Nyikolaj Sztyepanovics Gumiljov

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nyikolaj Sztepanovics Gumiljov
Ngumil.jpg
Gumiljov gimnáziumi éveiben
Élete
Született 1886. április 15.
Kronstadt
Elhunyt 1921. augusztus 24. (35 évesen)
Szentpétervár mellett
(pontos helye nem ismert)
Nemzetiség orosz
Felesége Anna Ahmatova
Pályafutása
Irodalmi irányzat akmeizmus
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Nyikolaj Sztepanovics Gumiljov témájú médiaállományokat.

Nyikolaj Sztepanovics Gumiljov (oroszul: Николай Степанович Гумилёв; Kronstadt, 1886. április 15.1921. augusztus 24.) orosz költő, az akmeista irányzat vezetője. A szovjet kommunista diktatúrának esett áldozatául. Az ő és Anna Ahmatova költőnő fia Lev Gumiljov, a neves történész.

Pályája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sztyepan Jakovlevics Gumiljov (18361920) hajóorvos és Anna Ivanovna Lvova (18541942) fia. Carszkoje Szelo gimnáziumában tanult, ahol Innokentyij Annyenszkij szimbolista költő is tanította. Az ő hatására fordult a költészet felé.

Első kiadott műve a Városokból erdőbe futok című vers volt (oroszul Я в лес бежал из городов) (1902). Első verseskötete Konkvisztádorok útja címen 1905-ben jelent meg. Olyan egzotikus témákról írt, mint a Csád-tó zsiráfjai, vagy Caracalla krokodiljai. Bár ekkor még büszke volt a kötetre, a kritikusok fanyalogtak, és később maga Gumiljov is inasmunkának nevezte a könyvet.

1907-tól sokat utazott Európában, nevezetesen Franciaországban és Olaszországban. 1908-ban jelent meg új versgyűjteménye, a Romantikus virágok. Párizsban Sziriusz címen irodalmi folyóiratot is kiadott, de csak három szám jelent meg. Oroszországba visszatérve az Apolló folyóiratot szerkesztette és írta. Ekkor „esett szerelembe” egy csak az Appolóban publikált, levélben küldött verseiből ismert nővel, Cherubina de Gabriak bárónővel, akivel érzelmes levelezésbe kezdtek. Később azonban kiderült, hogy Cherubina de Gabriak nem létezik, a verseket egy nyomorék tanárnő, Jelizaveta Ivanovna Dmitrijeva írta közösen Makszimilian Volosin költővel. Gumiljov úgy feldühödött, hogy párbajra hívta ki Volosint (aki azonban a helyszínen elszabotálta a párbajt).

Mint Flaubert és Rimbaud, Gumiljov is imádta Afrikát és csaknem minden évben odautazott. Etiópiában oroszlánra vadászott és afrikai antropológiai és néprajzi gyűjteménnyel ajándékozta meg a szentpétervári múzeumot. A sátor című kötete (1921) afrikai témákról írott legjobb verseit tartalmazta.

A Költők Céhe[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A világháborúban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Késői versei és halála[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]