Nyomd el!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nyomd el!
South Park
7. évad, 13. epizód
Eredeti címButt Out
ÍróTrey Parker
RendezőTrey Parker
Gyártási szám713
Első sugárzás2003. december 3.
Első sugárzás Magyarországon2005. április 7.
Kronológia
ElőzőAmit tudni akarsz a mormonokról
KövetkezőElkenődve
A South Park epizódjainak listája

A Nyomd el! (Butt Out) a South Park című amerikai animációs sorozat 109. része (a 7. évad 13. epizódja). Elsőként 2003. december 3-án sugározták az Egyesült Államokban. A cselekmény szerint a főszereplő gyerekeket dohányzáson kapják, de ők a büntetés elkerülése végett a dohánygyárakra terelik a figyelmet. Hazugságuk miatt azonban hamarosan számos bonyodalommal kell szembenézniük.

Rob Reiner amerikai filmrendezőt és antidohányos aktivistát számtalanszor kifigurázzák a történet során.[1] Az epizód a dohányzás kérdéskörében az egyéni felelősség elfogadását hangsúlyozza, nem pedig a dohánygyárakat és az egyéb külső erőket (pl. média) vádolja. Ironikus módon a cselekmény során a dohánygyár dolgozóit józan gondolkodású, kellemes embereknek mutatják be, míg az antidohányosokat visszataszítónak és elitistának ábrázolják.[2]

A cselekmény kigúnyolja az egyes South Park-epizódok szokásos felépítését is. A főszereplő gyerekek bajba sodorják magukat, ezért vitát gerjesztenek a városlakók és egy nemzetközi érdekeltségű csoport (jelen esetben az antidohányosok) között, hogy a büntetést elkerülhessék. Végül ebből a konfliktusból levonják a tanulságot.

Cselekmény[szerkesztés]

Egy túlbuzgó antidohányos tánccsapat iskolai előadása után a főszereplő fiúk kipróbálják a dohányzást. Amikor Mr. Mackey rajtakapja őket, az iskola mellett álló konténerbe dobják a még égő csikkeket, ezzel tüzet okozva és porig égetve az iskola épületét. A szülők nagyon dühösek lesznek rájuk (nem a tűz, hanem a dohányzás ténye miatt), majd Mrs. Broflovski kifejti, hogy szerinte mindenről a dohánygyárak tehetnek, melyek agymosást hajtanak végre gyermekeiken. A fiúk ezzel hevesen egyetértenek és a dohánygyár ellen uszítják szüleiket, hogy megússzák a büntetést. Kyle Broflovski azonban tart attól, hogy az események hamarosan ellenőrizhetetlenné válnak – csakúgy, mint számos korábbi epizódban – de barátai inkább a szobafogság elkerülését szorgalmazzák.

A South Park-iak meghívják városukba Rob Reiner amerikai filmrendezőt és dohányzás elleni aktivistát, hogy fellépjen a gyermekeket manipuláló dohánygyárak ellen. Reiner annak ellenére, hogy agresszíven küzd a dohányzás ellen és szerinte az emberek nem becsülik meg eléggé az egészségüket, folyamatosan hatalmas mennyiségű gyorséttermi ételt eszik és súlyosan elhízott. A fiúk közül egyedül Eric Cartman tartja rokonszenvesnek a férfit, mivel hamar kiderül, hogy az tisztességtelen eszközökkel akar fellépni a dohányzás és a szerinte tisztességtelen dohánygyárak ellen.

Rob Reiner – nőnek álcázva magát – üzemlátogatásra viszi a gyerekeket a közeli dohánygyárba, hogy lefotózza őket, majd a fényképet utólag manipulálva (a kezükbe cigarettát helyezve) koholt vádakkal megtámadhassa a gyárat. A dohánygyári munkások viszont barátságosnak és vidámnak tűnnek, akik tökéletesen tisztában vannak a dohányzás veszélyeivel, de szerintük mindenkinek joga van eldönteni, vállalja-e ezt a kockázatot. Ezzel szemben Reiner antidohányos csapata gyanús külsejű őrültekből áll, akik a gyilkosságtól sem rettennek vissza. Miután Cartman egy reklámban eljátssza egy passzív dohányzás miatt haldokló fiú szerepét, a felvételt követően mérgezett süteménnyel akarják megölni. Cartman elmenekül és Stan Marshéktől kér segítséget, akik némi vonakodás után ebbe beleegyeznek.

Végül, ahogy Kyle megjósolta, a városiak a dohánygyár elé vonulnak tiltakozni. Amikor Rob Reiner felfedi nekik valódi terveit, mind ellene fordulnak. Cartman egy villával leszúrja Reinert, a fiúk pedig bevallják szüleiknek, hogy szabad akaratukból kezdtek dohányozni – így viszont nem kerülhetik el a büntetést.

Fogadtatás[szerkesztés]

Brian C. Anderson újságíró szerint Trey Parker és Matt Stone a rész során „...tökéletesen megörökítette a liberális elit olimposzi méretű arroganciáját.” Anderson kiemelte azt a jelenetet, melyben Reiner egy bárban dohányzó és iszogató munkásba köt bele és abszurd módon azt javasolja neki, hogy a cigaretta helyett – hozzá hasonlóan – inkább egy drága üdülőhelyen pihenje ki a munka fáradalmait.[3][4]

Amanda Kiser, a The Battalion munkatársa dicsérte az epizód elején szereplő antidohányos csoport előadásának ábrázolását. „Nézzék meg a South Park »Nyomd el!« című epizódját, ha nem voltak olyan szerencsések, hogy fiatal tizenévesként legyenek szemtanúi egy ilyen látványosságnak” – írja Kiser. Hozzáteszi, hogy a valóság talán nem ennyire képtelen, de még „…így is hihetetlen, émelyítő és zavarbaejtő”.[5]

Amikor egy 2017-es Reddites rajongói interjúban Reinert az epizódbeli ábrázolásáról kérdezték, a rendező a következőt felelte: „viccesnek találtam, de ennyire azért nem vagyok kövér”.[6]

Popkulturális utalások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Johnson, Bridget: 'South Park' skewers sizzle (angol nyelven). Seattle Post-Intelligencer, 2006. március 25. (Hozzáférés: 2010. február 26.)
  2. Anderson, Brian C.. South Park Conservatives. Washington D.C.: Regnery Publishing, 82–85. o. (2005). ISBN 0895260190 
  3. Anderson, Brian C.: I hate conservatives, but I really... hate liberals (angol nyelven). The Press-Enterprise, 2005. április 16. (Hozzáférés: 2010. január 17.)[halott link]
  4. Rich, Frank: Conservatives ♥ 'South Park' (angol nyelven). The New York Times, 2005. május 1. (Hozzáférés: 2010. január 17.)
  5. Kiser, Amanda: Editorial Observer (angol nyelven). The Batallion, 2007. október 30. (Hozzáférés: 2010. február 26.)[halott link]
  6. Rob Reiner here signing in for my first AMA. Here we go… (angol nyelven). Reddit, 2017. november 8. (Hozzáférés: 2021. március 10.) „I thought it was funny, but I'm not quite that fat.”

További információk[szerkesztés]