Nyírszőlős

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nyírszőlős
Közigazgatás
TelepülésNyíregyháza
Városhoz csatolás1973
Korábbi rangjaközség
Irányítószám4432
Népesség
Teljes népességismeretlen
Elhelyezkedése
Nyírszőlős (Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye)
Nyírszőlős
Nyírszőlős
Pozíció Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye térképén
é. sz. 48° 01′ 31″, k. h. 21° 41′ 46″Koordináták: é. sz. 48° 01′ 31″, k. h. 21° 41′ 46″
A Wikimédia Commons tartalmaz Nyírszőlős témájú médiaállományokat.

Nyírszőlős Nyíregyháza egyik különálló városrésze, a városközponttól közel 10 kilométerre északra.

Fekvése[szerkesztés]

Majdnem pontosan északra terül el a megyeszékhely, Nyíregyháza központjától, a belterületének északi széle egybeesik a város északi határszélével is. Központját az északi szomszédságában fekvő Kótajétól légvonalban kevesebb, mint 2,5 kilométer távolság választja el; a városközponttól mérhető távolsága ennek több, mint háromszorosa. További szomszédai: kelet felől Sóstóhegy városrész, nyugat felől pedig Nyírtelek.

Megközelítése[szerkesztés]

Közúton Nyíregyháza központja felől, illetve északnyugatról, Buj felől a 3822-es, a város nyugati irányú elkerülésére épült 338-as és a 38-as főutak találkozási pontjától pedig a 3813-as úton érhető el. Kótajjal csak egy számozatlan önkormányzati út köti össze.

Vasúton korábban elérhető volt a Nyírvidéki Kisvasút 118-as számú balsai és 119-es számú dombrádi vonalain is, de ezeken 2009 óta nincs személyforgalom. A legközelebbi vasúti csatlakozási lehetőséget így jelenleg a Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony-vasútvonal Sóstóhegy vasútállomása kínálja, Nyírszőlős központjától közel 4 kilométerre délkeletre.

Története[szerkesztés]

1922-ig, önálló községgé alakulásáig Kótajhoz tartozott, 1973-ban csatolták Nyíregyházához. A 2001. évi népszámlálás adatai szerint 3672 lakosa volt.

Infrastrukturális fejlesztések[szerkesztés]

2014. szeptember 18-án adták át a városrész öt utcájának új aszfaltburkolatát a forgalomnak. Burkolatot kapott a Csősz utca, az Egres köz, az Izabella utca, a Kollégium utca és a Vasút utca. Az utcák útburkolatainak fejlesztése 156 millió forintba került, melyet Nyíregyháza saját forrásból finanszírozott.[1]

Nevezetességei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Öt utca kapott aszfaltburkolatot Nyírszőlősben. nyiregyhaza.hu. (Hozzáférés: 2014. szeptember 23.)[halott link]

Források[szerkesztés]