Obi-Wan Kenobi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Obi-Wan szócikkből átirányítva)
Obi-Wan (Ben) Kenobi
Csillagok háborúja-szereplő
Obi-Wan Kenobi Alec Guinness megformálásában
Obi-Wan Kenobi Alec Guinness megformálásában
Megjelenési információk
Első megjelenéseCsillagok háborúja I: Baljós árnyak
Utolsó megjelenéseCsillagok háborúja IV: Egy új remény
(a későbbi részekben már csak erőszellemként tér vissza)
Távozásának okaerőszellemmé vált
MegalkottaGeorge Lucas
Megszemélyesítője
Obi-Wan (Ben) Kenobi adatai
BeceneveObi-Wan, Obi, Ben
ÁlneveBen Kenobi
Fajaember (Csillagok háborúja)
Nemeférfi
SzületettY. e. 57, Stewjon bolygó (kánon)
Elhunyt0, (Első Halálcsillag, Darth Vader halálos csapása előtt erő szelemmé vált. Lényegében nem halt meg, hiszen erő szellemként örökké élhetett.)
KépességeiErő használata
FoglalkozásaJedi lovag, Jedi mester, Jedi generális, tábornok
TitulusaMester
ÉlettársaSatine Kryze
VallásaJedi
FrakcióJedi rend, Galaktikus Köztársaság, Felkelők Szövetsége
Mester(ek)Qui-Gon Jinn (Jedi mester)
Tanítvány(ok) Anakin Skywalker
Luke Skywalker
A Wikimédia Commons tartalmaz Obi-Wan (Ben) Kenobi témájú médiaállományokat.

Obi-Wan Kenobi George Lucas Csillagok háborúja univerzumának szereplője. Az előzmény trilógiában Ewan McGregor, az eredeti trilógiában Alec Guinness alakítja.

Életútja[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Baljós árnyak[szerkesztés]

Az ifjú Obi-Wan Qui-Gon Jinn Jedi mester tanítványa volt a Galaktikus Köztársaság idejében. Amikor a Kereskedelmi Szövetség blokád alá vette a Naboo bolygót, a köztársaság főkancellárja követekként odaküldte őket. A tárgyalás sikertelensége után rövid tűzharcba keveredtek a Padmé Amidala királynőt őrző szövetségi droidokkal, majd megszöktették az uralkodónőt, és a királyi űrhajón Coruscant felé vették útjukat. Közben le kellett szállniuk a félreeső Tatuin bolygón, mert űrhajójuk megsérült, itt találkoztak először Anakin Skywalkerrel, akiről Qui-Gon úgy vélte, ő a Kiválasztott. Obi-Wan sosem szívelte, hogy mestere meggondolatlanul és szenvedélyesen pátyolgat idegen életformákat, ezért némi gyanakvással fogadta, amikor Qui-Gon magához vette a fiút.

Coruscanti tárgyalásaik eredménytelenségét követően részt vettek a Naboo visszafoglalásában, amikor is Obi-Wan legyőzte mestere gyilkosát, a sith Darth Mault, és megígérte a haldokló Qui-Gonnak, hogy Jedi lovagot farag az ifjú Skywalkerből, akár a Jedi Tanács döntése ellenére is. A nagytiszteletű testület legbölcsebb tagjuk, Yoda ellenvetésétől függetlenül megadta az engedélyt Obi-Wan számára.

A következő tíz évben Anakin és Obi-Wan számos kalandot vészeltek át együtt a klónháborúk ideje alatt, a Jedi Tanács megbízásából sokszor helyreállították a Galaktikus Köztársaság békéjét.

A klónok támadása[szerkesztés]

Obi-Wan Kenobi A klónok támadása c. filmben (Ewan McGregor)

Ezután azonban merényletet követtek el Padmé Amidala ellen – aki időközben szenátor lett –, és a Jedi Tanács Obi-Want és Anakint rendelte mellé testőrnek. Kenobi azonban túllépve hatáskörén, felfedezi, hogy egy peremvidéki bolygón, a Kaminón titokzatos klónhadsereg van születőben. Személyesen utazik el a planétára, és szemügyre veszi az alakulatokat, amelyek a közelgő polgárháborúban a Köztársaság oldalát erősítik majd a szeparatista erők ellen. A Geonosis bolygón Kenobi ismét találkozik Anakinnel és Padmé Amidalával, akik időközben fogságba estek. Dooku gróf, a szeparatisták titokzatos vezetője, a renegát Jedi egy óriási arénában kívánja kivégeztetni őket. Mielőtt erre sor kerülne, kétszáz Jedi lepi el az amfiteátrumot, majd megérkeznek az első klónegységek is, hogy vereséget mérjenek a szakadárok haderejére. Obi-Wan és Anakin ezután vállvetve harcolnak a klónháborúban a Köztársaság oldalán, 3 éven keresztül.

A Sith-ek bosszúja[szerkesztés]

Erőfeszítéseik igazolódni látszódnak, amikor a háború harmadik évében legyőzik Dooku grófot (Darth Tyranus), és kiszabadítják Palpatine kancellárt fogságából. A klónháború azonban csak álca volt, és Palpatine hamarosan kihasználja a klónsereget a Jedik ellen. Obi-Wan az Utapaun megöli a veszedelmes Grievous tábornokot, majd, miután saját egységei támadják meg, Bail Organa szenátor hajójára, a Tantive IV-re menekül. A Coruscanton ezalatt a Sötét oldalra átállt Anakin Skywalker, Kenobi egykori padawanja lemészárolja a coruscanti jedi növendékeket, a Templom lakóit, Palpatine kancellár pedig, aki később Darth Sidious néven vált ismertté, megalapítja az Első Galaktikus Birodalmat.

Obi-Wan Yodával együtt behatol az üresen hagyott Jedi Templomba, megzavarják a még életben maradt Jediket visszacsalogató hívóüzenetet. Kenobi itt szembesül azzal, hogy Anakin végleg a Sötét oldalt választotta. Yodával megegyeznek, hogy míg Kenobi egykori barátjával ütközik meg, addig bajtársa felkeresi Darth Sidioust. Obi-Wan tudja, hogy Padmé és Anakin régóta szerelmesek egymásba, így a szenátornőtől érdeklődik Anakin holléte felől. Végül Padmé segítségével jut el a Mustafarra, ahol megtalálja a bukott Jedit, és egy hosszadalmas párbaj során legyőzi. Anakin Darth Vader néven születik újjá, és bosszút esküszik Obi-Wan Kenobi ellen. Obi-Wan ezután a Tatuin bolygón telepedik le, Padmé és Anakin közös fiát, Luke-ot Owen Larsnak, Anakin mostohatestvérére, lányukat, Leiát pedig Bail Organa szenátor gondjaira bízza. Az elkövetkezendő húsz évet tanulással tölti Yoda felhívására Qui-Gon Jinn segítségével. A cél, hogy Obi-Wan Kenobi kitanuljon egy, csak a jedik számára elérhető erőképességet, az erőlélekké válást – erre a képességre később lesz szüksége. Nevét Ben Kenobira változtatja, hogy a sithek ne találjanak rá. Eltelik húsz év…

Egy új remény[szerkesztés]

Leia Organa hologramüzenetet küld R2-D2 segítségével Obi-Wannak, arra kérve, hogy mihamarabb juttassa el a robot memóriaegységeibe rejtett terveket az Alderaanra. Obi-Wan tanítványául fogadja Luke Skywalkert, és átadja neki Anakin fénykardját. Azt mondja Luke-nak, hogy apját Darth Vader ölte meg. Ezt követően Obi-Wan, Luke és a robotok elindulnak, hogy egy pilótát keressenek, aki elviszi őket az Alderaanra, majd ráakadnak Han Solo-ra, aki jutalom fejében vállalja a fuvart. Mivel a bolygót időközben megsemmisítették a birodalmiak, a terveket nem tudják eljuttatni a lázadóknak. A halálcsillag pedig beszívja Solo teherszállítóját, de sikerül elrejtőzniük a katonák elől.

Obi-Wan előre megy, és útközben találkozik Darth Vaderrel, hajdani tanítványával, majd párbajozni kezdenek, de ezúttal Vader győzedelmeskedik.

A Birodalom visszavág[szerkesztés]

Bár Obi-Wan halott, az Erő segítségével további kapcsolatot tart fenn Luke-kal, további tanulmányok folytatására pedig Yoda mesterhez irányítja őt. Miután Luke, Yoda tanításainak köszönhetően jobban megismeri az Erő útjait, a jövőbe tekintve meglátja barátai, Han Solo és Leia szenvedését, el akar menni a Bespin bolygón lévő Felhővárosba segíteni nekik, de Obi-Wan óva inti, hogy ha haraggal küzd Vader ellen, nemcsak veszíthet, de el is bukhat a sötét oldalra. A bukás nem következik be, de a vereséggel kapcsolatban Obi-Wannak igaza volt, Luke elveszíti egyik karját párbajban. Párviadaluk közben Vader felvilágosítja a fiút arról, hogy ő az apja, és ajánlatot is tesz neki: pusztítsák el az Uralkodót, és uralják ketten a Birodalmat. Luke azonban nem fogadja el a lehetőséget, inkább egy aknába veti magát, ahol egy szellőző beszívja, és kiveti Felhőváros légterébe. Itt a Millennium Falcon legénysége megtalálja, majd elmenekülnek az üldöző birodalmi légierő elől.

A Jedi visszatér[szerkesztés]

Luke tudomására jut, hogy igazi apja Darth Vader. Obi-Wan elmeséli a fiúnak, hogy apja Anakin Skywalker, aki hajdanán Jedi volt, és később átállt a sötét oldalra, és felvette a Darth Vader nevet. Továbbá tudomására hozza, hogy annak idején ő rejtette el apja és az Uralkodó elől. Majd választ ad Luke kérdésére, hogy a Yoda által említett „másik Skywalker” a fiú ikerhúga. Luke rájön, hogy az a lány csakis Leia lehet, amit Obi-Wan meg is erősít, de figyelmezteti a fiút, hogy próbálja kontrollálni az érzelmeit, melyeket Vader és az Uralkodó könnyen kihasználhatnak. Később, a Birodalom legyőzése után jelenik meg utoljára, elköszönni régi barátjától: „Az Erő legyen veled, míg legközelebb találkozunk!”

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Megszemélyesítői[szerkesztés]

Fiatalon[szerkesztés]

Ewan McGregor skót színész, aki a Trainspotting és a Moulin Rouge! című filmekkel vált igazi nemzetközi sztárrá. A Star Wars előzetes trilógiájában alakította az ifjú Obi-Wan Kenobi szerepét, sokat tanulmányozva a nagy előd, Guinness gesztusait és játékstílusát.

Idősen[szerkesztés]

Sir Alec Guinness brit színész, aki a Híd a Kwai folyón című filmért Oscar-díjat nyert. Az angol színjátszás és mozi legendás generációjának tagja. A Star Wars klasszikus trilógiájában játszotta a Jedi mester szerepét, az első megjelent darabban (Egy új remény) nyújtott felejthetetlen alakításáért Oscar-díjra jelölték. Olyan filmek fűződnek még a nevéhez, mint a Betörő az albérlőm, a Doktor Zsivágó, vagy A Római Birodalom bukása.

Magyar hangja[szerkesztés]

Filmek[szerkesztés]

Előzmény trilógia[szerkesztés]

Az Előzmény trilógia mind három részében (Baljós árnyak, A klónok támadása, A Sith-ek bosszúja) Anger Zsolt adta hangját a karakternek.

Eredeti trilógia[szerkesztés]

Az Új reménynek, három szinkronja készült. Mindegyik szinkronban (1984, 1995, 1997) Szabó Ottó szólaltatta meg a jedit. A következő résznek, A Birodalom visszavágnak is három magyar szinkronja készült. Az elsőben (1981) Bács Ferenc, a másodikban (1995) és a harmadikban (1997) Szabó Ottó volt a hangja. A Jedi visszatérnek szintén három szinkronja készült; az elsőben (1992-93) Bálint György, a másodikban (1995) és a harmadikban (1997), az előző részekhez hasonlóan, Szabó Ottó kölcsönözte a mesternek hangját.

Folytatás trilógia[szerkesztés]

A VII. részben, Az ébredő Erőben, mikor Rey-nek látomása van, akkor hallhatjuk egy kis időre mester hangját, mind fiatalon, mind idősen. Ekkor egyelőre azonosítatlan személyek szinkronizálták. Az utolsó Jedikben a karakter nem szerepelt. A IX. részben, Skywalker korában ismét megszólal mindkét színész hangján.

Animációs filmek, sorozatok[szerkesztés]

A klónok háborúja (2003-2005)[szerkesztés]

A II. és a III. között játszódó 3 évados rajzfilm-sorozatban – melyet 2003 és 2005 közt vetítettek – Anger Zsolt volt a fiatal mester magyar hangja.

A klónok háborúja (2008)[szerkesztés]

A 2008-ban bemutatott animációs filmben, mely az első olyan Csillagok háborúja film volt, amit nem a 20th Century Fox forgalmazott, szintén Anger Zsolt szinkronizálta a Jedit.

A klónok háborúja (2008-2014, 2019)[szerkesztés]

A 2008-as Klónok háborúja filmből kinövő, 2008-tól 2014-ig futott sorozat 6 évadot élt meg. Az első évadtól az ötödikig Anger Zsolt, a hatodik évadban már Haagen Imre szólaltatta meg a karaktert.

Lázadók (2014-2018)[szerkesztés]

A III. rész és a IV. rész közt játszódó sorozatban, melynek eddig 4 évada van, az első évadban Anger Zsolt, míg a harmadikban már Haagen Imre szinkronizálja a karaktert.

Megjelenések[szerkesztés]

Filmográfia[szerkesztés]

Filmek[szerkesztés]

Sorozatok[szerkesztés]

Animációs filmek, sorozatok[szerkesztés]

Játékok[szerkesztés]

Helyek[szerkesztés]

Bibliográfia[szerkesztés]

Filmek könyvváltozata[szerkesztés]

Egyéb könyvek[szerkesztés]