Németh Ferenc (versenylovas)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Németh Ferenc
Született1927. február 13.
Elhunyt2010. december 21. (83 évesen)
A Wikimédia Commons tartalmaz Németh Ferenc témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Koszorúzás Imperiál szobránál
Középen Németh Ferenc és Aperianov Zakariás[1]
Németh Ferenc L. P. Lopez-zel
és Aperianov Zakariással
[2]

Németh Ferenc (Sármellék,[3][4] 1927. február 13.[5]Budapest, 2010. december 21.)[6] magyar versenylovas, lóidomár, tréner, Imperiál egykori lovasa.

Életút[szerkesztés]

Kezdetek[szerkesztés]

Egy szegény paraszti, kilencgyermekes család szülöttje. Édesapja télen, a befagyott Balatonon nádvágással próbált jövedelemhez jutni.[7] Így került ismeretségbe egy nádkereskedővel, aki bejáratos volt a milánói lovaskörökbe. A 15 éves, "csenevész" kisfiút (alig 33 kiló) azonnal magával akarta vinni az észak-olasz metropolisba, édesapja ezt nem engedte. Hozzájárulását adta viszont az alagi munkavállaláshoz, ahol egyik leány testvére "szolgálatban" volt.

1942. február 5-én, ifj. Gombolai Ferencnél, lovász fiú státuszban szerződést kapott. A "Honvéd" istálló, Binder Ottó huszár tábornok parancsnoksága alatt, a Réti Pályán állt. Vele együtt került alkalmazásba Bagyánszky Gábor is.

Pályafutása[szerkesztés]

Lovaglási engedélyt (sík és gátversenyekre is) 1944-ben kapott. Először június 4-én az Alagi Díj napján ülhetett nyeregbe. Illusztris társaságba került. A versenyt nyerő Keszthelyi István mellett, csupa nagy név: Gutai János, Klimscha Albert, Gill, Szentgyörgyi István, Szokolai István és Papdopulos voltak ellenfelei. A Petárda[1] névre keresztelt kancával, helyezetlen maradt. Az első sikereit gátversenyeken érte el. Darázsfészek nevű lovával ünnepelték először győztesként.

A háború pályafutásából két évet vett el. 1946. július 6-án rendezték az első versenyt, a Budapest Galopp Versenypályán. Abrakti nevű kancával győzelemmel ünnepelte ezt a napot. A Hadseregi istállóban Cánth idomár keze alatt dolgozott. 1952-ben nyerte 60. versenyét. Ugyanebben az évben zsoké minősítést kapott.

Legnagyobb ellenfele a súlya volt. Az akadályversenyzést is nagyobb fizikai igénybevétel érdekében folytatta a galopp lovaglás mellett. Ő volt az egyik legeredményesebb a magyar lovasok között, a Pardubicei világhírű akadályversenyen. Tiszteletére háromszor játszották el a magyar himnuszt.

Összesen 270 győzelmet aratott. Ismertsége leginkább Imperiálhoz köthető, a lóval tíz győzelmet szerzett.[5][6] Külföldön tíz győzelmet aratott.[5] Több hazai és nemzetközi nagydíj mellett három derbyt nyert (1958: Mormota[2], 1963: Imperiál, 1965: Regény[3]).[5][6] Imivel[4], Imperiál apjával a Szocialista Országok Kupáját is megnyerte.[5]

Több díjat nyert: Többek között a St. Leger Díjat, Ménesek Nagydíját, Köztársasági Díjat, Osztrák Díjat, Nemzeti Díjat, Alagi Díjat.

Lovas pályafutása befejeztével, 1968-tól[5] trénerként kezdett el dolgozni. Tunguz[5] és Bűvölő nevű lovaival idomárként szinte az összes nagydíjat megnyerte, köztük a derbyt is.[5] Bűvölővel [6] megszerezte az „év lova” címet.[6]

Magánélet[szerkesztés]

Feleségével, Sára Veronikával a lóversenypályán ismerkedtek meg. Ötven évig éltek boldog házasságban.

A legendás zsoké a Kincsem Park melletti lovas kolónián lakott. Nemcsak a közelség miatt volt minden verseny látogatója, évekig hivatalos személyisége is. A kevesek által követett etikett szerint öltözve, kékes-szürke öltönyében bárkivel beszédbe elegyedett, csak tanácsot nem adott senkinek, ő maga sem fogadott soha.

2010. december 21-én a vásárlásból hazafelé tartva, a jeges úton végzetes balesetet szenvedett. Nagy sikereinek színhelye közelében érte a halál. A 2011-es ügető szilveszteren már nem lehetett jelen, nem gratulálhatott Az év galopp lova (Tutanhamon) tulajdonosának, mint ahogyan tette ezt egy évvel korábban, Steady As A Rock esetében.

Epilógus[szerkesztés]

Elmondása szerint sohasem fogadott, „pedig ha megtette volna, milliomos lehetne a kisnyugdíjas státusz helyett”:[3]

– Van valami tutija? - kérdezi Feri bácsit egy megrögzött fogadó a lovin.

– Hogy ne lenne, de soha sem adok tippet, sőt magam sem fogadok. Nem lenne becsületes, pedig ma is betéve tudom melyik ló és hajtó esélyes - mondja az idős zsoké. Negyven két éve zsíros szerződést tettek elé Svédországban, de ő maradt, noha sok zsoké disszidált és lett milliomos külföldön. Az ötvenhatos forradalom alatt pont Imit lovagolta be, amikor lőni kezdték a Lovit. Élete kockáztatásával menekítette a mént Alagra. Akkor még nem tudta senki, hogy ez a csődör lesz a legendás Imperiál apja.

– Németh Ferenc[3]

A búcsú[szerkesztés]

2011. január 10-én a Kincsem Park-ban, Imperiál szobránál búcsúztatták barátai, pályatársai és tisztelői. A legendás sportemberre Dr. Gaál Szabolcs és Dr. Prutkay János emlékezett.

Hamvait legendás lova szobránál és szülőfalujához közel, Garabonc temetőjében helyezték el.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 2009. szeptember 6. Koszorúzás az Imperiál díj után, a névadó szobránál. A kép bal szélén Varga Zoltán, a győztes Steady As A Rock lovasa
  2. A felvétel 2009 szeptember 6-án készült. Lopez a Kincsem díj győztesét, Ryan-t lovagolta.
  3. a b c -gj-: "Sárba taposta a szovjet elvtársak kedvenceit". stop.hu, 2007. július 28. (Hozzáférés: 2010. december 28.)[halott link]
  4. Imperiál zsokéja – Sárba taposta a szovjet elvtársak kedvenceit. lovasok.hu. [2011. január 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 28.)
  5. a b c d e f g Hajdu Bíborka: Németh Ferenc és Imperiál. lovasok.hu. (Hozzáférés: 2010. december 28.)
  6. a b c d Elhunyt Imperiál egykori lovasa. Sport Géza, 2010. december 21. (Hozzáférés: 2010. december 28.)
  7. Dr. Gaál Szabolcs visszaemlékezése alapján; Magyar Turf 2010. - 89/56. szám, 24-25. oldal. A szócikk elsődleges forrása.

További információk[szerkesztés]

  • Lovas Lovasportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap