Nyíl csillagkép

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Nyílvessző csillagkép szócikkből átirányítva)
Nyíl csillagkép
Adatok
Latin névSagitta
Latin birtokos esetSagittae
RövidítésSge
Rektaszcenzió18h 57m – 20h 20m
Deklináció+16° 10’ – +21° 40’
Területe80 négyzetfok
Nagyság szerinti helyezés86
Teljesen láthatóészaki 10°-tól déli 90°-ig
Legfényesebb csillag (γ Sagittae)
fényessége3,47m
Szomszédos csillagképek

A Nyíl csillagképet (latinul: Sagitta) a görögök Tóxon vagy Ositos néven ismerték. Mai nevét a latinoktól kapta. A csillagképet Ptolemaiosz a 2. században sorolta be a 48 csillagkép közé, az égi egyenlítőtől északra található, és a Déli Sarkot kivéve mindenhol látható a Földről. A harmadik legkisebb csillagkép.

Története, mitológia[szerkesztés]

A csillagkép csupán halvány csillagokat tartalmaz. Az alakjában sok nép nyilat vélt felfedezni, például a perzsák, a zsidók, a görögök, a rómaiak és az arabok, akik El Shammnak nevezték. Az ókori görögök azt a fegyvert látták benne, amellyel Héraklész a sas ellen küzdött.

Látnivalók[szerkesztés]

Csillagok[szerkesztés]

A Nyíl csillagkép

Ez a csillagkép egyike azon eseteknek, amelyekkel kapcsolatban Johann Bayer úgy döntött, hogy a csillagok a besorolásukat nem a fényességük szerint kapják. Jelen esetben az alakzat legfényesebb csillaga nem az alfa, hanem a gamma Sagittae.

Mélyég-objektumok[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sagitta című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
Commons:Category: Sagitta
A Wikimédia Commons tartalmaz Nyíl csillagkép témájú médiaállományokat.