ORP Gryf (1936)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
ORP Gryf
HajótípusAknatelepítő hajó
Névadógriff
ÜzemeltetőA Lengyel Haditengerészet zászlaja Lengyel Haditengerészet
Hajóosztálynincs
Pályafutása
ÉpítőChantiers et Ateliers A. Normand (Le Havre)
Megrendelés1934. május 11.
Építés kezdete1934. november 14.
Vízre bocsátás1936. november 29.
Szolgálatba állítás1938. február 27.
Szolgálat vége1947. február 17.
SorsaElsüllyedt, majd kiemelték és eladták ócskavasnak.
Általános jellemzők
Vízkiszorítás2227 t
Hossz103 m
Szélesség13,06 m
Merülés3,6 m
Sebesség20 csomó (37 km/h)
Hatótávolság17 600 km 14 csomós (26 km/h) sebesség mellett
Fegyverzet
  • 6 db 120 mm-es ágyú
    (2 × 2, 2 × 1)
  • 4 db 40 mm-es légvédelmi ágyú (2 × 2)
  • 4 db 13,2 mm-es ágyú (2 × 2)
  • 8 db tengeri akna-vető (600 akna)

Legénység162 + 60 fő
A Wikimédia Commons tartalmaz ORP Gryf témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az ORP Gryf (magyarul Griff), a Lengyel Haditengerészet egyik aknatelepítő hajója volt, melyet 1939-ben, a Lengyelország elleni német támadás idején süllyesztettek el. A Gryf azon két hajó egyike volt, melyet nem menekítettek át Nagy-Britanniába a Peking hadművelet keretében, még a német támadást megelőzően. A másik ilyen hajó az ORP Wicher volt. A hajó a második világháború elején, 1939. szeptember 3-án süllyedt el Hel kikötőjében.

Története[szerkesztés]

A Gryf építését a francia Chantiers et Ateliers A. Normand Le Havre-i hajógyárában kezdték építeni 1934-ben. Vízre bocsátására 1936. november 29-én került sor. A hajót francia tervek alapján, de a lengyel előírások szerint építették. A hajót olyan aknatelepítő hajónak szánták, melynek fegyverzete szinte eléri a rombolók szintjét. Az aknatelepítő hajót két darab, egyenként 6000 lóerős Sulzer 8SD48 motor hajtotta, így a Gryf végsebessége elérte a 20 csomót, mellyel méretéhez képest gyors hajónak számított. 17 600 km-es hatótávolsága szintén viszonylag nagynak volt mondható. Mivel a Lengyel Haditengerészet nem volt túl nagy, más országoknak pedig nem volt szüksége ehhez hasonló hajóra, a Gryf, osztályának egyetlen hajója maradt. A második világháború előtt a Gryf kiképzőhajóként is szolgált, így legénysége mellett további 60 tanuló, vagy nem hivatásos tiszthelyettes is helyet kaphatott.

Háborús szerepvállalása[szerkesztés]

Az ORP Gryf megmaradt lövege a gdyniai Lengyel Haditengerészeti Múzeumban
Az ORP Gryf egyetlen megmaradt lövege hátulról

1939. szeptember 1-jén, több hadihajóval egyetemben, a Gryf is elhagyta a gdyniai kikötőt, hogy részt vegyen a Rurka hadműveletben. A sikertelen hadművelet célja az lett volna, hogy elaknásítsák a Gdański-öböl bejáratát. Miután a hajókat feltöltötték tengeri aknákkal, a hajóraj - a Wicher és több kisebb hajó kíséretében - elindult a Hel-félsziget irányába. Útközben a hajókat egy 33 Ju 87B zuhanóbombázóból álló német repülőszázad támadta meg. A támadás során - melyet később Gdański-öbölbeli csataként neveztek - a Gryfet is eltalálták. Bár a sérülések nem voltak nagyok, a legénység 22 tagja életét vesztette, köztük a hajó kapitánya, Stefan Kwiatkowski őrnagy is. Helyettese, Wiktor Łomidze kapitány úgy döntött, hogy az összes tengeri aknát dobják a vízbe, mert attól tartott, hogy azok berobbannak. Ezt követően a hajó a heli kikötő felé indult, ahol később úgy döntöttek, hogy a Gryfet úszó légvédelmi ütegként használják a kikötő védelmére.

1939. szeptember 3-ának reggelén a ORP Gryfet és az ORP Wichert két német romboló támadta meg. Az egyik a Günther Lütjens ellentengernagy parancsnoksága alatt álló Z1 Leberecht Maass, a másik pedig a Z9 Wolfgang Zenker volt. A lengyel hajók és parti ütegek visszaverték a támadást. A támadás során a Gryfnek sikerült eltalálnia a Leberecht Maast, aminek következtében 4 német tengerész meg is halt. Az ütközetben viszont a Gryf is könnyebben megsérült. A nap későbbi részén a lengyel hajók további három német légitámadást szenvedtek el, melyek során a Gryf már komolyabb sérüléseket is szerzett, majd részlegesen el is süllyedt a kikötőben. Szeptember 5-re a hajón keletkező tüzeket eloltották, valamint a taton lévő 120 mm-es lövegeket leszerelték és a partra helyezték, hogy parti ütegként tovább használják őket. A lövegek a Hel-félsziget védelmi rendszerének részeként a 34-es parti üteg nevet kapták.

1939 novemberében, a lengyelországi hadműveleteket követően, a németek kiemelték a hajót és egy Jastarnia közeli partszakaszra vontatták, ahol tüzérségi célpontként használták. A második világháborút követően a Lengyel Légierő is célpontként hasznosította a hajóroncsot. 1957-ben úgy döntöttek, hogy a roncsot kiemelik. 1960-ra a kiemelést befejezték, a megmentett darabokat pedig bezúzták.

Források[szerkesztés]

  • Peszke, Michael Alfred. Poland's Navy, 1918-1945. New York: Hippocrene Books. p. 37. ISBN 0-7818-0672-0. OCLC 42140002.