Online bíró

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az online bíró egy online számítógépes rendszer, amit az internetes programozói versenyeken használnak. De az ezekre való felkészülést is szolgálják, hiszen a korábbi évek feladatsorát tartalmazzák. Újabban pedig az informatika szakon vizsgákon, illetve dolgozatok írásánál is online bírót alkalmaznak.

A bíró lefordítja az adott programnyelven elküldött kódot és futtatja azt a feladathoz tartozó inputon. Ha a bírónak nem sikerül lefordítania a kódot, vagy futás közben hiba lesz, akkor hibajelzést küld a felhasználónak, ez sokféle lehet. Leggyakoribb hibajelzések angol nyelven megadott rövidítésekkel:

  • CE: nem tudja a bíró lefordítani a kódot
  • TLE: azaz a megadott időnél többet használ a program, mint amennyit a bíró megenged
  • MLE: memória korlát túllépése
  • RTE: futási hiba, általában nem definiált tömbelemre való hivatkozás
  • PE: az output nagyjából rendben van ilyenkor, de van néhány felesleges üres/plusz sor például benne, illetve

néhány space karakter hiányzik, vagy több van benne, mint kéne

  • WA: rossz válasz a megadott inputra

Ha sikerült lefordítani a kódot, és lefut a program, akkor a bíró már csak az előre kiszámított eredmény összehasonlítja a program által megadottal, ha egyezik, akkor AC üzenetet küld, azaz elfogadta a kódot.

A megadott honlapokon a problémák között rengeteg átfedés van, hiszen ugyanazokból a versenyekből tartalmazzák a problémákat, így nem is nagyon éri meg mindenhol regisztrálni, programozás gyakorlásához bőven elég 2-3 helyen.

Néhány online bíró:

További információk[szerkesztés]