Ogbomosho

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ogbomoso szócikkből átirányítva)
Ogbomosho
Közigazgatás
Ország Nigéria
ÁllamOyo
Irányítószám210101
Népesség
Teljes népesség1 032 000 fő (2010)
Földrajzi adatok
Tszf. magasság329 m
IdőzónaCET (UTC+1)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 8° 08′, k. h. 4° 15′Koordináták: é. sz. 8° 08′, k. h. 4° 15′
A Wikimédia Commons tartalmaz Ogbomosho témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Ogbomosho város Nigériában, Oyo szövetségi államban. Lakossága elővárosokkal 1,2 millió főnek volt becsülve 2005-ben.[1]

A 17. században alapított, joruba hagyományokat követő törzsi város forgalmas ipari központtá vált. Kereskedelmi és élelmiszeripari központ, a környék mezőgazdasági terményeinek (gyapot, dohány stb.) feldolgozója. Jelentős még a textilipara és a lábbelik készítése.

Fő látnivalói közé tartozik a Nagy Mecset és a 17. századi városfal maradványai.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.ogbomosodiocese.org Archiválva 2008. december 7-i dátummal a Wayback Machine-ben Ogbomoso Missionary Diocese. Hozzáférés ideje: 1 April 2007.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Ogbomosho című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként. Ez a szócikk részben vagy egészben az Ogbomosho című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Readers Digest: Guide to Places of the World, 1995