Only a Northern Song

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Beatles
Only a Northern Song
Dal a Yellow Submarine albumról
Megjelent1969. január 13. (US)
1969. január 17. (UK)
FelvételekAbbey Road Studios, 2. stúdió
1967. február 13., 14., április 20.
StílusRock
Nyelvangol
Hossz3 perc 27 mp
KiadóApple Records
SzerzőGeorge Harrison
ProducerGeorge Martin
A(z) Yellow Submarine album dalai
Yellow Submarine
(1)
Only a Northern Song
(2)
All Together Now
(3)
SablonWikidataSegítség

Az "Only a Northern Song" című dalt George Harrison írta. Először az 1968-as Yellow Submarine című animációs filmben hangzott el, 1969 januárjában pedig a film zenéjét tartalmazó albumon is megjelent.

A dal alapját 1967. február 13-án, az éneket és a basszust február 14-én, az ütőhangszereket és a fúvósokat pedig április 20-án vették fel. Harrison egy óra alatt írta a dalt. Eredetileg a Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band című albumra szánták, de végül lehagyták, hogy több Lennon–McCartney-dal kerülhessen fel. Később úgy gondolták, hogy Harrison másik dala, a "Within You Without You" sokkal jobb ennél. A dal szövege magáról Harrisonról szól. Zenei formája és hangszerelése egyáltalán nem mindennapi: torzított hangú trombita, visszhangosított orgona, csőharangok és harangjáték is hallható.

Az egész dalban McCartney trombitál, a többiek mindenféle ütőhangszeren, orgonán és harangjátékon játszanak. A dal vége felé valaki (valószínűleg Ringo Starr) egy üstdobot üt, míg a többiek érthetetlenül beszélnek. 1996-ban, az Anthology 2-n megjelent a dal egy szerkesztett és kicsit felgyorsított változata a rájátszások nélkül (csak ének, basszusgitár, orgona és dob); ezen az ének egy másik felvétele hallható, így a szöveg is némiképp eltér az 1969-ben megjelent változattól. 1999-ig csak a dal mono változatához lehetett hozzájutni, ám a Yellow Submarine Songtrack című albumon már az újrakevert változat hallható.

A dalban Harrison elégedetlenségét fejezi ki a dallal kapcsolatban, minden szakaszt a címmel zár: „It's only a Northern song – Ez csak egy északi dal.” Harrison szerint ez a Beatles tagjainak szülővárosára, Liverpoolra, valamint a Northern Songs kiadóra vonatkozik. (A kiadóban Lennon és McCartney tulajdonostárs volt, Harrison pedig dalszerzői szerződést kötött.) A dalt kétféleképpen értelmezik: Harrison így gúnyolta ki Lennon és McCartney pszichedelikus zenéjét és dalszövegeit; egy másik értelmezés szerint arról szól, hogy Lennon és McCartney csak kevés dalt fogadott el Harrisontól az albumokra, ezt látszik alátámasztani a dalszöveg is: „It doesn't really matter what chords I play / What words I say or time of day it is / As it's only a Northern song – Nem számít, hogy mit játszom, hogy mit mondok vagy milyen nap van ma, mert ez csak egy északi dal.”

Közreműködők[szerkesztés]

Produkció[szerkesztés]