Online kaszinó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az online kaszinók – melyeket neveznek virtuális, illetve internetes kaszinóknak is – a hagyományos kaszinók interneten elérhető változatai. Az online kaszinók lehetőséget adnak a játékosoknak, hogy interneten keresztül játszhassanak. Az online kaszinók általában olyan esélyeket kínálnak, és olyan kifizetési struktúrával működnek, melyek nagyon hasonlóak a valódi kaszinókban tapasztaltakhoz [forrás?].

Az online kaszinók megfelelően programozott véletlenszám generátort használnak az online játékaikhoz (például félkarú rabló játékoknál). Az asztali játékoknál, mint például a blackjacknél, a házelőnyt a játékszabályokba építették be, így a kifizetések is a játékszabályok által kontrolláltak.

Ezen játékok megbízhatósága, az irántuk érzett bizalom gyakran kerül előtérbe, hiszen tisztaságuk kevésbé ellenőrizhető, mint a hagyományos játékoké.

Sok online kaszinó jól ismert és megbízható, hiteles vállalatoktól veszi, illetve kölcsönzi a szoftverét [forrás?]. Ezek a cégek például garantálják, hogy a véletlenszám generátor szoftverük valóban, 100%-ban biztosítja az egyes játékokban feltűnő számok, figurák vagy kártyalapok valóságban is tapasztalható véletlenszerű előfordulását.[forrás?]

Online kaszinótípusok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Általánosan három csoportba sorolhatók az online kaszinók, használati felületük alapján: ezek a web-alapú kaszinók, a letöltés-alapú kaszinók és az „élő” online kaszinók. Néhány online kaszinó több felületű szoftvert is működtet.

Web-alapú kaszinók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A web-alapú kaszinók olyan internetes honlapok, ahol a felhasználók anélkül játszhatnak kaszinójátékokat, hogy bármilyen szoftvert, programot le kelleme tölteniük számítógépükre. A böngészőprogramokban általában Macromedia Flash, Macromedia Shockwave vagy Java segédprogramok alatt futnak ezek a kaszinójátékok. Minden szükséges grafika, hang- és animáció ezeken a plugin-eken keresztül futnak. Néhány kaszinó ezen kívül HTML-es felületen is működtet játékokat.

Letöltés-alapú kaszinók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A letöltés-alapú kaszinójátékokhoz a kaszinó honlapjáról kell általában az adott játék szoftverét letölteniük a játékosoknak, és ezután fel kell telepíteni a számítógépükre a programot. Ez az online kaszinó program – böngészőtámogatás nélkül - csatlakozik használat közben a kaszinó szerveréhez, és ezen keresztül szolgáltatja az adatokat. Általánosságban kijelenthető, hogy ezek gyorsabban futnak, mint web-alapú társaik, mivel a grafikai és hang alkalmazások közvetlenül a számítógépen tárolódnak, így ezeket nem kell a programnak folyamatosan letöltenie az internetről. Másrészről a letöltés-alapú programok beüzemelése több időt és energiát vesz igénybe a játékos szempontjából, mivel le kell tölteni és telepíteni is kell az adott játék szoftverét. Továbbá fenn áll a lehetőség – ahogy bármilyen más, internetről letöltött alkalmazás esetében is -, hogy a program fertőzött és kárt tesz a számítógépben.

„Élő” online kaszinók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a legújabb online kaszinójáték típus. Az online játékos kamerán keresztül látja és hallja az elő krupiét, illetve egy chat alkalmazáson keresztül kommunikálhat is vele a játék során. Az élő krupiék erre a célra kialakított kaszinó stúdiókban vannak elhelyezve, szerte a világon, például Lettországban és Costa Ricán[1].

Játékkínálat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az online kaszinókban tipikusan az alábbi játékok találhatók meg:

Bónuszok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sok online kaszinó kínál befizetési („signup”) bónuszt új játékosai részére, amint megejtik első befizetésüket a kaszinóba. Általában a befizetésének „x” százalékát (50%, 100%, 200%) kaphatja meg a játékos e bónusz formájában, ahol egy felső maximális dollár érték is meg van adva. Ugyancsak megszabott a minimális befizetés összege és a fogadások (átforgatás) értéke is, mielőtt kifizetésre kerülne sor.

Például egy online kaszinó új játékosok részére 100%, 100 dollárig terjedő befizetési bónuszt kínál. További feltétel, hogy 25-ször fel kell tenni tétként a befizetés és a bónusz összeget. A fenti példában tehát ha 100 dollárt fizet be a játékos az online kaszinóba, 200 dollár lesz befizetése után a számláján összesen – a befizetés plusz a bónusz. Mielőtt a játékos kivehetné a pénzét, összesen 200 dollár × 25 = 5000 dollár értékben kell tétet raknia a kaszinóban.

Néhány kaszinó ezen kívül kínál befizetés nélküli bónuszokat is. Itt nem szükséges a befizetés a bónusz jóváírásához (elég a regisztráció), de itt is feltételekhez kötött a kifizetés. Természetesen ezek a bónuszösszegek általában jóval kisebbek, mint a befizetési bónuszok.

Készpénz (cashable) bónuszok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A legáltalánosabb online kaszinó bónusz-fajta a készpénz bónusz. Ehhez a bónuszhoz akkor jut hozzá a játékos, amikor teljesítette a bónuszhoz előírt feltételeket. Ha egy 100%-os, 100 dollárig terjedő bónuszhoz 2000 dollár lejátszási feltétel tartozik, akkor a játékos abban az esetben juthat hozzá a 100 dolláros bónuszösszeghez, ha már legalább 2000 dollár értékben tett téteket az online kaszinóban. Általában nem játszható ki a bónusz ruletten, baccarat-n, crapsen és sic bo játékokon, ugyanis ezeknél a játékos egyidejűleg tehetne tétet egymással ellentétes kimenetelre (például ruletten a piros és fekete mezőre is egyszerre), ami rontja a ház esélyeit. Gyakran az olyan játékok, melyeknél a ház előnye alapból elég alacsony – például blackjack és video póker, ugyancsak nem számítanak bele a bónuszba.

„Ragadós” (sticky) bónuszok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nem-készpénzes bónuszokat gyakran nevezik „ragadós bónuszoknak”. Ezekkel a bónuszokkal lehet fogadni, de nem lehet készpénzként kivenni a számláról. A fenti bónuszokhoz hasonlóan itt is vannak feltételek, amivel teljesíthető a bónusz.

Nagy előnye ennek a bónuszfajtának a készpénzes bónuszhoz képest, hogy hasonló körülmények között itt gyorsabban teljesíthetők a bónusz-feltételek, mivel nagyobb tétekkel lehet játszani.

Visszafizetési (cash back) bónuszok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a bónuszfajta a játékos elvesztett tétjei után jár. A játékos veszteségeinek egy részét ilyen visszafizetési bónusz formájában visszakaphatja. Például ha egy kaszinó 25%-os visszafizetési bónuszt kínál az adott hétre, abban az esetben minden játékos visszakapja az elvesztett tétjeinek 25%-át. Természetesen ha játékos az adott héten összességében nyert, nem jár neki ez a bónuszfajta. A visszafizetési bónuszok az online kaszinókban ritkák.

Comp pontok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ilyen pontokat általában valós kaszinókban lehet gyűjteni, de létezik online formában is. A játékok során gyűjtött comp pontokat a játékosok készpénzre, ajándéktárgyakra illetve egyéb nyereményekre válthatják be. Általában a feltett tétek és a comp pontok váltása elég alacsony és játéktípus függő. Például egyes slot gépeken minden feltett 10 dollár után 3 comp pont járhat, míg ugyancsak 10 dollár feltett tétért blackjacken már csak 1 comp pont járna. Általában az online kaszinó 100 comp pontért ad 1 dollárt. Ebben a példában tehát 0.3%-os a visszafizetési arány slot gépeken, és csupán 0.1% Blackjack-nél.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Online casino című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. kaszinó stúdiók, letöltve 2014.05.28.]