint 10%-át adja a Japánban fellelhető 27644 meleg vízű forrásoknak, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2004-es felmérése alapján. A Beppu Városháza statisztikái alapján több, mint 130000 tonna forró víz áramlik a talajból minden nap. Ez a világon a második legnagyobb mennyiségben kibocsátott víztömeg, Japánban az első helyet foglalja el.

A Dógo Onszen (道後温泉) egy termálfürdő, Macujama városában, Ehime Prefektúrában, Sikoki szigetén, Japánban. Az egyik legrégebbi onszen termálfürdő Japánban, melynek történelme 1000 évvel ezelőttre nyúlik vissza. A fürdő meg van említve a Manjósúban (759-ben íródott), és a legenda szerint Sótoku herceg (574-622) is részesült a vízből.

A Dógo Onszen jelenlegi épülete Dogo Junomacsi első polgármestere, Iszaniva Jukija által lett megszervezve és 1894-ben építették. Három emeletre lettek építve a magasabb kapacitás érdekében, a fürdő megmaradt népszerűnek és csúcsidőben nagy a tömeg, mint például kora este, vacsora idő előtt.

A Jusinden egy fürdő szoba, ami kifejezetten a Császári Családnak van fenntartva. A Jusinden a fő épület keleti részén található. A Jusinden 1899-ben lett építve, a Momojama kor hagyományos építészeti stílusában. A Gjokuza no Ma egy fürdő szoba kizárólagosan a Császár használatára.

A Jubara Onszen Hakkei (湯原温泉) egy japán stílusú panzió, amely a hegyekben helyezkedik el, mely megőrizte Japán látképét évekkel ezelőttről. A fürdőket természetes forrásvíz jellemzi, amely gyengéd a bőrhöz, és több, mint 800 éve áramlik. Szemben a nagyteremmel, a 24 órás, vegyes, nyitott "Szuna-ju" fürdő érhető el, ingyenesen. A vendégek szintén élvezhetik a hegyi falvak ízeit, melyeket a főszakács készít el. Az ételek bővelkednek zöldségekben, melyek pikánsan vannak tálalva.

A Junomine Onszen (湯の峰温泉) egy különös kis panzió egy eldugott kis völgyben a megszentelt Kumano hegy szívében. A víz hétszer változtatja a színét egy nap. A Junomine Onszen 1800 évvel ezelőtt lett felfedezve, és úgy gondolják ez egyike Japán lerégebbi onszenjeinek. A Junomine Onszen szerves része, a több mint 1000 éves hagyománnyal rendelkező Kunomine zarándoklatnak. Japán onszen-kultúrában nagyon gazdag, de a Junominében tapasztalt erős kapcsolat a lélekkel példátlan. A forró vízzel való tisztálkodás a mai napig fennáll a Kumano Hongu Taisa-i tavaszi fesztivál ideje.

A Cuboju egy természetes kis kabin, melyet a patak formált, amely végigfut a Junomine Onszenen. Az emberek titkosan tudnak itt fürdőzni ezen a kis kövön legfeljebb 30 percen keresztül. Ez az egyetlen melegvízű forrás, amely az UNESCO oldalán is regisztrálva van. Párok körében is igen népszerű. A Cuboju fürdőt egy vagy két személy használhatja. Használata 770 jenbe kerül, nyitvatartási ideje 6:00-21:30. Fürdőruha, sampon és szappan használata nem megengedett.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Onsen című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Beppu Onsen című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Dōgo Onsen című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ezt a kifejezést gondosan el kell különíteni a skinship (スキンシップ; Hepburn: sukinshippu?) kifejezéstől, amely a fizikai kontaktusra utal, például a gyermek és az édesanya kapcsolata.
  2. Egy nagyon elszigetelt onszenben, ahol nincs lehetőség szappan használatára mielőtt belépnek a fürdőbe, az onszen használóktól elvárható, hogy legalább leöblítsék a testüket a fürdő vízével, mielőtt ténylegesen használnák azt.
  3. A jogsértő tetoválásokkal rendelkezők problémáját néha megoldhatja a ragtapasz."Onsen Warnings and Hassles"
  4. Tattoo in Japan: Tattoo in Japan. Boing Boing, 2009. december 22. (Hozzáférés: 2010. december 7.)
  5. Sunnypages - Tokyo reviews by English speakers. Sunnypages.jp. [2014. március 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 7.)
  6. Getting into hot water for health. The Japan Times. May 25, 2003.
  7. Hot Spring Treatment|Hot Spring Encyclopedia|ONSEN|BEPPU CITY|. City.beppu.oita.jp. (Hozzáférés: 2010. december 7.)
  8. H. Miyamoto (1997). „Molecular determination of infection source of a sporadic Legionella pneumonia case associated with a hot spring bath”. Microbiol Immunol. 41 (3), 197–202. o. DOI:10.1111/j.1348-0421.1997.tb01190.x. PMID 9130230.  
  9. Eiko Yabuuchi, Kunio Agata, Kansenshogaku zasshi (Kansenshogaku zasshi) (2004). „An outbreak of legionellosis in a new facility of hot spring Bath in Hiuga City”. Kansenshogaku zasshi 78 (2), 90–98. o. [2007. március 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. ISSN 0387-5911. PMID 15103899. (Hozzáférés: 2014. november 24.)  
  10. Onsen: know what you're getting into”, The Japan Times  
  11. a b Shinji Izumiyama (2003. július 1.). „Occurrence and Distribution of Naegleria Species in Thermal Waters in Japan”. The Journal of Eukaryotic Microbiology 50 (s1), 514–5. o. DOI:10.1111/j.1550-7408.2003.tb00614.x. PMID 14736147. (Hozzáférés: 2014. november 24.)  
  12. Yasuo Sugita, Teruhiko Fujii, Itsurou Hayashi, Takachika Aoki, Toshirō Yokoyama, Minoru Morimatsu, Toshihide Fukuma & Yoshiaki Takamiya (1999. május 1.). „Primary amebic meningoencephalitis due to Naegleria fowleri: An autopsy case in Japan”. Pathology International 49 (5), 468–70. o. DOI:10.1046/j.1440-1827.1999.00893.x. PMID 10417693. (Hozzáférés: 2014. november 24.)  

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Hot springs of Japan
A Wikimédia Commons tartalmaz Onszen témájú médiaállományokat.