Növénytelepítés tervezése

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Növénytelepítés tervezése[szerkesztés]

A növények kiültetésének tervezése része a kerttervezésnek, de itt máson van a hangsúly és más a megközelítés. Ez a munka tervezői döntéseket igényel, magas szintű kertészeti, ökológiai és kulturális ismeretekkel. A növényzet elrendezésének két fő megjelenési formája van: a formális, avagy mértani növénytelepítés és a természetes hatású, avagy tájképi növénytelepítés.

A növénytelepítés tervezés története[szerkesztés]

A növénytelepítés története a kertészkedés és a kerttervezés történetének tartozéka. A régi kertekben a növénytelepítés általában többféle kiültetésből állt: orvosi célból ültetett gyógynövényekből, fogyasztásra szánt zöldségekből és díszítésként ültetett virágokból. A pusztán esztétikai célzattal ültetett telepítések a reneszánsz után terjedtek el, és a késő reneszánsz festményeken és alaprajzokon már megfigyelhetők. A kiültetés formája geometrikus volt és a növényeket úgy ültették ki, hogy azok ismétlődő mintákat alkottak. Keleten a természetet utánzó növénytelepítés Kínában már Kr.e. 200 körül megjelent. Nyugaton a növények természetes hatású csoportokba rendezése a tájképi kert stílussal párhuzamosan alakult ki és festői összhatásra törekedett.

A növénykiültetési terv[szerkesztés]

A növénykiültetési terv konkrét útmutatást ad arról, hogy hogyan kell a talajt az ültetéshez előkészíteni, hova és milyen növényfajokat kell kiültetni, milyen méretű növényeket és milyen ültetési tőtávolságot kell használni, valamint, hogy a kivitelezés után milyen fenntartási munkák szükségesek. Magánkertek tulajdonosai nemcsak kiültetési célból használhatnak növénytelepítési terveket, de tervezési ötletek szerzésére, és a kiültetett növényanyag nyilvántartására is. A növénytelepítési stratégia a tervezés hosszú távú stratégiája, amely különböző típusú vegetációk telepítésével és fenntartásával foglalkozik a kertben vagy a tájban.

Kertészeti kivitelezés[szerkesztés]

A növénytelepítést a kert tulajdonosa, közvetlenül alkalmazott kertészek, vagy egy kertépítő cég végezheti. A kertépítő kivitelezők a kert- vagy környezettervező által készített tervek és kiírások alapján dolgoznak.

Irodalom[szerkesztés]

  • Gertrude Jekyll: Colour schemes for the flower garden (1914)
  • Richard L. Austin: Elements of Planting Design (Wiley, 2001)
  • Nick Robinson, Jia-Hua WuThe: Planting Design Handbook (Ashgate, 2004)
  • Piet Oudolf, Noel Kingsbury: Planting Design - Gardens in Time and Space (Timber Press, 2005)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]